Kako da očistim zlatni i srebrni nakit?

0
2501

Vaš Nakit će izgledati lepše ako je čist. Mada zlato ne tamni, za razliku od srebra, može se desiti da se isprlja i ne izgleda tako lepo. Nakit koji volite, ali koji vam se oštetio, nije nepovratno izgubio svoj sjaj. U život ga možete vratiti pomoću nekoliko vrsta tečnosti koje, verovali ili ne, često stoje u vašoj kuhinji.

U posudu sa toplom vodom dodajte nekoliko kapi tečnog deterdženta za pranje posuđa i izmešajte. Zlatni nakit umočite u rastvor i ostavite da deluje 15 minuta. Četkicom za zube iščetkajte svaki pojedinačni komad nakita. Vodite računa da ne koristite grube četkice, koje bi mogle oštetiti površinski deo vašeg zlatnog nakita. Takođe, možete koristiti četkicu za oblikovanje obrva. Nakon toga, isperite svaki pojedinačni komad čistom vodom i istrljajte suvom krpom. Ukoliko želite očistiti ulje, masnoću ili vosak sa zlatnog nakita, jednostavno ga ubacite u kipuću vodu. Kipuća voda neće oštetiti nakit sa dragim kamenjem.

Predmete od zlata, najbolje ćete očistiti ako ih blago protrljate čistim alkoholom, a zatim snažno istrljate krpicom od somota. I komad vate i pasta za zube zna vrlo lepo da povrati sjaj svakog zlatnog nakita. Ukoliko je nakit čvrste strukture možete umesto vate koristiti i staru četkicu za zube. Sledeći trik za otklanjanje nečistoća sa svih zlatnih nakita je upotreba magnezijuma. Kupite magnezijum, sipajte u čašu u koju ste stavili prsten ili lančić, nalijte malo vode i ostavite da stoji 24 h. Isperite pod mlazom vode i dobro osušite pamučnom krpom.

Srebro se na drugačiji način čisti, jer se sastoji od druge strukture. Ukrasi i nakit od srebra najbolje se čiste potapanjem u mlaku vodu u kojoj je kuvan krompir u ljusci, a zatim ispiraju toplom vodom i brišu krpom. Sledeća metoda je možda neverovatna, ali vrlo delotvorna. Stavite srebrni nakit u aluminijumsku foliju, pa to sve zajedno stavite u vodu sa sodom bikarbonom. Kuvajte nekoliko minuta i nakit će biti kao nov.

nakit-v

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime