Kako urediti dom restauriranim nameštajem

0
2321

Urban način života uticao je na modernizaciju mnogobrojnih njegovih aspekata, između ostalog i na naš dom. Zbog toga, neretko težimo da uredimo dom što je lepše i modernije moguće. Nije tajna ni to da je za ovakve želje potrebno pripremiti veći budžet – jer je prema nepisanom pravilu moderno najčešće i skupo. 

Ljubitelji tradicionalnog stila, ali i oni koji nisu spremni za velika ulaganja, stambeni prostor mogu srediti i na druge načine. Jedan od njih je uređivanje doma uz pomoć restauriranog nameštaja. 

Ako se pitate da li je nešto takvo moguće i ko garantuje kvalitet, budite bez brige. Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate u vezi sa restauracijom nameštaja. Takođe, brojne su ideje kako da iskoristite stari nameštaj, a da dom izgleda moderno i lepo. 

O svemu tome više u redovima koji slede.

Kako i odakle početi?

Nameštaj koji ste pre nekoliko godina odložili na tavan, misleći kako vam više ne treba, pronađite i prebrišite vlažnom krpom. Ako želite da ga iskoristite najbolje što možete, ove korake ne smete zaobići:

  1. Procenite kvalitet nameštaja;

Ono što je sasvim neupotrebljivo, polomljeno i dotrajalo, teško da će nečemu poslužiti. Takvi su najčešće nameštaji koji se raspadaju usled vlage, čije su materijale potpuno uništili insekti ili čiji su konstruktivni delovi sasvim oštećeni. 

2. Odnesite nameštaj restauratorima i objasnite kako želite da bude obnovljen;

3. Ukoliko imate umeća i uslova da sami preuredite stari nameštaj, pažljivo izaberite sredstva kojima ćete to učiniti;

4. Odredite svrhu restauriranog nameštaja: praktičnost ili dekorativnost.

dom

Restaurirano i moderno – da li je moguće?

Ideje za uređenje doma restauriranim nameštajem ne isključuju moderan izgled enterijera. Naprotiv, ako ih na pravi način iskombinujete sa belom tehnikom, uređajima i suvenirima modernijeg izgleda onda ste napravili pun pogodak! Na primer, veoma elegantne mogu biti kombinacije plazma TV-uređaja na starim i stilski preuređenim vitrinama. 

Evo još ideja.

Ako imate belu tehniku visoko modernog dizajna, kao što su npr. bosch mašine za veš, mikrotalasni uređaji ili kuhinjski mini-bojleri, restaurirane delove nameštaja savršeno možete iskoristiti. Možete da zaštitite ili jednostavno da sakrijete ove uređaje. Potrebno je da stare table od komode ili pisaćeg radnog stola prefarbate. Potom ih ušrafite prema određim dimenzijama tako da podsećaju na improvizovane plakare i ormariće u kojima će se nalaziti uređaji. Ako ste ljubitelji dekupaž tehnike ukrasite plakare tako da izgledaju kao novi.

Najisplativiji restaurirani nameštaji 

Pored jedinstvenog stila za uređenje doma za restaurirani nameštaj odlučujemo se i iz finansijskih razloga. Troškovi restauracije su znatno manji nego kada kupujemo potpuno novi nameštaj. Uz sve to, često se ističe i kriterijum kvaliteta, postojanosti i stabilnosti konstrukcija, veća praktičnost. 

Uzevši u obzir sve navedene razloge, u najisplativiji restaurirani nameštaj spadaju kreveti, stolice, fotelje i stolovi. Još ako su od punog drveta, možete biti sigurni u dugogodišnji kvalitet. Uz kvalitetno tapaciranje, farbanje i lakiranje, čak i nameštaj od pre dvadeset godina izgledaće kao tek kupljen u salonu. 

dom

Ako želite da izgled prostorije sa ovim restauriranim nameštajem zadrži tradicionalni stil, ali ipak bude moderan, poslužite se idejama za uređenje enterijera prirodnim kamenom.

Dekorativno i praktično

Definitivno najviše ideja za uređenje doma dobijate restauracijom pokućstva. Dešava se da su ljudi emotivno vezani za neki stari predmet (podseća ih na detinjstvo ili odlaske kod bake i deke na selo). Nekada je takvo pokućstvo imalo neprocenjivu vrednost i generacijama se nasleđivalo. 

Zašto bi se vredne stvari naših (pra)baka našle na otpadu, kada mogu biti praktično, a ujedno i dekorativno iskorišćene. 

Evo nekoliko zanimljivih ideja.

Na primer, nekadašnji stari ormari, tzv. „kredenci”, restauracijom mogu dobiti novi izgled i poslužiti kao kućna mini-biblioteka. Kako bi stale sve knjige, skinite sa kredenca sva vratanca i iskoristite ih za dodatne police. 

Stari sto sa šivaćom mašinom glomaznog oblika možete pretvoriti u toaletni stočić za šminkanje. Skinite postolje sa konstrukcijom mašine, a potom ušrafite novu tablu kako ne bi bilo neravnina. Da bi sve imalo izgled pravog stočića može se naknadno napraviti prostor za ogledalo, led sijalice i kutije za šminku. 

Stare komode idealno bi se uklapale kao noćni stočići u spavaćoj sobi. Ujedno se mogu obnoviti tako da se preko njih stavi jastuče za sedenje, što bi im dalo oblik taburea. Od starih komoda možete iskoristiti i fioke da napravite praktične police za igračke u dečjoj sobi.

dom

Možete ih iskorisititi i u kuhinji kao police za začine ili u kupatilu kao mesto gde ćete držati kozmetiku. Ako želite da imaju samo dekorativnu funkciju onda su savršene u kombinaciji sa cvećem na terasi.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime