Vreme je da uz malo ulaganja dobijete skroz drugačiji prostor za život

0
217

Koliko se samo roditelja našlo u situaciji da im dete traži novu sobu. Dosadi im krevet, pa umesto onog običnog žele krevet na sprat. Ne sviđa im se izgled radnog kutka, žele nešto drugačije. Pa onda dekoracija, pa onda sve što im pada na pamet. Jasno, mnogi bi rekli – razmažena deca, sve imaju i nikad nisu zadovoljni. Ne kažemo da toga nema, ali i nije to uvek posredi. Odrasli nek pođu od sebe – koliko često vam sve u domu dojadi i želite da menjate sve iz korena. E pa i deci je potrebno inspirativno okruženje, a ne ustaljenost i monotonija.

Renoviranje je lepo, ali prilično košta

Ko god se upustio u avanturu zvanu renoviranje stana, zna da se nakon toga zadužio ili ostao švorc, u najboljem slučaju. Renoviranje je, s druge strane, neizbežno onda kada važne stvari u stanu dotraju – stolarija, parket, keramika, izolacija i tako dalje. Ipak, ukoliko želite samo da osvežite izgled prostora u kom živite, nećete uvek ni morati ni moći da menjate stvari kao što su te. Sve to prilično košta, a i ponekad za tim ni nema realne potrebe. Šta se ipak može uraditi a da se sa manje novca dođe do efekta ponovno oživljenih prostorija?

Fokusirajte se na centralna mesta u domu

Ponekad je potrebno uraditi tako malo a da efekat bude odličan i oristiruja bude neprepoznatljiva. Naravno, prvo vam na pamet pada promena rasporeda nameštaja. Sasvim legitimno razmiljanje, s tim što se moraju uzeti u obzir u nekim slučajevima i ograničenja koja postavljaju malene sobe u kojima nemate toliko opcija da pravite velike izmene. Ponekad je i suludo menjati raspored i u velikom prostoru kada je on dobar i kada svaka stvar leži baš na svom mestu. Ništa zato, tada se pribegava drugim promenama. Šta je to što možete u stanu promeniti, da ne uložite mnogo novca, a opet da dobijete osvežen izgled?

Izaberite zebra zavese za prozore

Kako zavese u domu zauzimaju skoro centralno mesto (često nam se pogled pri ulasku u prostoriju zadrži baš na njima), one su savršen izbor da izmene krenu od njih. Isti tako, one u nekim stanovima i kućama i ne postoje – prognane su zbog uverenja da ne podržavaju moderan izgled i da su samo stecišt prašine, grinja i kojekakvih alergena. Kada se malo bolje informišu oni koji tako misle, shvatiće da je carstvo zavesa toliko široko i toliko raznovrsno da će se zapitati zašto ih dosad nije već kupio. No, vratimo se temi preuređuvanja. Većina idalje u kući ima klasične zavese, za koje ne kažemo da su loše, ali su ipak malčice prevaizđene. Opcija koja je danas najpopularnija jesu zebra zavese za prozore – koje predstavljaju jedan gotovo univerzalan komad tekstila koji će se uklopiti u svaku vrstu prostora i svaki stil koji preovladava. One će prostoriji dati pre svega potrebnu svetlost u dozama koje odredite, ali i elegantan i moderan efekat. Uklapaju se doslovno u sve prostorije – od kuhinje, preko, naravno, dnevne sobe, do spavaće i dečje.

Neka i tepisi pokojima gazite bude posebna priča

Kada se pogled sa zavesa spusti prema podu, opet dolazimo u situaciju da nešto nedostaje. Tepisi? I oni su iz mnogih domova prognani jer je i na njima etiketa skupljača prašine, dlaka, alergena. Ipak, kada se uporedi prostor sa tepisima i bez njih, i estetski i funkcionalno plusevi ipak idu njima, a ne golim podnim podlogama. Pri tom, tepisi su ujedno ponekad i prava umetnička dela, pogotovo kada su urađeni od kvalitetnih materijala. Oni su savršeno oružje kada želimo da unesemo život i razbijemo monotoniju u prostoru – naročito kada su u domovima sve popularniji minimalistički stilovi, u kojima preovladaju neutralne nijanse. Tepisi su zato prava stvar kojom se jedan takav prostor vraća u život.

Promeniti, dopuniti ili postojećem nameštaju podariti novo ruho

Nameštaj je danas sve samo ne jeftin, naročito ne onaj koji se kvalitetom izdvaja od drugih. Ponekad je neophodno zameniti neki komad iz prostog razloga što je pohaban, neupotrebljiv. Zato, kada se razmišlja o preuređenju, treba se pre svega otarasiti takvih stvari – ili ako su iz nekih razloga drage i važne – restaurirati ih. Danas se time mnogi bave i ono što se može takvim komadima estetski postići nekada nije ni blizu onome što se kupuje u radnjama.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime