Kada je pravo vreme za operaciju krajnika?

0
699

Kod pojedine dece su česte upale krajnika, koje su same po sebi neprijatne. Bez obzira na to što se operacija krajnika smatra rutinskom, roditeljima nije svejedno, što je i razumljivo. Kako bismo vam donekle odagnali strah, pozabavićemo se ulogom krajnika u organizmu. Kada je pravo vreme za operaciju krajnika, prema mišljenju stručnjaka, kao i kako izgleda postoperativni tok, možete saznati u nastavku ovog teksta. 

Koja je uloga krajnika u organizmu?

U odbrani organizma od infekcije krajnici igraju veoma važnu ulogu. Takođe, hronična upala grla može veoma negativno da se odrazi na opšte zdravlje organizma, a ovo se posebno odnosi na najmlađu populaciju. Ipak, u većini slučajeva se ne preporučuje operacija jer, kao uostalom i svaki zahvat, ona podrazumeva određenu dozu rizika.

Krajnici, odnosno tonzile su deo imunološkog sistema i imaju zaštitnu ulogu. Smatra se da oni predstavljaju prvu liniju odbrane organizma od infekcije. Treći krajnik ili kako se drugačije naziva faringelna tonzila, učestvuje u analizi svih čestica koje prilikom disanja ulaze u naš organizam.

Koji su simptomi upaljenih krajnika?

Kada je u pitanju upala krajnika, dete ima veoma jake bolove u grlu, teško guta i otežano govori. Uz sve to često ima glavabolju i bolove u stomaku, a neretko je sve to praćeno povraćanjem. Uglavnom se javlja visoka temperatura a limfni čvorovi u grlu su bolni i natečeni. Prema mišljenju stručnjaka, kod mlađe dece uzrok upale su virusi, dok kod starije dece uzrok upale mogu biti bakterije. Ukoliko su ove upale učestale, preporuka roditeljima je da osim mišljenja pedijatra čuju i mišljenje specijaliste. Orl ordinacija je prava adresa za to, jer od stručnjaka ćete osim pregleda i propisane terapije dobiti tačno i precizno uputstvo. Zapravo, oni su najmerodavniji da procene kada je pravo vreme za operaciju krajnika i da li je ona neophodna.

Kada je pravo vreme za operaciju krajnika i da li je ona neophodna?

Stručnjaci su saglasni oko toga da ukoliko se infekcije tonzila ponavljaju i ukoliko su krajnici uvećani do te mere da otežavaju disanje i  gutanje vreme je za hiruški zahvat. Pod pojmom ponovljenih infekcija se smatra najmanje 5 upala krajnika tokom jedne godine. Ove infekcije se uglavnom razvijaju u periodu vlažnog i hladnog vremena, tako da im poguduju jesenji i zimski uslovi.

Često se povezuju sa boravkom deteta u kolektivu, kao i sa slabijim apetitom. Mada ne treba isključiti ni genetsku sklonost ka upalama krajnika. U ovom slučaju se preporučuje operacija, jer se smatra da su krajnici osnovno žarište u organizmu.

Nekada se uvećani krajnici smatraju dovoljnim razlogom za operaciju, jer predstavljaju mehaničku prepreku za prolazak vazduha i hrane. Simptomi uvećanih krajnika su hrkanje tokom sna kao i povremeni prekidi u disanju. Deca koja imaju ovaj problem su najčešće bleda i mršava, jer im uvećani krajnici onemogućavaju nesmetan unos hrane. Nakon operacije svi pomenutni simptomi nestaju, a kod dece dolazi do ubrzanog rasta i razvoja.

Koje doba godine je najpovoljnije za operaciju krajnika?

Nekada se smatralo da krajnike ne treba operisati tokom letnjeg perioda, jer je moguće da dođe do crevnih infekcija. Medicina je vremenom uznapredovala, tako da je svako godišnje doba povoljno za operaciju krajnika, ukoliko je ona neophodna.

Činjenica je da krajnici imaju zaštitnu ulogu od infekcije, ali ako su upale krajnika učestale ne može se govoriti o zaštitnoj ulozi. U tom slučaju je svakako bolje odstraniti ih. Često se dešava da deca nakom operacije krajnika imaju dosta bolji imunitet i kasnije tokom života su ređe bolesna.

Neposredno pred samu operaciju važno je da dete bude zdravo kako bi moglo da bude pravilno pripremljeno za hirušku intervenciju. Podrazumeva se uredan nalaz krvne slike, kao i sterilan bris nosa i grla.

Operacija se vrši u opštoj anesteziji kako bi bila manje traumatična za dete a istovremeno komfornija za hirurga. Podrazumeva se da tip anestezije, kao i način davanja iste, određuje anesteziolog.

Kako izgleda postoperativni tok?

Istog dana kada su operisana, deca uzimaju vodu i ohlađeni čaj, a već posle nekoliko sati mogu bez problema da jedu sladoled. Ovo je za decu u celoj traumatičnoj situaciji nešto čemu se unapred raduju. Već sledećeg dana mogu jesti kašice, supice, puding ili griz. Preporučljivo je da se kašasta hrana uzima 7 dana, odnosno do završetka lečenja.

Postoperativni tok može biti neprijatan za dete, jer ga neretko prate bolovi u grlu, zubima i uhu. Ovi bolovi se javljaju prilikom gutanja. Deca dobijaju lekove protiv bolova, koji prestaju obično između trećeg i petog dana.

Ukoliko smatrate da vaše dete ima problem sa čestim upalama krajnika, naš savet je da se konsultujete sa specijalistom koji će proceniti kada je pravo vreme za operaciju krajnika i da li je ona neophodna.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime