Najlepše misli (citati) o ženi

0
36970

Ženi nije dovoljno da dobije najviše od muškarčeve sreće, nego da što više otme od njegove slobode.
Jovan Dučić

Veruj, život svake žene, ma šta ona inače govori, sastoji se u večnom traženju da se kome potčini. Tako da kažem, želja za potčinjavanjem. I zapamti, bez izuzetka.
F. M. Dostojevski

Mlade djevojke zamišljaju život i vjeruju riječima… Ovakve znaju vrijednost svega što gube i dobijaju i uvijek imaju svoje razloge, koji mogu biti čudni, ali su rijetko naivni. NJihove zrele oči su slobodne i kad se obaraju, neugodno otvorene, i kad se skrivaju trepavicama. Najneugodnije je što znamo da one znaju više nego što pokazuju, i da nas mjere svojim neobičnim merilima, koja teško saznajemo.
Meša Selimović

Zima je kao i žena – ima dobre i loše strane. Dobre strane joj se vide, a loše osećaju.
Duško Radović

Ima žena koje su neugledne i opore na oči, kao seoski hlebac, ali kriju u sebi veliku i zdravu slast za onoga ko se ne da zbuniti spoljašnjošću nego gleda i oseća dublje i stvarnije.
Ivo Andrić

Bez žena bi početak našeg života bio lišen pomoći, sredina zadovoljstva, a kraj utehe.
Džordž Gordon Bajron

Kad žena kaže: – ne volim te – nada još nije izgubljena, a kada kaže: – volim drugog – slučaj je beznadežan.
Mark Tven

Žena je uvijek zanimljivija kad je zaljubljena, tada je pametnija, odlučnija, ljupkija nego ikad. Muškarac je rastresen, ili grub, ili nerazmišljen, ili plačljivo nježan.
Meša Selimović

Lepe žene su samo nedelju dana dobre, dobre žene su celog života lepe.
Žan Gaben

Samo slabići traže od svojih žena bezuslovnu prednost kao svoje pravo; to je poniženje za oboje.
Rabindranat Tagore

Žena se ne služi lažju da napadne, nego da se odbrani.
Jovan Dučić

Čovek je stvarno oženjen tek onda kad razume svaku reč koju njegova žena nije izrekla.
Alfred Hičkok

Lepe žene nikad ne sumnjaju u svoju inteligenciju, ali inteligentne žene uvek sumnjaju u svoju lepotu.
Isidora Dankan

Taj, niskoga rasta, uskih pleća, širokih kukova i kratkih nogu, rod nazvati lepim mogao je samo polnim nagonom zaslepljeni ljudski intelekt: u tome naime nagonu sadrži se sva njegova lepota. S više prava, nego lepim, mogao bi se ženski rod nazvati neestetičnim.
Artur Šopenhauer

Bez žena bio bi početak našega života bez pomoći, sredina bez zadovoljstva i kraj bez utehe.
Fridrih Šiler

Kad bih umio da napišem najljepšu knjigu na svetu,posvetio bih je svojoj ženi Darki. Ovako ću zasvagda ostati dužnik njenoj plemenitosti i ljubavi. I sve što mogu,to je da sa zahvalnošću pomenem njeno ime na početku ove priče,koja, kao i sve druge,govori o traženju sreće.
Meša Selimović

Ne dolazi li prvi život od ženskih grudi? Prve rečice uče vas njezine usne, prve suze one nam ublažavaju, i poslednji svoj uzdah ispuštate često na rukama žene, kad već odavna čovek, odvučen od niske brige, ne bdije nad prijateljevim poslednjim časovima.
Džordž Gordon Bajron

Najiskrenije želje žene moraju se proučavati sa njenih zatvorenih očiju.
Salvador Dali

Ako vas žena pobeđuje u tenisu, promenite sport. Ako vas žena pobeđuje u boksu, promenite ženu.
Muhammad Ali

Oprez pred svim duhovima koji leže u lancima! Na primer pred pametnim ženama koje je njihova sudbina prognala u kakvu malu, učmalu sredinu i koje su tamo ostarele. Doduše, one tamo leže na suncu prividno trome i napola slepe: ali pri svakom koraku koji im je stran, pri svemu nepredvidljivom skoče kako bi ugrizle; osvećuju se svemu što je umaklo njihovoj kućici za pse.
Fridrih Niče

Orah, magarac i žena povezani su sličnim zakonom. To troje ne čini ništa dobro, ako izostanu batine.
latinska poslovica

Muškarac je u nesumnjivom moralnom ropstvu žene; naročito kad je velikodušan! Žena je kadra da velikodušnog čoveka uveri u sve što joj je volja.
F. M. Dostojevski

Ma kako čovek rđavo mislio o ženama, nema žene koja o muškarcima ne misli još gore.
Žan Žak Ruso

Kad neka žena kupuje mušku košulju, onda je zaljubljena. Kad je pegla, onda je udata. Ako pri tome i peva, ona je i prvo i drugo.
Salvador Dali

I najgluplja žena može upravljati pametnim muškarcem, ali budalom može da upravlja samo veoma pametna žena.
Radijard Kipling

Kad nas ljube, žene nam opraštaju sve, čak i naše zločine. A kad nas ne ljube, ne opraštaju nam ništa. Čak ni naše vrline.
Onore De Balzak

Lakše je skuvati železo nego savladati ženinu tvrdoglavost.
narodna izreka

Feminizam postoji samo radi toga da bi se ružne žene integrisale u društvo.
Čarls Bukovski

Nije zanimljivo ono što vam žene kažu, zanimljivo je ono što prećute.
Viljem Šekspir

Kako da razumem ovo: „Ubiti se zbog jedne žene?“ A gde su sve one ostale?
Tin Ujević

Žena ne zna da poštuje, nego da voli. Žene ne traže ni da vi njih poštujete, nego da ih volite. Poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi, nešto hladno i iz glave, a ne nešto preosećajno i iz duše. One veruju da nekog treba najpre voleti, kako bi ga zatim isitnski poštovale, a ljudi misle obratno. Žene misle: gde je mnogo poštovanja, tu je malo ljubavi. Žene imaju stalnu potrebu da budu voljene, i kad one same ne vole, i zato se često predaju i ljudima koji su im inače fizički nemili… Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek siromah. Pametnih se boje… Žene počnu da ljube samo onda kad su voljene, ili bar kad misle da su već voljene. Inicijativa ljubavi uvek dolazi od čoveka. Žena hoće više da bude voljena, nego da sama voli; i više da je žele, nego da je vole. Ona ne samo da prva ne voli, nego prva i ne bira. Čovek joj se može naoko i dopadati, ali je retko da ga prva zavoli. Žena može da se zanese za bogatašem ili artistom, za vojnikom ili sportistom, za lepim ili za umnim, ali se najzad dadne, često za ceo život, sasvim drukčijem čoveku nego kakvog je zamišljala i želela. Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem. Retko koja žena visi o ruci čoveka koji je bio odista čovek njenog ukusa… Padajući pred jakim, a ne pred dobrim i lepim, žena ne razume duh nego volju, i ne lepotu nego nameru…
Jovan Dučić

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime