Bol u želucu posle obroka

0
1625

Ako osećate bol u stomaku, nadutost, mučninu, žgaravicu i podrigivanje, a hronična bol se pogoršava nakon svakog obroka, reč je o funkcionalnoj dispepsiji.

Kod većine pacijenata s funkcionalnom dispepsijom obroci pogoršavaju simptome koji uključuju stalnu bol u području gornjeg dela abdomena, nadutost, mučninu i druge simptome, prema novom izveštaju objavljenom u časopisu „Gut“.
Svrha istraživanja stručnjaka sa univerziteta u Belgiji, koja je uključivala 218 pacijenata, bila je procena učestalosti simptoma vezanih za obroke i posmatranje povezanosti između obroka i specifičnih simptoma. Simptomi su uključivali bol u stomaku, nadutost, mučninu, žgaravicu i podrigivanje.
Učesnici studije su popunili upitnik o simptomima i nakon toga su zamoljeni da ocene različite simptome dok su bili podvrgnuti izdisajnom testu pražnjenja želuca.
Intenzitet svih simptoma povećao se 15 minuta nakon obroka i trajao je puna četiri sata trajanja studije. Vrhunac izraženosti simptoma nadutosti bio je vrlo rano, praćen vrhuncem izraženosti mučnine i podrigivanja i dugotrajnijim bolom i žgaravicom.

Ukupno 79 odsto pacijenata opisalo je pogoršanje simptoma povezano s obrokom. Kod tih pacijenata izražen osećaj punoće nakon obroka bio je najizraženiji simptom, dok je kod pacijenata bez pogoršanja simptoma nakon obroka, najizraženiji simptom bila bol u području gornjeg dela abdomena.
Preosetljivost želuca bila je uobičajenija kod pacijenata s pogoršanjem simptoma vezanim za obroke nego kod onih kod kojih to nije bio slučaj: 27,5 odsto naprema 7,7 odsto, istakli su autori.
Rezultati „uverljivo pokazuju da se u velikoj većini pacijenata s funkcionalnom dispepsijom simptomi pogoršavaju vezano za obroke“, zaključio je tim. „Glavna razlika između pacijenata sa i bez samouočenog pogoršanja simptoma nakon obroka je vrsta simptoma koji je najizraženiji.“

Izvor Blic

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime