Mudre misli – Strpljenje, praštanje, radost, ljubav i vera…

0
8508

Sačuvajmo veru, jer bez nje nema života, ali ne odbacimo ni sumnju, jer bez nje nema napretka. Ne sumnjajmo pri tome samo u ono što misle i čine drugi, jer to je lako. Pokušajmo, bar ponekad, da posumnjamo u ono što sami mislimo i činimo, jer to je teže ali zrelije plodove donosi.

Borislav Pekić

… Samo ljubav je nada svim!… Ona je ravna Gospodu i sinu Njegovom!… Šira je od nebesnog pokrova, dublja od bezdana, jača od najveće sile!… To je najveća sila na svetu!… Ona vezuje dete i majku, vezuje listak s listom, travku s travkom, čoveka sa čovekom… Njena moć – moć je božja, ona je čedo božje!… Upamti to, pobratime!…

Janko Veselinović

Čovek je, nemoj se radovati padu njegovom.
Brat ti je, neka ti ne igra srce kad propadne.
Bog ga je stvorio za život, i Bog se ne raduje propasti njegovoj.
Ne raduj se ni ti onome što Boga žalosti.

Sv. vladika Nikolaj (Свети владика Николај Охридски и Жички, Никола Велимировић)

Bože, ne dopusti da srce naše ostane prazno, nego daj – pošto od Tvoje volje sve zavisi – da uvek želimo i da se uvek nadamo, i da to što želimo bude dobro i stvarno i da naša nada ne bude isprazna. Daj da predmet naših želja bude viši i lepši od našeg života i da se dobroj nadi nikad ne izneverimo zbog kratkih i varljivih ostvarenja koja zaklanjaju vidik i lažno obećavaju odmor. Daj nam prav put, sa prolaznim posrtanjima, a sa mirom i slavom na kraju. I daj nam mudrosti i hrabrosti, kad nam daješ iskušenja.I ma kuda išli i lutali, ne daj da na kraju ostanemo izvan Tvoje milosti (sveobimne harmonije), jer to svake sekunde, na svakom mestu, svakim delićem bića trebamo.

Ivo Andrić

Nevolјa lјude izjednačava i združuje ih, u nevolјi se čovek obraća čoveku. Sreća je ta, koja razorava nauk Božji i otuđuje bližnjega od bližnjega, a nevolјa ih zbližuje. Zato je valјda Bog dodelio tako malo sreće svetu da bi čovek ostao bliži sebi i Nјemu.

vera

Branislav Nušić

… Jer, što kaže naš filozof Boža Knežević, „čovek je biće kome može i Bog da se obraduje, a od koga može i đavo da se zastidi“. Vidite koliko je to ogroman razmak!
Gde ćemo se naći, zavisi od nas.

Patrijarh Pavle

Savršena je ljubav u tome da neko služi svome bližnjem i da život svoj položi za druge. Ko nema s nama strpljenja kad grešimo, ne voli nas. Ne voli nas ni onaj ko nam ne prašta kad se kajemo za grehe. A najmanje nas voli onaj ko se ne raduje našoj popravci.

Strpljenje, praštanje i radost tri su glavne osobine Božanske ljubavi. To su osobine i svake prave ljubavi. Kad ljubav sustane, dužnost je zamenjuje. Kada dužnost sustane zakon je zamenjuje. Ljubav je slobodna od svih zakona ljudskih i prirodnih i uzvišenija od svih dužnosti.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime