Veliki izbor na tržištu? Evo kako da izaberete najbolja sobna vrata za vaš dom!

0
4390

„Odakle da počnem, ima ih previše!“ Ako ste u renoviranju kuće ili stana došli do ispravnog razmišljanja da su vam potrebna nova sobna vrata, sigurno ste se našli u ovom problemu. Ne znate odakle da počnete sa razgledanjem sobnih vrata, ne znate ništa o modelima i materijalima i izbor je preveliki. Jedino što znate je da će sobna vrata oplemeniti prostor i značajno podići vrednost nekretnine.

Pa zato hajde odmah da pogledamo kakvi sve tipovi sobnih vrata postoje, od kojih materijala se prave, kakvu izolaciju pružaju i koji su savremeni modni trendovi u dizajnu enterijera koji vam mogu biti inspiracija.

Materijali od kojih se prave sobna vrata

Sobna vrata koja odaberete treba da se uklapaju u ukupan dizajn vašeg doma i da služe svojoj svrsi: da budu pregrada između prostorija, obezbeđuju privatnost, budu odlična zvučna i toplotna izolacija, a u nekim slučajevima i da obezbede svetlost u drugim prostorijama. Zato je najbitnije od svega razmisliti dobro o svojim potrebama i odabrati pravi materijal od kojih su ona napravljena.

Drvena vrata – stil i stabilnost

Sobna vrata od punog drveta izrađuju se najčešće od mahagonija, javora, trešnje, hrasta, jele i bora. Neko drvo je tvrđe, neko mekše za obradu, pa su zato dosta različita i što se tiče reljefa i što se tiče boje. Ako izaberete drvena vrata, možete da budete sigurni da ćete imati odličnu zvučnu izolaciju, kazu iz beogradske kompanije Altimax Haus. Teška su i imaju čvrst izgled koji odiše stabilnošću. Dobro je znati da fluktuacije u temperaturi i vlažnosti mogu uzrokovati da se vrata od punog drveta skupljaju, šire ili savijaju, pa se zbog toga ne preporučuju za kupatila ili drugu oblast sa visokom vlagom.

Vrata od medijapana – moderna i kvalitetna

Kompozitna vrata od drveta su napravljena od mešavine drvenih vlakana, rekonstituisanog drveta ili drugih derivata drveta, kao što je medijapan. Vrata od medijapana se su se jako dobro pokazala u svim, pa čak i u izrazito vlažnim uslovima. Lepo odražavaju urbani stil življenja jer su lagana, praktična i lako se održavaju. Mogu biti farbana poliuretanskom farbom ili presvučena sa različitim vrstama folije. U slučaju oštećenja, možete lako da ih reparirate.

Bilo bi lepo da kada birate vrata za svoj dom, da potražite sertifikate koji ukazuju na to da su u procesu proizvodnje korišćeni održivi materijali lokalnog porekla. Pored toga, kupujte vrata od kompanija koje su ekološki osvešćene i koje preduzimaju korake da smanje emisije štetnih zračenja.

Vrata sa ugrađenim staklenim delovima

Živeti u stanu ispunjenim svetlošću nije samo estetska kategorija. Znamo dobro da prirodna svetlost utiče na zdravlje i raspoloženje onih koji borave u prostorijama. Zbog toga su vrata u francuskim stilovima sa dosta staklenih, providnih ili polu-providnih elemenata sve više tražena i kod nas. Uglavnom ih koristimo za kuhinje ili trpezarije koje su povezane hodnikom u koji tradicionalno nema dovoljno svetlosti. Na taj način obezbeđujemo svetlost i u teško pristupačnim delovima stana.

Od kakvog jezgra se prave vrata?

Vrata sa šupljim jezgrom su najčešći izbor na tržištu jer su jeftinija i dostupna u velikom broju stilova. Spolja su napravljena od šperploče, a unutrašnjost sadrži kartonsko saće. Pošto su unutrašnja strana vrata šuplja, ova vrsta vrata nisu dobri izolatori zvuka i toplote, ali su najjeftiniji izbor na tržištu.

Vrata sa punim jezgrom su teža i bolji su izolatori od vrata sa šupljim jezgrom. Ova vrsta vrata su napravljena od fiberglasa, drveta ili kompozita drveta spolja i drvenog kompozita iznutra. Dolaze u velikom broju stilova i izgledaju i osećaju se značajnije od vrata sa šupljim jezgrom. Vrata sa punim jezgrom su obično skuplja od vrata sa šupljim jezgrom, ali jeftinija od vrata od punog drveta.

Unutrašnja vrata su sastavni deo dekoracije prostorija

Unutrašnja vrata mogu da izgledaju jednolično i nezanimljivo, ali mogu, ukoliko napravite pravi izbor, da budu i deo dekoracije prostorija i donesu sobi novu vrednost. Tu se pre svega misli na boje sobnih vrata u kombinaciji sa kvakama i ručicama koje mogu biti „pun pogodak“ i dodatno uneti raznovrsnost u pozadinu.

Najčešći izbor naših ljudi su bela sobna vrata. Ona su uglavnom panelskog tipa. Panelska vrata su sastavljena od panel-ploča, pravougaonog su oblika i mogu imati određene šare i udubljenja. Bela vrata se odlično uklapaju u skandinavski, minimalistički i modarni stil i slažu se uz gotovo sve kombinacije zidova i nameštaja. Ne morate uklapati boje sa podovima i ne morate previše razmišljati o kvakama – sve se uklapa.

Sa druge strana, natur vrata se proizvode u raznim drvenim nijansama i deluju prirodnije i toplije. Ukoliko negujete rustičan stil, industrijski stil ili želite prosto više topline u stanu, izaberite jednu od mnogobrojnih nijansi hrasta, bukve ili jasena. Ovakva vrata će vam ne samo oplemeniti prostorije, već će i zbog teksture biti lakša za održavanje jer su idealna za prikrivanje mrlja.

Na kraju, razmislite o dimenzijama i načinu otvaranja. Vrata se ugravnom prave u standardnim dimenzijama, pa je potrebno, ukoliko imate specifičnije zahteve, na vreme pozvati majstora da premeri otvore i da poručite. Staro je pravilo da se na posebne porudžbine duže čeka.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime