Šta da učinite kada se auto pokvari tokom vožnje?

0
783

Prvo ćete se, naravno, iznervirati. Čak i da niste imali velike planove koje je kvar na automobilu poremetio, svakako je jedan od najmanje poželjnih scenario da vas auto izda na sred puta.

Veoma izazovno može biti snaći se u takvoj situaciji bilo da ste sami na nekom neprometnom putu ili u sred gradske gužve, kada kolona nervoznih vozača iza vas trubi i iščekuje da se problematična situacija što pre razreši.

U nastavku teksta dajemo vam savete kako da postupite u navedenim situacijama i eliminišete problem u što kraćem vremenskom roku.

#1 Obratite se ljudima sa znanjem i potrebnom opremom – šlep službi

Većina ovakvih situacija, ako ne i sve, zateknu nas potpuno nespremnim. Čak i da u gepeku imamo nešto od alata, verovatnoća da ćemo sami uspeti da rešimo problem postoji samo ukoliko se iole razumemo u funkcionisanje automobila.

S obzirom na to da ste u momentu kvara možda pod stresom i da ne razmišljate smirene glave, svakako je najbolja opcija pozvati ljude koji imaju iskustva sa ovakvim izazovima.

Treba imati na umu da vas ovakve neprijatnosti mogu zadesitiu bilo koje doba dana i noći, a takođe i bez veće količine novca pri ruci. Stoga je važno čak i u takvim prilikama birati službu koja radi u svako doba, koja će brzo reagovati, a pritom i koja ima pristupačne cene usluga.

Dakle, ono u šta nema sumnje jeste da prvo treba pozvati tim sačinjen od profesionalaca koji vrše prevoz vozila koja su u neispravnom stanju. Pored toga što ćete dobiti efikasnu uslugu, bićete sigurni da je ceo proces šlepanja obavljen na bezbedan način i u okviru zakonskih normi, koje su propisane i za ovakve slučajeve.

Ne zaboravite da postoje i prevarantske firme

U želji da što pre otklonimo neprijatnu situaciju, često možemo pribeći instant rešenjima, koja nam se kasnije mogu obiti o glavu. Kao i drugim situacijama u životu, i ovde valja biti oprezan.

Naime, postoje firme koje namerno izazovu štetu na automobilu u vidu probušene gume ili nekog drugog kvara tako što ostave neki čvrst predmet na nezgodnoj deonici puta, te ukoliko ga ne vidite ili brzo vozite pa niste u prilici da na vreme zakočite, možete biti prinuđeni da usled štete obustavite vožnju i saćekate pomoć.

Prevarantske firme možete prepoznati po tome što će se pojaviti ubrzo nakon samog događa, i to potpuno ‘slučajno’ i ponuditi vam pomoć, a onda takvu uslugu naplatiti mnogostruko više od njene realne vrednosti, te ćete se izložiti velikom trošku, a automobil tek treba popraviti.

#2 Razmislite – čega je kvar posledica?

S obzirom na to da ćete barem neko vreme pričekati dolazak šlep službe, iskoristite ga pametno. Razmislite šta je uzrokovalo nezgodu na putu i da li ste nekako mogli da je sprečite.

Tu se pre svega misli na redovno servisiranje automobila, koje nije samo formalnost, već i te kako korisna i potrebna obaveza koju treba ispuniti. Na taj način ste bezbedni i vi, ali i drugi učesnici u saobraćaju, a i šanse za kvarove u nedoba znatno su manje.

Male i velike servise treba sprovoditi onom dinamikom koja je propisana za model automobila koji vozite, a redovno održavanje sprečiće da izdvajate veću sumu novca za rešavanje velikih kvarova do kojih nije moralo doći.

Takođe, razmislite da li je reč o neadekvatnom ponašanju na putu, tj. vožnje u nepropisno velikoj brzini, nepažljivo, te da li je to uzrokovalo novonastali problem. Pored toga što je auto otkazao poslušnost, može doći i do mnogo većih nevolja usled nepažnje, stoga neka vam skorašnje iskustvo posluži kao opomena.

#3 Ponašajte se u skladu sa propisima i budite strpljivi

Pored toga što ćete pozvati šlep službu, važno je da se ponašate u skladu sa propisima i omogućite i sebi i drugim vozačima bezbednost na putu. Najpre povucite ručnu kako biste bili sigurni da će kola stajati tu gde ste ih i ostvili.

Obucite fluoroscentni prsluk kako biste bili uočljiviji, u iste svrhe uključite i sva četiri svetla, a iza auta postavite sigurnosni trougao. Nemojte se kretati po strani puta koja je prometna, već se sklonite na bezbedan deo puta kojim ne prolaze automobili.

Koliko god da želite da se situacija što pre reši, pokušajte da budete smireni i strpljivo sačekate pomoć. Dodatan stres ne samo da vam neće pomoći, već vam može dodatno otežati situaciju, zato se potrudite da ostanete pribrani i bezbedni, kako ne biste imali još problema za rešavanje. 

Problem će biti rešen u najkraćem roku, a još jedno neprijatno iskustvo biće iza vas!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime