Farbanje jaja bojom ili kuvanje u lukovini?

0
3662

Za ovakvu dekoraciju uskršnjih jaja, potrebni su vam cvetovi i listovi biljaka, koje možete naći u svom okruženju (detelina, peršun i td.), najlon čarape i boja za farbanje jaja.

Kako proveriti da li su jaja sveža

Najvažnije je da jaja budu sveža, tada su mnogo ukusnija i zdravija. Svežinu jaja možete vrlo lako proveriti, ako ih uronite u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža. Ako plivaju po površini, nemojte koristiti ta jaja za ovu svrhu.

Postupak farbanja jaja bojama, dekoracija jaja listovima deteline, peršuna i td.

Tvrdo kuvana jaja, obložite listom ili cvetom, zatim spustite u najlon čarapu, vežite čvor i spustite u pripremljenu vodu sa željenom bojom, odsecite najlon čarapu a zatim zavijte sledeće i td. Kuvajte ili držite u vodi sa bojom, u zavisnsosti od toga koju boju koristite, narednih 15 minuta.

farbanje-jaja

farbanje-jaja1

Postupak farbanja jaja na prirodan način, kuvanje u lukovini.

Potpuno prirodno, tradicionalno farbanje jaja u lukovini je u širokoj upotrebi još od davnina. Ova metoda je potpuno organska a kao farba za jaja koriste se ljuske crnog ili crvenog luka u zavisnosti da li želite jaja braon ili ljubičaste boje. Pored lukovine, za farbanje jaja potrebni su vam cvetovi i listovi biljaka (motivi iz prirode), najlon čarape, so, kašika serća i naravno posude za kuvanje. Očišćena i umotana jaja u najlon čarape (onako kako je objašnjeno i kod farbanja bojom) poređajte u posudu za kuvanje i prekrijte lukovinom, prelijte vodom, kojoj ćete dodati malo soli i kašiku sirćeta. Ostaje vam samo da 15-tak do 20 minuta kuvate jaja na umerenoj vatri.

Nakon bojenja, kada se jaja ohlade, premažite ih uljem, kako bi se dobio sjaj i obogatila boja.

farbanje-jaja2

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime