Kako pripremiti novogodišnju večeru bez stresa

0
3240

Osim zime, decembar donosi sa sobom i prazničnu euforiju koju sve češće prati stres. Na poslu kraj godine podrazumeva haos, kada svi hoće sve i odmah, jer se u Novu godinu mora ući čistih računa. U kući poslova preko glave, jer sve trpi zbog posla. Ukrašavanje doma kao glavna atrakcija svake godine na kraju decembra, kupovina poklona i spremanje trpeze za praznike sa sobom nose brojne stresne situacije.

Ako Novu godinu provodite u svom domu, bilo da vam dolaze gosti ili ste se odlučili za doček u krugu porodice, počnite na vreme s pripremama novogodišnje trpeze. Nekoliko dana ranije idite sa spiskom u nabavku i kupite sve neophodne namirnice. Dodelite zaduženja drugima, kako biste sebi olakšali ceo posao. Dobra organizacija je ključ uspeha, zato smireno uđite u celu pripremu novogodišnje noći.

Samu pripremu večere olakšajte sebi upotrebom malih kućnih aparata koji vam mogu uštedeti na vremenu i pomoći vam u spremanju savršeno ukusne hrane, kao što je slow cooker krčko, u kojem možete pripremiti idealne specijalitete kako biste vaš doček učinili nezaboravnim.

U daljem tekstu ćete imati mogućnost da pročitate savete kako da pripremite novogodišnju večeru bez stresa i tako omogućite sebi da Novu godinu dočekate odmorni i puni elana.

Dobra organizacija čini čuda

Pre nego što počnete sa samim spremanjem i pravljenjem hrane koju ćete poslužiti kao novogodišnju večeru, potrebno je napraviti spisak obaveza. Na papir stavite šta vam je sve potrebno od namirnica kako bi vaša trpeza bila savršena. Zatim napravite plan kada koje jelo treba da se priprema kako bi bilo sveže za samu novogodišnju noć.

Tražite pomoć, ne očekuje se od vas da sve uradite sami. Sa dobrom organizacijom uštedećete na vremenu, spasićete sebe nepotrebnog nerviranja, a vaši ukućani biće pošteđeni nervoze i negativne energije koju biste širili oko sebe.

Počnite nekoliko dana ranije

Sa samom pripremom trpeze počnite nekoliko dana ranije. Kako je torta najlakša poslastica za napraviti, a ujedno i veoma dekorativna, nju pripremite sedam dana ranije. Napravite mesta u frižideru i ostavite vaš desert da sačeka novogodišnju noć. Ako se odlučite za kuvani kupus kao jedno od glavnih jela, možete ga pripremiti takođe nedelju dana ranije, jer i on može da stoji dugo u frižideru a da se ne pokvari.

Razne sosove, paštete i namaze možete spremiti nekoliko dana ranije. Nadeve za punjenje možete da zaledite, pa ako se odlučite za punjene paprike i sarme, pripremite nadev ranije i stavite u zamrzivač do trenutka kad budete morali da uvijate sarmice ili punite paprike.

Dan pred doček pripremajte ono što može da prenoći

Bez supe nema ručka. Stoga rinflajš pripremite dan ranije i ostavite u frižideru do jutra. Svo povrće koje planirate da blanširate možete pripremiti dan ranije i to tako što ćete iz ključale vode povrće prebaciti u hladnu vodu, kako biste zaustavili proces kuvanja. Zatim ga osušite papirom i sutradan ga samo podgrejte na tiganju.

Sa krompirom je nešto drugačija situacija, pa se preporučuje da se krompir sprema na sam dan obedovanja. Ono što možete da uradite je da ga oljuštite, iseckate i ostavite dan ranije u posudi hladne vode da prenoći. Na taj način ćete sebi olakšati i ubrzati ceo proces spremanja.

Na sam dan dočeka budite odmorni kako bi vam uspelo svako jelo

Pre nego što uđete u kuhinju i upalite šporet, napravite spisak ili meni hrane kako nešto ne biste zaboravili da napravite. Izvadite sve iz frižidera, naravno osim torte, kako biste se podsetili šta sve već imate spremljeno.

Kada stavite sve da se krčka, počnite s postavljanjem stola i dekorisanjem novogodišnje trpeze. Nađite neku opuštajuću muziku i ostatak dana možete posvetiti u spremanju sebe za prazničnu noć.

Kako biste sebi olakšali sam posao pripreme novogodišnje trpeze, pojednostavite je. Obogatite je mirisnim i ukusnim jelima i iznenadite goste i ukućane nekim novim specijalitetom, kao što je na primer svinjsko meso sa suvim šljivama. Ne budite perfekcionista i ne dozvolite da vas iznervira ako je voda malo prekipela, pa ste napravili nered u kuhinji. Ukoliko uđete u ceo proces spremanja bez nerviranja, učinićete novogodišnju večeru nezaboravnom, kako vama tako i vašim gostima i porodici.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime