Sedam saveta za ukrašavanje dnevne sobe

0
1113

Dnevna soba je mesto na kome provodimo najviše vremena, te je njeno ukrašavanje bitno za celokupan doživljaj doma. Sitnice koje nas opuštaju mogu biti dovoljne da preporode prostor i da nam pomognu da se osetimo relaksiranije samim ulaskom u prostoriju. Prostor uređen po sopstvenoj meri prvi je uslov da se osetimo kao da tu i pripadamo. Zbog toga vam donosimo sedam saveta za ukrašavanje dnevne sobe u kojoj ćete moći da se opustite i uživate.dnevni boravak

Mermerni klub stolovi

Mermer je dobar izbor prilikom izrađivanja klub stolova jer već ima šare na sebi, pa nećete morati dodatno da se mučite da ukrašavate štočić. Mermerni klub stolovi mogu se kombinovati sa drugim materijalima i dezenima, pa već tu ubijate dve muve jednim udarcem. Ukoliko izaberete jednostavan dezen u kombinaciji sa metalom ili drvetom, već ćete imati jedan dekorativni element. Uz to, ovi stolovi su i praktični jer je mermer težak, pa se neće tako lako prevrnuti.

Tepisi

Iako su različiti oblici podova od drvenarije koja se vidi u modi, ipak je poželjno da bar na sredini postavite mali tepih. Neka on bude smešten u delu dnevne sobe kroz koji se najčešće prolazi. Osim ove praktične funkcije, može biti i dekorativan. Mali dekorativni tepisi su sada u modi i dezeni, kao i materijali od kojih se prave su raznovrsni, pa je izbor veliki. Ukoliko vam je prostor u kome živite jednoličan u smislu da preovlađuju zemljani tonovi, razbijte monotoniju tepihom živih boja.

Dekorativni jastučići

Ukrašavanje dnevne sobe dekorativnim jastučućima možete podići na viši nivo. Umesto da ih dezenom uklapate sa kaučem ili foteljom, razmislite o tome da potpuno odudaraju. Slično kao i sa tepihom, i njih možete iskoristiti da razbijete monotoniju prostora. Cvetni i ostali šareni dezeni, ali i mekane, čupave tkanine od kojih se prave mogu upotpuniti doživljaj prostora. Dnevna soba ne samo da je prostorija u kojoj provodimo dosta vremena, već uz malo detalja može postati i mesto na kome uživamo.

Šarene tapete

Ukoliko volite jednostavnost i minimalizam kada su u pitanju detalji i nameštaj u vašem stanu, onda je dobar izbor da dnevnu sobu ukrasite tapetama živih boja. Ovo je takođe dobra opcija ako ne volite slike i druge ukrase koji se kače na zid. Uostalom, ne morate ceo zid prekriti tapetama ukoliko ne želite. Uzmite svega dve ili tri i strateški ih rasporedite po prostoriji. Ovo je takođe dobra ideja za uređenje dečje sobe.

Zidna dekoracija

Zidove ukrasite slikama ili fotografijama po želji. Možete staviti ukrasne slike ili svoje fotografije. Ukoliko želite, možete se još dodatno poigrati detaljima, pa iza može biti mapa države ili sveta, a slike kačite blizu mesta na karti koja ste posetili. Druga opcija može biti da ih poređate nasumično ili u neki oblik, poput srca.ukrašavanje dnevne sobe biljkama

Dekoracija biljem

Biljke osvežavaju svaki prostor, i figurativno, i bukvalno. Različitim zeljastim i drvenastim biljkama pogoduju različiti uslovi, te se dobro raspitajte pre nego što ih uzmete da li mogu opstati na sobnoj temperaturi. Neke biljke imaju šarenolike cvetove, pa ih možete iskoristiti da unesete malo boja u dnevnu sobu. Druge su pak neobičnog izgleda, poput puzavica, te će one ukrasiti dnevni boravak na potpuno drugačiji način. Osim toga, biljke su i praktične jer stvaraju kiseonik i pomažu prečišćavanje vazduha.

Zanimljiva rasveta

Rasveta koja se spušta do visine vaših glava ili malo niže uz neki neobičan oblik, svakako će doprineti doživljaju prostora. Osim neobičnih oblika i nešto niže visine od uobičajene, možete se i poigravati rasvetom na strateški postavljenim mestima. U kombinaciji sa drugim dekorativnim elementima u dnevnoj sobi, možete dobiti efekat atmosfere predvečerja, koji je recimo idealan za gledanje filmova. Takođe možete zatamniti određene ćoškove u koje ni inače ne zalazite često, a istaći na primer zidnu dekoraciju.

Odabir pravih detalja, što čak ne mora ni biti skupo, može svaki prostor da oplemeni i preporodi. Ukrašavanje dnevne sobe zahteva minimum truda i ulaganja, a može vam se višestruko isplatiti. Kombinujte boje i dezene, igrajte se, ali pazite da ne preterate. Ukoliko ste jednolični prostor svoje dnevne sobe rešili da preporodite uz par šarenih detalja, nemojte menjati i tepih, i jastučiće, i zavese. Odaberite jedno ili dva, u zavisnosti od rasporeda nameštaja i veličine prostora. Ne zaboravite: manje je više. Ako već (pre)uređujete dnevni boravak, neka to bude uređeno sa ukusom.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime