Seljak i seljančica – „Prečica“ kroz šumicu

0
3300

„Prečica“ kroz šumicu

Selјak se vraćao peške u svoje selo. Usput je kupio jednu kantu, kanister boje, dva pileta i jednog gusana, sve živa perad. Kad je izišao iz trgovine, zastao je i počeo razmišlјati kako će sve ovo što je kupio doneti kući.

I, dok je tako mozgao, pojavi se neka žena i upita ga za put u selo koje se nalazilo blizu njegovog sela.
– Baš dobro, – kaže selјak, – na mom imanju ima jedan poprečni put koji vodi pravo do tvog odredišta.

Ja bih te mogao odvesti do tamo, ali još ne znam kako ću i sam stići kući sa svim ovim teretom.
Žena mu predloži: – Stavi kanister s bojom u kantu i nosi kantu u jednoj ruci, gusana u drugoj ruci, a piliće stavi ispod svake ruke po jedno.

– Puno ti hvala! – čovek odgovori.

I njih dvoje uhvate zajedno put pod noge. Nakon nekog vremena čovek reče: – Hajde da presečemo put i pođemo ovom prečicom koja vodi kroz šumu, jer ćemo tako dobiti puno više na vremenu.

Žena ga pogleda s izvesnim oprezom, i odgovori: – Ja sam sama s tobom, i ne mogu se odbraniti. Kako mogu biti sigurna da me ti, kad uđemo u šumu, nećeš silovati?

– Ja teglim ovu  kantu, pun kanister, dva pileta i gusana. Kako bih to mogao učiniti s tobom, sa svim ovim teretom na rukama? Ako pustim gusana i piliće, pobeći će mi svi!

– Vrlo jednostavno, – nestrplјivo će ona. – Ti staviš gusana na zemlјu i pokriješ ga kantom, kanister s bojom staviš na kantu, kao sigurnost da gusan ne pobegne…

– A ova dva pileta?
– Ja ću ih pridržati!

seljak i seljanka

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime