Praktični saveti za gajenje svih tipova cvetnica

0
317

Posao koji se jednim imenom naziva cvećarstvom, smatra se lepim, plemenitim ali i veoma zahtevnom tehnikom. Na samom početku neophodno je razviti pravilnu tehniku uzgoja, odnosno obezbediti hranljiv zemljišni supstrat. Vremenom se biljka prilagođava uslovima staništa i formira zajednicu u takozvanom rasadniku cveća. Obaveze koje spadaju u uzgoj cveća često su zahtevne i fizičkim radom obuhvaćene. Krajnji cilj cvećarstva je dalja prodaja rezanog cveća ili sadnica. Sadnice su prikladnije za dalji uzgoj, oplemenjavanje dvorišta, parkova ili jedinstveno darivanje dragim osobama. 

Darivanje sadnica cveća za svaku životnu priliku

Biljke posađene kao sadnice cveća, najčešće se distribuiraju odnosno prodaju najraznovrsnijim cvećarama. Najčešći tip sadnica jesu kućno ili dvorišno cveće. Svaka biljka zavisno od uslova sadnje, sredine i zemljišnog supstrata, daje teže ili lakše zahteve održavanja. Najčešće se poklanjaju sadnice kućnog cveća odnosno višegodišnje lisnate ili cvetajuće vrste. 

Ukoliko je povod darivanja vezan za rođendan ili preseljenja u nov stan, opredelite se za najlepše sadnice cveća, čija će boja i raskošan izgled uticati na modifikaciju prostora. Sadnica cveća se savršeno može uklopiti u cvetni aranžman ruža ili đurđevka. Sadnica muškatla je najlepši prolećni poklon najdražim osobama, pri čemu cvetnica poput muškatle svojom lepotom ispunjava period ranog proleća i kasne jeseni. 

Tradicionalno darivanje uvek je vezano za cveće, čime se simbolizuje elegancija i jednostavnost. Darivanjem cveća simbolizuju se najdublja i iskrena osećanja. Izražavanje poštovanja, iskrenog prijateljstva i ljubavi, dokazuje se svakodnevnim prisustvom ali i poklonima u vidu simboličnog cveća za sadnju. 

Poklonite negovano cveće sa najlepšom simbolikom

Ukoliko ste ljubitelj rezanog cveća opredelite se za sveže bukete ruža ili ljiljana, obogaćeni zelenim liskama đurđevka i paprati. Ipak, ljubitelji cvećarstva preferiraju darivanje najrazličitijih cvetnih sadnica. Svaka od navedenih tipova cveća, simbolizuje jasnu poruku i prenosi darežljivost, nežnost i ljubav. 

Cveće se prilagođava najrazličitijim formama darivanja, pri čemu je  najlepša simbolika ljubav i neizmerna pažnja. Poklonite sadnice kućnog cveća poput dracena, drvenastih vrsta života ili sukulenata poput čuvarkuća. Simbolika čuvarkuća vezana je za napredak u kući, radost i slogu porodice. Drvo novca spada među simbolično cveće sa naznačenom privlačnošću kućnog budžeta. 

Opredelite se za vrste cveća sa lakim održavanjem, umerenim zalivanjem ali bogatim zemljišnim supstratom. Ukoliko je poklon u vidu tropskih cvetnica, obezbedite optimalne uslove za gajenje, naročito temperaturne uslove sredine. Sve sadnice dolaze u saksijama, pri čemu orhideja ima najzahtevnije prohteve održavanja. 

Veličanstvena lepota orhideja u saksiji

Najlepša cvetna sadnica u saksijama zapravo je orhideja, cvet magične lepote, raskošnih boja i plemenitog izgleda sa dugotrajnim cvetovima. Ipak, lepota orhideja kao zahtevnog saksijskog cveća, direktno zavisi od načina održavanja. Da bi cvetovi sa simbolikom lepote bili dugotrajni neophodno je ispoštovati smernice njihovog održavanja.

Zalivanje orhideja mora biti umereno, nikako preterano uz nedovoljnu drenažu koren postepeno truli i blokira dotok hranljivih elemenata cvetu. Koristite pripremljene smeše zemljišnog supstrata, najčešće na bazi kore bora, mahovine i piljevine. 

Orhideja voli osunčane strane prozora, ali joj celodnevno direktno sunce nikada nije prijalo. Opredelite se za kupovinu prihrane u vidu mineralnih đubriva, namenjenim uspešnom i dugotrajnijem cvetanju orhideja. Orhideja cveta periodično a uspešnost održavanja ima direktan uticaj na intenzitet boje i postojanost cveta. Ukoliko želite uticati na dodatnu eleganciju prostora, opredelite se za negovanje orhideja. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime