Saveti za kupovinu nekretnine

0
1005

Ako planirate kupovinu nekretnine, postoji puno stvari na koje treba da obratite pažnju. Za početak, krenućete od papirologije, procedure potpisivanja ugovora sa bankom ili prodavcem i potrage za idealnom lokacijom pa sve do useljenja. Čeka vas puno obaveza koje treba da završite u određenom roku. Kako biste izbegli stresne situacije i maksimalno uživali u kupovini, u nastavku teksta izdvojićemo najvažniji saveti za kupovinu nekretnine. 

Odredite budžet za kupovinu nekretnine

Svi želimo nekretninu sa novom gradnjom i parkingom, koja se nalazi na savršenoj lokaciji i ne traži ulaganja. Međutim, stanovi i kuće na atraktivnim lokacijama sa prijatnim komšilukom koštaju zaista puno novca, tako da neće svako biti u mogućnosti da ih i kupi. Zbog toga preporučujemo da realno sagledate svoje finansijske mogućnosti i da na osnovu istih odlučite šta je najbolje za vas. Dakle, nemojte biti nerealni i ne trošite svoje vreme na razgledanje stanova koje ne možete da priuštite. Pošto se kupoprodaja nekretnina odvija gotovo svakodnevno, izgubljeno vreme bi samo moglo da vas košta neke pristupačnije nekretnine.

Pronađite idealnu lokaciju

Pre nego što krenete u potragu za nekretninom, veoma je važno da odredite lokaciju na kojoj biste voleli da živite. Istražite internet, raspitajte se kod prijatelja ili angažujte neku od agencija kako bi vam dodatno pomogli u odabiru. Takođe, ukoliko niste sigurni u kvalitet života na određenoj lokaciji, a budžet vam to dozvoljava, slobodno iznajmite neki od stanova na par dana. Na taj način ćete moći da upoznate okolinu, te da „iz prve ruke” osetite kako bi mogao da izgleda vaš boravak na toj adresi.

Angažujte agenciju za prodaju nekretnina

Nakon što definišete lokaciju, istražite sve dostupne nekretnine na tržištu. Za najbrže rezultate, angažujte agenciju za nekretnine ili jednostavno postavite flajere i oglase u neposrednom okruženju. U većim gradovima, poput Beograda, Niša ili Novog Sada postoji puno agencija sa profesionalnim renomeom čija je sigurnost neupitna. Stoga smo sigurni da će potraga za željenom nekretninom u većim mestima biti znatno lakša. Ukoliko tražite stan u prestonici, naša preporuka su Zidart nekretnine Beograd.

Važno: Kako biste izbegli prevare i platili „razumnu” cenu kvadrata, budite u toku sa aktuelnim ponudama prodavaca, te ne potpisujte nikakve  predugovore dok ne budete stopostotno sigurni u legalnost dokumentacije. Za realnu procenu vrednosti stana ili kuće, preporučujemo da se posavetujete sa nekom od firmi za promet nepokretnosti.

Istražite okruženje i uverite se u kvalitet života

Kada kupujete novu nekretninu, veoma je bitno da istražite koji su to objekti koji se nalaze u okolini zgrade (ili kuće). Kako biste se upoznali sa okruženjem, pre susreta sa prodavcem prošetajte ulicom i pogledajte šta se sve nalazi u potencijalnom komšiluku. Za početak, obratite pažnju na udaljenost od prve prodavnice, bolnice, teretane ili škole, a takođe uzmite u obzir i vreme koje bi vam bilo potrebno za odlazak na posao. Isto tako, ako vodite nešto mirniji život i uživate u tišoj atmosferi, proverite da li je ulica prometna i koliko je samo naselje bučno. Za najrealniji prikaz, najbolje bi bilo da ugovorite sastanak sa prodavcem u popodnevnim satima, tj. u doba najveće gužve.

Definišite kvadraturu stana i razmišljajte o budućnosti

Na osnovu svojih životnih potreba, probajte da procenite koja veličina i struktura nekretine će biti idealna. Razmišljajte o broju članova porodice, kućnim ljubimcima, broju soba, svrsishodnosti nekretnine kao i vremenu koje planirate da provedete na novoj lokaciji. U slučaju da kupujete kuću, u obzir uzmite i veličinu dvorišta i sporedne objekte na placu. Ako kupujete na duže staze, razmišljajte nekoliko godina unapred i sagledajte sve moguće ishode. Primera radi, ako ste se tek venčali i želite da započnete život sa partnerom u novom stanu, budite sigurni da ste odvojili makar jednu sobu za decu, čak i u slučaju da ih još uvek ne planirate. 

Kupovina nekretnine se ne dešava svaki dan, stoga mora biti dobro isplanirana i pre svega dugoročna.  Zato smo se potrudili da prođemo kroz čitav proces i „naoružamo” vas najbitnijim savetima. Ne žurite i potrudite se da najpametnije moguće investirate u svoju budućnost. Nadamo se da će naše preporuke biti od pomoći! Želimo vam srećno useljenje!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime