Kako odabrati ginekologa koji vam najviše odgovara?

0
1525

Ginekolog, specijalista za reproduktivno zdravlje žena, nije samo lekar, već osoba koja će vam pomoći da prebrodite trenutke u svom životu kada ste najranjiviji. Prva menstruacija, bolni ciklusi, trudnoća, i nažalost bolesti, odvešće vas u ginekološko-akušersku ordinaciju. Zato je važno da znate kako odabrati ginekologa sa kojim ćete se osećati prijatno, koji će uvek biti dostupan za vas i u koga ćete imati poverenja. To treba da bude osoba pred kojom se nećete stideti, kako u fizičkom, tako i u emotivnom smislu. Ovaj sklad se teško postiže i obično je rezultat dugogodišnje prakse. Mi ćemo se u nastavku teksta baviti procesom koji će vas dovesti do ginekologa koji će vam u potpunosti odgovarati. 

Ginekolog u privatnoj ili državnoj ustanovi?

Prilikom odabira ginekologa, tražićete savete od prijatelja, na blogovima i internet forumima. Ukoliko lekar koji vam je preporučen radi u lokalnom domu zdravlja, uštedećete novac, ali ne i vreme. Za one koji ne vole dugo da čekaju, vole moderne i dobro opremljene ordinacije, preporuka je privatni ginekolog. Na internetu možete pretražiti sve privatne ordinacije koje postoje u vašem mestu. Kada kucate u Gugl pretrazi na primer „ginekološke ordinacije Novi Sad” dobićete spisak istih sa lokacijama i brojem telefona. Napravite uži izbor i još jednom pročitajte preporuke na forumima. 

Kako odabrati ginekologa u skladu sa vašim temperamentom?

Dok slušate ili čitate savete, u razgovoru sa prijateljima ili na online portalima, uočićete ono što je vama najbitnije u izboru. Ako ste osoba koja ulazi u najsitnije detalje, potreban vam je ginekolog kod koga pregled traje duže i ima vremena da se posveti vašim pitanjima. Brojni su primeri dobrih ginekologa, koji u nameri da pomognu brojnim pacijentkinjama, zbrzaju pregled, pa se one osećaju nesigurno i bez adekvatne podrške. Sa druge strane, nekim ženama dovoljno je samo da znaju dijagnozu i prepuste se stručnosti lekara specijaliste. 

Ukoliko ste ekstrovertan tip ličnosti, sigurno vam neće biti problem da sa ginekologom podelite intimne detalje iz vašeg seksualnog života. Međutim, ukoliko se introvertni, biće vam teže da se poverite svom lekaru. Ne brinite, mnogim ženama je neprijatno kada se prvi put susreću sa ginekologom. Zato je potrebno da pored stručnosti, ginekolog bude prijatan kao osoba koja će vas saslušati i razumeti.  

Ženski ili muški ginekolog?

Mnoge žene imaju problem sa polom ginekologa, odnosno ukoliko je doktor muškarac. To je najizraženije kod devojčica koje prvi put dobijaju menstruaciju i treba da se suoče sa novim lekarom specijalistom u svom životu. Majke u startu treba da ohrabre svoje devojčice da nemaju predrasude. 

Do pre nekoliko decenija i medicina je bila uglavnom muški posao. Tek posle šezdesetih godina prošlog veka statistika je počela da se menja u korist žena. Dakle, nekada su svi ginekolozi bili muškarci. U današnje vreme potpuno je nebitno da li je ginekolog muškog ili ženskog pola, već koliko je stručan u svojoj oblasti i prijatan kao osoba. 

Kako odabrati ginekologa za vođenje trudnoće?

Ukoliko već imate svog ginekologa, on će najverovatnije biti i vaš prvi izbor kada ostanete u drugom stanju. Međutim, morate da razmišljate o krajnjem cilju trudnoće – rađanju zdrave bebe i tretmanu u porodilištu. Ukoliko u vašem gradu postoji veći broj porodilišta, a vaša trudnoća spada u rizičnije, preporuka je da izaberete ono u kome rade najstručniji lekari. Najbolje je kada vaš izabrani ginekolog radi u porodilištu i znate da ste u sigurnim rukama. Onda kada to nije slučaj, pitajte ga za preporuku ili razmislite o tome da potražite ginekologa koji će vas nakon vođenja trudnoće i poroditi. 

Tokom devet meseci očekivanja bebe, žena se suočava sa brojnim strahovima. Pored česte upale urinarnih organa, nepredviđenih krvarenja, bolova, svaka buduća majka se najviše brine za stanje malenog bića u svom stomaku. Upravo iz tog razloga pregledi kod gonekologa treba da budu ohrabrujući za ženu koja je u drugom stanju, a ginekolog pun razumevanja. 

Žene koje su do začeća došle nakon vantelesne oplodnje u privatnoj klinici, najčešće u prvom trimestru vode trudnoću upravo na tom mestu kod dodeljenog ginekologa. Neke od njih se nakon tog perioda vrate svom ginekologu, dok druge nastave vođenje trudnoće upravo na tom mestu sve do porođaja. 

Ginekolog je jedan od najvažnijih lekara za svaku ženu

Kako odabrati ginekologa je jedno od najvažnijih pitanja za svaku ženu. Pitanje vašeg reproduktivnog zdravlja često je povezano i sa vašim emocijama i ostalim bolestima, kao i ostvarenjem u ulozi majke. Zato je važno da sa ginekologom možete otvoreno da razgovarate i da ne osećate stid kada pričate o važnim temama. Dobra komunikacija je presudna za adekvatnu terapiju i dijagnostiku stanja pacijentkinje. Neki od ginekoloških pregleda i intervencija su veoma bolni, kako na psihičkom tako i na fizičkom planu, zato će svaka procedura te vrste proći bezbolnije uz pravog doktora. Dobar ginekolog bi trebalo da deluje umirujuće na vas i da vam ponudi sve moguće opcije u vezi sa vašim trenutnim problemom.

Takođe, i vi imate obavezu da redovno odlazite na pregled, jer će samo na taj način vaša saradnja biti odgovarajuća.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime