Keš kredit i kako se pripremiti za neplanirane troškove

0
1162

Neplanirani troškovi su deo života, bilo da se radi o nesrećnom slučaju, kvaru automobila ili iznenadnoj potrebi za popravku kvara u kući. Takvi troškovi mogu doći u najgorem mogućem trenutku i izazvati stres i finansijske poteškoće, posebno ako nemate dovoljno novca da pokrijete te troškove. U takvim situacijama keš kredit može biti korisna opcija za brzo i lako finansiranje.

Keš kredit za neplanirane troškove

Keš kredit je vrsta zajma koji se obično koristi za pokrivanje kratkoročnih finansijskih potreba, kao što su neplanirani troškovi. Dostupni su u bankama i obično se mogu dobiti brzo i lako.

Pre nego što se odlučite za gotovinski kredit kao opciju za finansiranje neplaniranih troškova, potrebno je da razmotrite nekoliko ključnih faktora.

Pre nego što se zaletite u najbližu banku, važno je uzeti u obzir kamatnih stopa i razliitih naknade u vezi sa gotovinskim kreditima. Dobro se raspitajte koja banka će za vas biti najbolja opcija za keš kredit jer kamate mogu biti visoke, posebno ako vaš kreditni rejting nije dobar. Pored toga, različite banke imaju različite propratne troškove, pa neke banke naplaćuju trošak odobravanja kredita, dok neke ne.

Vaša kreditna sposobnost je važna za dobijanje kredita

Pre nego što uzmete novi kredit, bilo bi dobro da proverite svoju kreditnu sposobnost. Vaša kreditna sposobnost je vaša sposobnost da izmirujete dugove na vreme, a procenjuje se na osnovu vašeg finansijskog stanja, kreditne istorije i drugih faktora. Ako imate lošu kreditnu sposobnost, možda ćete imati poteškoća da dobijete odobrenje za gotovinski zajam ili ćete možda morati da platite veće kamate i naknade.

Najbolje je da proverite sa vašim bankarom o mogućnostima za uzimanje novog zajma.

Rokovi otplate keš kredita

Gotovinski krediti su najčešće kratkoročni, što znači da je kraće vreme otplate. U slučaju da je veća suma novca u pitanju, to automatski znači i veća rata kredita. U poslednjih nekoliko godina sve više banaka nudi opcije srednjoročnih keš kredita čiji period otplate je produžen i na nekoliko godina. Svakako da kada su u pitanju srednjeročni krediti treba uzeti u obzir da je rata niža ali je celokupna uplaćena suma nakon otplate kredita značajno veća. Pojedine banke za srednjoročne kredite vezuju i više kamatne stope.

Pre nego što se odlučite za bilo koju varijantu gotovinskog kredita, razmislite o svojim finansijskim mogućnostima i proverite da li ćete moći redovno da otplaćujete rate kredita.

Pripremite se za slučaj neplaniranih troškova

Kada se pripremate za neočekivane troškove i razmatrate keš kredit kao opciju finansiranja, postoje neke stvari koje možete učiniti da biste se pripremili i smanjili finansijski stres.

Prvo, pokušajte da uštedite novac kroz štednju. Ako ste u mogućnosti, pokušajte redovno da štedite novac za neočekivane troškove. Čak i ako ne možete mnogo da uštedite, svaki iznos koji uspete da odložite može biti od koristi u slučaju neočekivanih troškova.

Pored štednje bilo bi dobro da razmotrite i različite opcije osiguranja kao dodatnu opciju. Zdravstveno osiguranje, osiguranje kuće i osiguranje automobila mogu pomoći u smanjenju troškova u slučaju nezgoda i kvarova. Međutim, uvek se pažljivo informišite o uslovima osiguranja i proverite šta je pokriveno, a šta nije.

Ukoliko imate finansijskih mogućnost, uspostavite fond za hitne slučajeve koji bi bio dostupan u slučaju neplaniranih troškova. Fond za hitne slučajeve treba da bude dovoljno velik da pokrije troškove koji mogu nastati u slučaju nesreće ili kvara.

Neočekivani troškovi su deo života, ali postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste se pripremili i smanjili finansijski stres. Keš kredit može biti korisna opcija za finansiranje neplaniranih troškova, ali je važno da proverite svoju kreditnu sposobnost, kamatne stope i naknade, kao i rok otplate kredita pre nego što se odlučite za ovu opciju. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime