Struja se ne štedi samo restrikcijama, evo i kako

0
1131

U svetlu aktuelnih dešavanja, sve se više razmišlja o tome kako se grejati ove zime, a da to ne košta mnogo i da se uštedi koliko god je to moguće. Mnogi su imali problema prilikom pronalaženja ogreva (bilo da su u pitanju drva ili pelet i ugalj), a i kada su ga pronašli, cene su već bile vrlo visoke. Pored tog već velikog troška, ušteda je nešto što bi svakako dobro došlo. Ali kako uštedeti a da se istovremeno prezimi u optimalnoj temperaturi u stanu ili kući? Postoje neki trikovi i saveti kako da se ne rasipa energija potrebna za zagrevanje prostorija.

Energetska efikasnost je nešto što svima treba da bude prioritet

Kada kažemo energetska efikasnost, ne mislimo samo na one zgrade i stambene i poslovne objekte koji su moderni i pravljeni po posebnim pravilima (i koji su, naravno, skuplji od ostalih). Energetska efikasnost se pre svega odnosi na jednu sveopštu uštedu energije – i u pogledu električnih uređaja koji se koriste, i u pogledu navika onih koji u prostorijama borave, ali i u načinu i kvalitetu gradnje. Zašto je bitno da domaćinstva i firme budu energetski efikasne? Pre svega se pomisli na uštede u smislu novca (popusti ako se potrošnja održi u zelenoj zoni, kao i ako se računi plaćaju na vreme). Mnogo je načina na koji se može uštedeti a da se ne izgubi na komforu i da hladan period prođe bez smrzavanja.

“Zeleni” električni uređaji

Naravno, uvek se preporučuje kod nekih tradicionalno korišćenje kućnih aparata koji su veliki potrošači noću, kada je struja jeftinija. To su mašine za pranje veša i suđa, kao i bojler. Kada su u pitanju zamrzivači i frižideri, jedan od načina da se uštedi jeste da se ne drže otvoreni bez razloga, nego kad god se otvaraju da to bude nakratko. Dakle, nema premišljanja o tome šta za večeru dok je frižider širom otvoren. Zatim, tu su i određene oznake na uređajima koji govore o tome koliko su štedljivi (najštedljiviji su oni sa oznakom A), što treba uzimati u obzir prilikom kupovine, pa čak i ako su u startu nešto skuplji. Svakako se isplate na duže staze i što se tiče kućnog budžeta i što se tiče životne sredine.

Ušteda energije za hlađenje i zagrevanje – PVC stolarija kao najbolje rešenje

Poznato je koliko na uštedu energije i zimi i leti utiče to kakva je izolacija, da li na stambenom objektu postoji fasada ili ne, kao i u kakvom je stanju stolarija. Podjednako su važne obe stvari. Ono što je nedostatak kod brojnih objekata za rad i stanovanje jesu prozori koji ne dihtuju dobro, naročito ako su stari, drveni i dotrajali. Jeste da je zamena stolarije ogroman trošak, naročito ako živite u kući, ali bez dobre stolarije nema uštede energije. Tu pre svega mislimo na onu koja je najbolja u pogledu toplotne izolacije, a to je pvc stolarija. Iako nije najskuplja vrsta stolarije, ipak jeste najisplativija, najdugotrajnija za novac koji se izdvoji, a pored zadržavanja toplote predstavlja i dobru zvučnu izolaciju. Naročito je važno dobro dihtovanje balkonskih i ulaznih vrata, da se ne bi dozvolilo rasipanje energije na šupljine, što je problem koji se lako može prepoznati samo ako se stavi ruka kod prozora ili se oslušne fijukanje kad duva vetar.

Dodatni trikovi za topliji porodični kutak – pvc roletne, zavese i tepisi

Uz pomenutu pvc stolariju, rame uz rame idu i pvc roletne, koje predstavljaju dodatnu zaštitu spolja, i što se tiče same stolarije i što se tiče zaštite od bespotrebnog rasipanja toplote. Tačno je da se bez njih suštinski može, ali s obzirom na to da imaju važnu ulogu tokom cele godine, roletne su svakako investicija u koju vredi uložiti. Pored te spoljašnje zaštite, tu su i zavese i draperije koje se postavljaju unutra i, verovali ili ne, nemaju mali doprinos u toploti doma. Zato se njihovo navlačenje preporučuje čim nastupe večernji časovi i temperature se spusti na još hladniju. Tepisi i prostirke, kao i razni ćebasti prekrivači, ali i popunjenost prostorija nameštajem, doprinosi tome da dom tokom zimskim meseci bude topao i udoban, čak i kada se radi na tome da se koji kilovat uštedi. Saveta je mnogo, ali svaka priča o uštedi polazi od kulture i same svesti o tome da naše malo zaista znači puno za opšte dobro.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime