Koji hormon utiče na rast?

0
1662

Šta su hormoni?

Hormoni su hemijski glasnici koji se proizvode u žlezdama ili određenim tkivima. Podstiču započinjanje i okončavanje telesnih procesa i regulišu veći deo aktivnosti organizma. Većina hormona se kroz organizam prenosi krvotokom i tako stiže do svih glavnih organa i tkiva.

Koji hormon utiče na rast?

Hormon rasta, jedan je od najsnažnijih hormona u organizmu, proizvodi se u žlezdi hipofizi. On prouzrokuje rast u toku detinjstva i adolescencije, a utiče i na način na koji se supstance iz ishrane iskorišćavaju u izgradnji novih tkiva. Podstiče rast celog organizma i prouzrokuje proizvodnju specijalnih supstanci u jetri koje aktiviraju rast kostiju i mišića.

Hormon rasta se u toku adolescencije proizvodi u različitim količinama, što je razlog zašto deca doživljavaju seriju naglih izrastanja.Kod odraslih hormon rasta deluje uglavnom na održavanju i obnavljanju tkiva.

rast

„Hipofiza je glavna žlezda, koja kontroliše delovanje ostalih endokrinih žlezda, proizvodi mnoge hormone  (među kojima i hormon rasta), koji su od životnog značaja u toku detinjstva i adolescencije.“

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime