Vodič za smanjenje buke u vašem domu

0
935

Visoki plafoni i veliki prozori su nešto što mnogi od nas zamišljaju kao deo prestiža, zar ne? U stvarnosti, ova kombinacija može izgledati veoma lepo, ali neće biti baš funkcionalna. Zvuci koji dopiru iz spoljašnje sredine, posuđe koje se pere u kuhinji ili televizor sa koga trešti muzika mogu postati veoma iritirajući. Ako živite u zdradi, tu su i deca  koje se igraju loptom u stanu iznad. Sve to može izazvati smetnje i dovesti do visokog nivoa iritacije. U ovakvim slučajevima, potrebno je pronaći delotvorne načine za smanjenje buke.

Kretanje zvuka i smanjenje buke

Da li iko od nas zaista razmišlja o tome kako će se zvuk kretati kroz naš životni prostor i koliko će naš dom biti bučan ili miran? Već smo se navikli na određeni kamion koji stalno prolazi našom ulicom, kao i na poznati zvuk bušilice i čistače ispred kuće. Ipak, može se mnogo toga učiniti pre nego što odustanemo od potrebe za mirom! Nešto na čemu ne treba štedeti je pvc stolarija, koja treba da bude zaista kvalitetna. Smanjenje buke mnogo zavisi od kvaliteta vrata i prozora.

Bez obzira na to da li je vaš dom u fazi gradnje, renoviranja ili ga jednostavno preuređujete, u nastavku teksta pročitajte šta možete učiniti da biste „zvučno izolovali“ svoj stambeni prostor i sačuvali svoj mir.

Ako je vaša kuća u izgradnji

Najlakše je uticati na smanjenje buke dok se još vaš dom gradi od temelja. 

Neka vaši zidovi i plafon reflektuju i apsorbuju zvuk

Zvuk putuje u talasima i lako se može uvući u prostore gde je nepoželjan. Da biste to sprečili, potrebne su vam zaštitne barijere protiv buke ili apsorbujući materijali. Obično ljudi podupiru plafone i zidove staklenom vunom ili penom. Međutim, danas postoji čitav niz stvari koje možete učiniti!

  • Postavite akustične pločice ili panele.
  • Obložite plafone perforiranim gipsanim pločama.
  • Obložite zidove MDF pločama ili integrišite MDF ploče u plafon ako on može da podnese težinu.
  • Na plafon postavite fiberglas koji daje utisak lažnog plafona ili koristite gipsane ploče.

Naravno, možete se odlučiti za jedan ili za kombinaciju više ovih predloga u zavisnosti od količine zvučne izolacije koju želite.

smanjenje buke

Izbegavajte stvaranje velikih šupljih prostora 

Ako je moguće izbegnite visoke plafone, dugačke hodnike bez prozora i stepeništa. Svakako izbegavajte da ih pozicionirate blizu svog dnevnog boravka i spavaćih soba. Koliko god izgledali veličanstveno, oni uzrokuju odjek zvuka. Radije se opredelite za prostorije sa nižim plafonom i dobićete prijatniji prostor. 

Ako baš volite visoke plafone i dugačke hodnike, osigurajte i dovoljno „izlaza“ za zvuk. Nekoliko prozora na nekoliko mesta može spasiti situaciju. Pitajte svog arhitektu ili dizajnera enterijera za savet, oni će vam sigurno pomoći.

Razmislite o rasporedu svojih prostorija

Da li stvarno želite da vam soba za odmor bude pored kuhinje? Pokušajte meditirati ili se odmarati u sobi za relaksaciju dok neko s druge strane zida kuva u kuhinji i pri tome koristi mikser.

Da li biste voleli dečiju sobu pored stepeništa? Svaki put kada siđete u kuhinju, vaše dete možda gubi koncentraciju dok pokušava da uči. Mašine za pranje i sušenje veša takođe emituju ne baš prijatan zvuk kada se koriste. Preporučujemo vam da svoj dnevni boravak i spavaće sobe udaljite od svoje kuhinja, stepeništa i sl.

Ako želite da renovirate svoj dom

Kada renovirate bilo koji deo svog doma, pokušajte da utičete na smanjenje buke koja dopire spolja kao i količinu ostalih zagađenja.

Prozore i vrata zvučno izolujte

Umesto velikih kliznih prozora na terasi, postavite vrata koja se mogu dobro zatvoriti, posebno ako je terasa okrenuta ka putu. Veći prozor znači i više zvukova koji ulaze u vašu kuću! Prozore obavezno dvostruko  zastaklite kako biste ograničili prodor zvuka. Takođe, nabavite gumene zaptivke i postavite ih oko ivica prozora i vrata kako biste popunili sve šupljine. 

Uložite u kvalitetna i jaka vrata

Većina vrata, posebno u stanovima ili kućama koji se prodaju, napravljena je od panela koji imaju šuplje jezgro. Preporučujemo da ih zamenite jakim vratima od kvalitetnog drveta sa čvrstim jezgrom! Na taj način ćete sprečiti prodor buke u svoj dom.

Nadogradite zidove i plafon perforiranim pločama

Smanjite prodiranje zvuka iz komšijskog stana pomoću perforiranih ploča skrivenih unutar vašeg lažnog plafona. Ovi paneli apsorbuju zvučne talase i ograničavaju njihov prenos. Takođe, dodajte nekoliko centimetara ovih panela i na zidove. Ukoliko želite profesionalnu završnu obradu možete se odlučiti za posebne akustične materijale za plafone i zidove. Birajte one koji imaju najveći broj zvezdica za akustiku. 

Ako želite samo male promene

Pomoću malih trikova za zvučnu izolaciju možete otkloniti probleme sa zvukom u svom domu.

police

Uložite u drveni nameštaj

Postavite ga na zidove gde želite da smanjite prodiranje buke, na primer na zajednički zid koji deli spavaću sobu i dnevni boravak. Ili, stavite drvene police za knjige uza zid koji delite sa bučnim komšijom. Ovo vam može pomoći kod apsorpcije dela zvuka koji prolazi kroz zidove, naročito ako je na polici mnogo knjiga.

Koristite težak nameštaj i tepihe

Uprkos mnogim manama, tepisi su jedan od najekonomičnijih i najisplativijih načina da se nosimo sa zvukom. Isto važi i za teške zavese. Ovi elementi efikasno apsorbuju zvuk. U određenoj meri pomažu i ćilimi.

Zamenite nameštaj

Ako ste već u kući koja ima šuplje prostore oko stepeništa ili nema tzv. lažni plafon, napunite prostor teškim i glomaznim nameštajem, poput komode. Dodajte i druge stvari, samo nemojte postavljati televizor ispod stepeništa! Ovim će se samo stvoriti još više buke.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime