Kakav kjigovođa vam treba ako otvarate agenciju?

0
2314

Kada odlučite da otvorite svoju agenciju ili firmu, na početku ste jedne sasvim nove etape u svom životu. Tada se mnogo stvari menja, ali takvo iskustvo vas gradi kao osobu. Na tom putu, kada je posao u pitanju, sigurno ćete naučiti na brojnim greškama koje napravite na svom novom putu. Otvaranje same firme je nešto što će mnogi zauvek zapamtiti, a na tom putu potrebna vam je sigurna i pouzdana knjigovodstvena agencija.

Zašto je knjigovodstvena agencija važna kada tek otvarate firmu?

Na početku možda imate najviše pitanja i nedoumica, kako vreme prolazi, kockice se polako slažu, a vi postajete sigurniji i odlučnji, kojim putem želite da ide vaše poslovanje. Na početku ste još uvek nesigurni, ne znate šta da očekujete od svog novog posla, a naročito kako da izaberete novog knjigovođu, ali svako iskustvo se mora proći, pa zato posoji i par saveta koji vam mogu pomoći u tome.

Knjigovodstvena agencija već zna odgovore na sva vaša pitanja i nedomice. Ona je jedna vrsta poslovnog vodiča, koji ima sve odgovore i može da vas posavetuje u svakoj situaciji. Naravno, svaki dobar knjigovođa mora poznavati sve odlike vaše pravne forme, kao i sve zakone koji su primenljivi na njih.

Za početak birajte agenciju koja se bavi i otvaranjem novih firmi:

Knjigovodstvene agencije na svom spisku usluga mogu imati razne pakete usluga i usluge koje se tiču zakonskih procedura, papirologije, ali i rada u profesionalnim knjigovodstvenim programima. Na početku vama je potreban neko, ko će vas sprovesti od prve do poslednje faze, kada je otvaranje firme u pitanju. Potrebno je da znate razliku, između različitih pravnih formi. Da li želite da budete d.o.o, preduzetnik, udruženje ili nešto treće. Kada budete znali ko će sve raditi u vašoj firmi i koje ciljeve želite da postignete, tada se možete lakše odlučiti koju pravnu formu da izaberete. Knjigovođa će vam objasniti razliku između ovih pravnih formi, kao i zakonske propise koje morate da poštujete kada se opredelite za svaku od navedenih, takođe, mogućnosti, prednosti i mane svake od njih.

Kada sve to sumirate, biće vam mnogo lakše da napravite izbor. Drugi korak je sama papirologija, odlazak i registracija u APR-u, kao i odlazak u Poresku Upravu, i otvaranje računa u banci. Određene knjigovodstvene agencije mogu vam ponuditi da one umesto vas završe ceo proces oko otvaranja firme, ali će svakako u određenim fazama biti potrebno vaše lično prisustvo.

Dobar knjigovođa ume u svakom trenutku da da dobar savet:

Jedna od najvažanijih karaktersitika knjigovodstvenih agencija je da mogu da vam daju pravi savet u pravom trenutku. Knjigovodstvena agencija koju angažujete, će biti zadužena za sve faze vašeg poslovanja, podnošenje dokumentacije, vođenje knjiga kao  niz specifičnih usluga koje zajedno dogovorite. Ipak, knjigovođa nije samo onaj koji popunjava dokumentaciju, već je njegova vrednost u tome, što poznavajući zakone i zahvaljujući svom isksutvu može da vam da vredan savet, koji vas može spasiti od rizičnih poslovnih poteza, ali i savete koji vam značajno mogu unaprediti poslovanje i usmeriti ga u dobrom pravcu.

Kada set na početku imate mnogo pitanja i zato vam je potrebna podrška, tj. neko ko drži sve konce u svojim rukama.

kalkulator-kljuc-od-stana-ugovori
Pexels.com

Kada je otvaranje firme završeno, vaše poslovanje tek počinje:

Otvaranje firme je za neke najstresnija faza poslvanja, ali kada se taj proces završi vaše poslovanja tek počinje, zato je važno da izaberete knjigovodstvenu agenciju kojoj možete da verujete. Poverenje se stiče vremenom i ne možete odmah znati da li će vaša saradnja biti uspešna, ali neke znake koji ukazuju da ste na pravom putu, možete još u početku da prepoznate.

Dobar knjigovođa će težiti da se prilagodi vama. neće vam davati automatizovane opcije, već rešenja koja mogu da budu korisna u vašem slučaju. Nikako ne pristajte na pakete usluga, jer se u njima uvek kriju i neke koje vam nisu potrebne te ćete ih više platiti. Dobar knjigovođa će kreirati paket samo za vas, poštovaće vaše vreme i pravilo diskrecije.

Vaši poslovni podaci su nešto što bi trebalo da ostane samo između vas i vašeg knjigovođe. Ni u jednom slučaju, oni ne smeju da dođu u kontakt sa trećim licima. Dobar knjigovođa poštuje zakon, prilagođava se vašem vremenu i što je još važnije poštuje rokove.

U knjigovodstvu poštovanje rokova je izuzetno važno, jer se određena dokumentacija mora predate do tačno naznačenog rok,a u suprotnom možete dobiti velike novčane kazne.

Potrebno je nekoliko meseci, kako bi mogli da kažete da li je vaš knjigovođa za vas ili ne, takođe uvek gledajte da vam knjigovodstvena agencija bude blizu, jer ćete morati često da je posećujete.

Na kraju uvek se oslonite na svoju intuiciju, a ukoliko imate preporuku, to može biti sjajan početak, jer ćete već znati šta možete da očekujete.

Izbegavajte početnike i samostalne knjigovođe, posebno ako imate velike zahteve kada je vođenje knjiga u pitanju.

Knjigovodstvena agencija po vašoj meri je ono čemu bi trebalo da težite.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime