Da li imate pogrešne pretpostavke o video nadzoru?

0
1274

Uprkos tome što tehnologija svake godine rapidno napreduje, i što je učinila neke opcije mogućim, koje su pre samo par decenija delovale kao naučna fantastika, običan čovek često nije u mogućnosti da isprati taj napredak. Iako se pojavio pre par decenija video nadzor i dalje nije toliko rasprostranjen po domovima širom sveta.

Par je razloga koji su odgovorni za takvo stanje. Sam pojam video nadzora je mnogima nejasan i obavijen velom pretpostavki kojima fale proverene činjenice. Prati ga par mitova, koje je, pre nabavke opreme, potrebno razjasniti.

Najčešći mitovi vezani za video nadzor

1. Video nadzor je privilegija bogatih

Ova pogrešna pretpostavka je često plod holivudskih blokbastera. Incident, uglavnom ne tako srećnog kraja, biva razjašnjen nakon pregledanja video snimka na kom se jasno vidi par lopova koji iz vile iznose bisere, par poluga zlata i svežnjeve novčanica milionskog iznosa. Druga, podjednako česta holivudska situacija je onesposobljavanje video nadzora u višespratnoj kompaniji i raskrinkavanje prevare svetskih razmera.

Kao što možete zaključiti, video nadzor je čest gost izmišljenih priča o eliti, i takav privid običan svet navodi na pomisao da je prosečnoj osobi nadzor nepotreban. Na kraju i sama može nadgledati svoj, ne toliko impozantan, posed. Međutim, svi znamo da lopovi ne biraju, i da su retki oni koji se usuđuju na provale i pljačke velikih razmera. Često će se zadovoljiti uzimanjem par uređaja iz domaćinstva, i, ako im se posreći, novcem. U sprečavanju provala i krađe vam može pomoći nabavka i instalacija video nadzora.

2. Oprema za video nadzor je skupa

Ukoliko ne posedujete velelepno višespratno zdanje na imanju koje zauzima nepreglednu površinu velika je verovatnoća da vam je potreban lako dostupan i relativno jeftin video nadzor. Suma koju je potrebno izdvojiti zavisi od osobina koje želite da vaš video nadzor poseduje, ali bez brige, jeftiniji je nego pre par decenija i, danas, za daleko manje novca dobijate kvalitetniju sliku, i, pre svega, kvalitetniju opremu. Ne zaboravite, ulaganjem u video nadzor ulažete u bezbednost vašeg doma i miran san.

3. Kriminalci ne obraćaju pažnju na video nadzor

Retko se pljačke i provale dešavaju spontano. Najčešće im prethode dani, a u nekim slučajevima i nedelje, pažljivog proučavanja terena. Prilikom te temeljne inspekcije će video nadzor biti lako uočen, kvareći planove. U današnje vreme je oprema daleko naprednija nego što je bila pre par godina i snimci koje dobijate mogu pomoći prilikom identifikacije provalnika. Svesni te činjenice kriminalci će izbegavati zdanja pokrivena video nadzorom ne želeći da se izlažu dodatnom riziku i vrlo izvesnoj zatvorskoj kazni.

4. Slika je nedovoljno jasna

Iako se kvalitet kamere najčešće definiše pikselima koje poseduje, potrebno je obratiti pažnju i na neke dodatne parametre koji mogu uticati na jasnoću slike i snimaka. Najvažniji od tih parametara su osvetljenje i ugao koji kamera može da pokrije. Ukoliko imate kameru koja se nalazi u neosvetljenom delu dvorišta i koja zbog svoje pozicije ne može da pokrije dobar ugao nećete biti zadovoljni kvalitetom dobijenih slika i snimaka. Postarajte se da izvučete najbolje iz svoje opreme usklađujući je sa svojim finansijskim mogućnostima, razlozima nabavke video nadzora, ali i uslovima okoline u kojoj postavljate video nadzor koji mogu, u velikoj meri, uticati na kvalitet samog nadzora.

Stavke na koje je potrebno obratiti pažnju

Iako su često pogrešne i nedovoljno definisane, neke pretpostavke se mogu pokazati i tačnim. Postarajte se da se dobro raspitate i konsultujete stručnjake koji će vam informacijama i savetima pomoći prilikom izbora opreme koja će biti savršena za vaše potrebe i vaš dom. Pre konsultacije je potrebno da sami sa sobom raščistite koliko ste spremni da uložite u opremu, kao i šta od te opreme očekujete. Motiv koji vas je pokrenuo da razmisliti o kupovini video nadzora će takođe uticati na izbor tehnike. Prema tome, nemojte ga smetnuti s uma, da ne biste bili nezadovoljni mogućnostima nabavljenog video nadzora. Ako je osnovni razlog video nadzor tokom noći nedovoljno kvalitetna kamera koja nije specijalizovana za noćno snimanje će vas ostaviti razočaranim.

Ustanovite sve neophodne delove koje je potrebno nabaviti za vaš sistem video nadzora i postarajte se da im usaglasite mogućnosti i kvalitet. Dobra kamera će malo značiti ukoliko nemate i sistem snimanja koji to može da isprati.

Prilikom izbora se možete voditi informacijama do kojih ste sami došli ili pomoć možete zatražiti od stručnjaka koji se bave video nadzorom. Važnije je da ne budete taoci pogrešnih uverenja i tako uskratite sebi mogućnost koja se iz godine u godinu pretvara u nešto je uobičajeno, a često i neophodno.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime