Samostalna ili selidba sa agencijom? – Prednosti i mane

0
1568

Iako je novi život koji nas čeka sa selidbom uglavnom lep početak, sama selidba je vrlo stresan i mukotrpan posao. Kako se selidba dešava onda kada nam je budžet već “načet” trudimo se da uštedimo i prođemo što jeftinije. Tada se javlja ona čuvena dilema da li organizovati selibu u samostalno režiji ili ipak angažovati profesionalce za to? I jedna i druga opcija imaju svojih mana i prednosti. U nastavku ćemo vam predočiti i jedne i druge i verujemo da ćete do kraja teksta već znati šta vam je činiti.

Prednosti i mane samostalne selidbe?

Najveća, pa slobodno možemo reći i jedina, prednost samostalne selidbe jeste čuvena ušteda budžeta. Moraćemo malo da vas razočaramo i da vam kažemo da u najvećem broju slučajeva ne uštedimo onoliko koliko bismo hteli i koliko smo planirali, pogotovo kada se radi o velikoj selidbi. 

Ukoliko nemate neki prostran kombi ili kamion, moraćete da računate da na troškove iznajmljivanja jednog. Selidba autom, čak iako je manja selidba, nije opcija. Rešenje gde biste se selili prikolicom za auto, takođe nije dobro jer rizikujete oštećenje stvari. 

Zatim, ukoliko nemate folije i kutije za zaštitu stvari, moraćete da računate na kupovinu istih. Ušteda je u ovom slučaju moguća uz nešto vaše domišljatosti, koja uključuje pronalaženje starih kutija; umesto folija korišćenje starih ćebadi za zaštitu i slično.

Mane samostalne selidbe su, nažalost brojnije. Pre svega, morate da izdvojite ogromno vreme i ne mislimo na sam proces selidbe koliko na pripreme. Nekoliko dana intezivnog rada vam je neophodno. Zatim, sam proces selidbe ne možete da obavite sami. Moraćete da računate na pomoć vaših prijatelja, koji pritom moraju da budu solidno fizički spremni. Recimo da je u proseku potrebno 4 muškarca prosečne fizičke spreme za selidbu omanjeg ili srednjeg stana. Ono što se javlja kao problem je uskladiti vreme pogotovo ako ste svi zaposleni ili imate porodice.

Prednosti i mane selidbe sa agencijom?

Jedina mana selidbe sa agencijom može da bude cena. Nešto veća suma novca izdvaja se nego u slučaju samostalne selidbe. Naravno, vi cenu u određenoj meri možete da prilagodite sebi. Odnosno možete da obavite neke poslove, vi, umesto da angažujete agenciju za to. Ovo se najviše odnosi na pripremne radnje za selidbu. Na ovaj način, vi agenciju angažujete samo za utovar, prevoz i istovar stvari. Ukoliko želite na ovaj način da obavite selidbu i uštedite, posetite kako se pripremiti za selidbu, i saznajte sve savete vezane za pripremu selidbe.

Kada je reč o prednostima selidbe sa agencijom, one su brojne. Na prvom mestu, rešava vas stresa i obaveza. Agencije za selidbe pored samog prevoza nude i srodne usluge. Tako agenciju možete da anagažujete za pakovanje i zaštitu stvari. Ovo će vam znatno uštedeti vreme, a u slučaju da imate posebno osetljive ili vredne stvari, poput umetničkih komada ili klavira, možete biti sigurni da će ove stvari preživeti selidbu bez ogrebotine.

Demontaža i montaža nameštaja je još jedna usluga koju veliki broj agencija nudi. Za obavljanje ovog posla potrebno vam je iskustvo, ali i adekvatan alat. Pa ukoliko niste sigurni u sebe ili nijte opremljeni, ne bi trebalo da rizikujete oštećenje nameštaja.

Verovatno najveća prednost kod anagažovanja agencije je ušteda vremena! U samostalnoj režiji, sigurno će vam iti potrebno nekoliko dana za selidbu, a moguće je i cela sedmica. Sa agencijom selidba traje svega jedan dan, osim, naravno ukoliko nije reč o posebno obimnoj selidbi. Vaša obaveza je da samo anagžujete na vreme agenciju, a to je uglavnom oko 3 dana ranije, mada ukoliko je hitno postoje agencije koje mogu da obave i hitnu selidbu.

Bezbednost je još jedna prednost koju ne smemo da zanemarimo. Naime, pored toga što se obavlja zaštita samog nameštaja, vozila kojima se vrši selidba su takođe prilagođena ovim potrebama. Unutrašnjost vozila je tako za potrebe prevoza osetljivih predmeta i komada tapacirana, podovi su neklizajući i postoje trakasti zatezači, kojima se učvršćuje nameštaj. Više detalja i informacija o ovome, ali i cene možete saznati na stranici – selidbe Novi Beograd.

Zaključak

Verujemo da se zaključak sam nameće, ali hajde zajedno da rzerimiramo. Selidba u samostalnoj režiji štedi novac, ali uglavnom ne onoliko koliko bismo hteli, osim ako nemamo veliki broj ljudi spremnih za pomoć i kvalitetno prevozno sredstvo. Koliko god novac da štedi, toliko samostalna selidba troši vremena i nažalost živaca. Takođe, ako nemamo iskustva sa selidbama rizikujemo oštećenje stvari.

Prednosti na strani agencije su: bezbednost, efikasnost i brzina. Jedina “mana” biće nešto veći troškovi nego kod samostalne selidbe. Mada videli smo da i u slučaju selidbe sa agencijom možemo da uštedimo nešto novca, ukoliko sami obavimo pripreme.

Nadamo se da su vaše nedoumice sada manje i da su vam naši saveti bili od koristi. Mi vam želimo srećnu selidbu!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime