Čemu služi i zašto boli slepo crevo?

0
5149

U donjem delu trbuha, sa desne strane, nalazi se početak debelog creva, iz koga izlazi slepo crevo, koje, najčešće visi prema karlici, ali može imati i drugi položaj. Dužina slepog creva je prosečno 8 cm, a debljina 7 mm.

Šta je slepo crevo?

Slepo crevo je ostatak od naših vrlo davnih predaka, a u ljudskom telu gotovo da nema svoju svrhu. Kod životinja koje jedu mnogo hrane biljnog porekla, kao što su zečevi, slepo crevo je veliko i sadrži bakterije koje potpomažu varenje, takođe, služi kao pomoć u očuvanju korisnih bakterija kada je organizam napadnut nekom ozbiljnom infekcijom.

Slepo crevo kod čoveka je mali izrastak, veličine prsta. Ponekad dolazi do zapaljenja slepog creva, u kom slučaju mora da se odstrani operativnim putem.

Slepo crevo ili crvuljak se najčešće začepi masama stolice koje se nakupljaju i zgrušavaju oko biljnih vlakana, usled čega se povećava broj bakterija i dolazi do upale, nije poznato zašto te bakterije kod pojedinih osoba izazivaju zapaljenje slepog creva, a kod drugih ne. Kod zapaljenja slepog creva bolovi su uvek praćeni gađenjem i povraćanjem.

slepo-crevo

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime