Kada je pravo vreme za mali i veliki servis na automobilu?

0
825

Redovno servisiranje vozila je izuzetno važno kada je u pitanju njegova funkcionalnost i ispravnost. Od velikog značaja je da automobil servisirate u određenom roku, kako bi bio u dobrom stanju. Blagovremeno održavanje vozila, odnosno mali i veliki servis na automobilu, mora vam biti prioritet. Servisiranje vozila je posebno važno ukoliko planirate neko duže putovanje.

Zašto je važno redovno servisirati automobil?

Izreka „Bolje sprečiti nego lečiti“ najbolje opisuje potrebu za redovnim servisiranjem automobila. Ako znamo da je motor srce svakog automobila, redovno održavanje sistema za podmazivanje, kao i sistema za hlađenje, zasigurno će produžiti njegov životni vek.

Delovi koji se menjaju prilikom servisa garantuju optimalan rad motora, kao i njegovu funkcionalnost. Ono što mnoge od nas uglavnom sprečava da obavimo redovni servis vozila i zbog čega ga često odlažemo jeste nedostatak novca. Međutim, to ne samo da je pogrešno, već predstavlja i potencijalnu opasnost.

Moramo biti svesni da su lična bezbednost kao i bezbednost naše porodice uvek na prvom mestu, i zbog toga je neophodno uložiti novac u redovno servisiranje automobila.

Šta podrazumeva mali servis i koje delovi  treba promeniti? 

Vozač ste, volite da vozite, poštujete sve propise, ali o održavanju automobila ne znate apsolutno ništa? Neka vas to ne brine, niste jedini. O tome verovatno neko drugi razmišlja, ali ukoliko želite da saznate šta podrazumevaju mali i veliki servis na automobilu i koja je razlika između njih, nastavite sa čitanjem teksta. 

Mali servis spada u redovno održavanje automobila, i potrebno je da se uradi jednom godišnje ili na pređenih 10.000 kilometara. Predstavlja pravo osveženje svakom automobilu i važno je da se obavi u tačno određenim servisnim intervalima.

Mali servis najčešće obuhvata: 

  • zamenu motornog ulja
  • zamenu svih filtera (ulja, vazduha, klime, goriva) 
  • obaveznu proveru svih delova koji se tiču bezbednosti automobila

Ne zaboravite da se sa serviserom dogovorite šta je tačno obuhvaćeno malim servisom, a ukoliko je potrebno, možete zatražiti da vam detaljno proveri  još neki segment automobila.

Na koliko pređenih kilometara se radi veliki servis? 

Ovo je često postavljano pitanje, ali teško je dati precizan odgovor. Na nekim automobilima, prema fabričkim uputstvima, zupčasti kaiš treba menjati na 120.000 kilometara ili čak 240.000 pređenih kilometara.

Međutim, opšti utisak je da veliki servis treba raditi između 60.000 i 80.000 pređenih kilometara. Takođe, postoji tvrdnja da se veliki servis radi  na svakih četiri do pet godina, ukoliko se za to vreme ne dostigne gore navedena kilometraža.

Naravno, sve zavisi od uslova u kojima vozite automobil. Ukoliko iz nekog razloga često vozite po ekstremnim vremenskim uslovima, ili po lošem terenu, moguće je da se skrati vremenski period redovnih servisa.

Veliki servis je znatno složeniji od malog (redovnog) servisa. Preporuka je da se veliki servis radi isključivo u nekom od ovlašćenih servisa kao što su: toyota servis, fiat servis, pežo servis, odnosno u servisu određene marke automobila. Jedino na taj način možete biti apsolutno sigurni da ćete za uloženi novac dobiti vrhunsku uslugu.

Pored  dileme na koliko se kilometara radi veliki servis, postoji i veliki broj nesuglasica kada je u pitanju zamena delova. Najčešće servisiramo automobil po preporuci proizvođača ili ovlašćenog servisa. Svi se slažu da prilikom velikog servisa treba promeniti:

  • zupčasti kaiš
  • PK kaiš
  • španere
  • pumpu za vodu
  • rashladnu tečnost
  • kočiono ulje
  • ulje menjača (ukoliko je predviđena zamena)

Prilikom velikog servisa poželjno je promeniti sve navedene delove, čak i onda kada smatrate da neki deo može da posluži izvesno vreme.

Naš savet je da ne odstupate od fabričkih preporuka kada je u pitanju vremenski rok trajanja delova. Imajte na umu da bi ovakva štednja mogla da vas košta mnogo  više nego što biste platili zamenu određenog dela. 

Da li je potrebno raditi veliki servis kada kupimo polovni automobil?

Prilikom kupovine polovnog automobila obavezno uradite veliki servis, bez obzira na to što će vas većina prodavaca ubeđivati da nije potrebno. Tek kada odradite veliki servis, možete biti sigurni da se na vašem automobilu neće dogoditi neki iznenadni kvar. 

Pucanje zupčastog kaiša kod mnogih automobila dovodi do ozbiljnih problema  i velikih materijalnih troškova. Da li ćete menjati sve delove ili samo pojedine zavisi od procene i preporuke servisera. 

Bonus savet za mali i veliki servis automobila

Važno je poštovati sve vremenske intervale servisa, kako biste bili sigurni da će vas automobil pouzdano služiti.

Time što redovno servisirate svoj automobil, vi zapravo štedite, čak i ako vam se čini da nije tako. Ukoliko vodite računa o automobilu i delujete preventivno, sasvim je sigurno da ćete izbeći mogućnost iznenadnog i skupljeg kvara.

Automobil je, prema rečima mnogih, član vaše porodice. Koliko ste spremni da uložite u njegovo održavanje, toliko ćete dobiti zauzvrat.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime