Gde ima najviše zemljotresa?

0
2522

Japan je zemlja u kojoj ima najviše zemljotresa – gotovo svakog dana po jedan! Naravno, to su uglavnom mali zemljotresi koji ne nanose veću štetu. Druga oblast podložna ovoj  pojavi je Sredozemlje.

Šta je uzrok ove pojave?

Zemljina kora nije svuda podjednake debljine i negde se nije dovoljno slegla, pa postoje prekidi slojeva u stenama. Gde god je kora oslabljena ili postoji prekid, dolazi do medjusobnog trenja  masa stena, a energija koja se pri trenju razvija, pretvara se u poddrhtavanje ili vibracije u stenama.

Mada se ove vibracije prenose hiljadama kilometara daleko, zemljotres je najjači duž pukotine nastale pomeranjem blokova zemlje. Strane pukotine mogu da se pomeraju gore-dole ili po dužini. Većina promena koje se dešavaju na površini zemlje posle zemljotresa vidi se duž ivica pukotine. Deo na kojem se najjače osećaju vibracije naziva se epicentar zemljotresa. Ako je epicentar u blizini nekog grada, razaranja mogu da budu velika, sa ljudskim i materijalnim žrtvama kao što se desilo u Skoplju 1963 ili u Nikaragvi, decembra 1972.

Jedan od najstrašnijih zemljotresa uopšte pogodio je  1923. Godine Jokohamu i Tokio. Dno zaliva Sagami iznenada se spustilo ujutru 1. septembra i celu oblast je uzdrmao strahovit potres. Usled zemljotresa izbili su užasni požari i poplave. Jokohoma je pretvorena u ruševine a Tokiju je isčezlo 140 000 ljudi.

tokio

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime