Postavljanje laminata – saveti i preporuke

0
1114

Ne postoje strogo određena pravila pri odabiru laminata, ali postoje neke smernice koje bi vam mogle pomoći pri odabiru. Prvenstveno je važno voditi računa u kojoj prostoriji se laminat postavlja. Jedno je sigurno ne možete isti laminat postaviti u predsoblju, dnevnoj ili spavaćoj sobi. Predsoblje je prostorija u kojoj su podovi izloženi najvećem mehaničkom uticaju, što znači da za ovu prostoriju treba odabrati laminat koji je izuzetno otporan. U svakom slučaju, kada je postavljanje laminata u pitanju, nemate razloga za brigu. Naime, na svakom pakovanju postoje simboli koji ukazuju koja vrsta laminata odgovara određenim uslovima.

Prednosti i nedostaci laminata

Kao i svaki drugi proizvod, i laminat ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Kako ne biste napravili grešku prilikom kupovine laminata, ukazaćemo vam na njegove dobre strane, kao i na neke manje dobre osobine. 

Prednosti laminata

Za razliku od parketa koji podrazumeva brušenje i lakiranje, laminat ne zahteva dodatnu negu i jednostavan je za postavljanje. Možete ga postaviti na bilo koju čvrstu, ravnu i suvu podlogu. S obzirom na odgovarajuću gustinu materijala, laminat možete postaviti i preko podnog grejanja. Lako se održava i trpi gotovo sve vrste hemikalija koje se koriste u domaćinstvu. Mogućnosti su neograničene, jer na tržištu postoji veliki  izbor dekora. 

Nedostaci laminata

Da biste postavili laminat potrebna je odgovarajuća ravna površina. Ukoliko postoje neravnine veće od 4 mm, prvo ih potpuno uklonite, pa tek onda pristupite postavljanju laminata. U jezgru laminata se nalaze drvena vlakna koja uz prisustvo veće količine vlage mogu da nabubre, a tada dolazi do njegove deformacije. Pojedini proizvođači su taj problem rešili impregnacijom ploča i rubova parafin voskom, koji onemogućava da voda prodre do jezgra.

Slojevi laminata i njihova funkcija 

Pre nego što odlučite da dotrajali parket zamenite laminatom, sigurni smo da vas interesuje njegov sastav, kao i funkcija svakog njegovog sloja. Posebno je važno upoznati se sa sastavom i funkcijom laminata ukoliko želite da izbegnete majstora i da ga sami postavite.

Nosivi sloj – služi za nošenje svih ostalih slojeva i istovremeno daje čvrstinu laminatu. Napravljen je od različitih vrsta ploča koje se sastoje od drvnih prerađevina.

Dekorativni sloj – ima papir sa otisnutim odgovarajućim dekorom, što doprinosi estetici laminata. Može biti sa raznim motivima ili kao imitacija neke vrste kamena. Za njegovo postavljanje služi gornja strana nosive ploče.

Vezivni sloj – predstavlja vezu između nosivog i dekorativnog sloja. Čini ga lepak u čijem sastavu se nalaze melamin i poliuretan. Uloga mu je da adekvatno poveže nosivi i dekorativni sloj.
Zaštitni sloj – ovo je zapravo laka, prozirna papirna folija, koja je natopljena melaminskom smolom koja se postavlja na dekorativni sloj. Ovaj sloj je veoma bitan, jer je veoma važno da se laminatu pruži kako čvrstoća, tako i otpornost na razna oštećenja i habanja.

Balansni sloj – dovodi do ravnoteže između nosivog sloja i slojeva na gornjoj strani. Zahvaljujući ovom sloju sprečava se pojava vlage i ulegnuće laminata.

 

Kako se postavlja laminat? 

Priprema podloge

Postavljanje laminata nije komplikovan posao, čak i ako vam se tako čini na prvi pogled. Važno je da podloga bude čvrsta i ravna, tako da ukoliko vam je postojeća podloga odgovarajuća, možete je iskoristiti. Najčešće dobre postojeće podloge su beton, pločice ili stari parket. 

Postoje dva načina za postavljanje laminata, jedan je lepljenje a drugi je klik sistem.  Klik sistem je brži i jednostavniji za postavljanje. Ne treba vam lepak, a laminat je upotrebljiv odmah nakon postavljanja. I što je veoma bitno, možete ga postaviti sami, bez pomoći majstora.

Savet vrsnih stručnjaka je da kupljeni laminat ostavite nekoliko dana da odstoji u prostoriji u kojoj ćete ga postaviti. Ovo je veoma važno, jer drvo trpi promene u zavisnosti od vlažnosti vazduha i temperature u određenoj prostoriji. Tako da pre nego što započnete sa poslom, kupljeni laminat kao i lajsne obavezno držite nekoliko dana u prostoriji u kojoj ćete nakon toga prionuti na posao. 

Sledeći korak je priprema podloge. Važno je da obezbedite ravnu, čistu i suvu površinu. Pre nego što počnete sa postavljanjem laminata, postavlja se folija koja je  je odličan izolator. Kada ste postavili izolacijsku podlogu na redu je postavljanje laminata.

Postavljanje laminata

Kada se postavlja laminat, pravilo je da se duža stranica laminata postaviti tako da bude usmerena ka izvoru svetlosti, jer se na taj način prikrivaju eventualne nesavršenosti na spojevima laminatnih ploča.

Prilikom postavljanja laminata obavezno ostavite razmak između fiksnih delova prostorije kao što su zidovi, okviri vrata i cevi i laminata. Ovo je veoma važno, jer se laminat skuplja i širi usled temperaturnih promena.
Trebalo bi da razmak bude između 10 i 15 mm. Prva laminatna ploča se  postavlja u levi ugao prostorije. Nakon toga se dodaje sledeća ploča pod određenim uglom, koji je potrebno pritisnuti na dole kako bi došlo do spajanja sa već postavljenom laminatnom pločom. Zadnja ploča se najčešće skraćuje, a tim ostatkom se nastavlja sledeći red. 

Nakon postavljanja laminata, postavljaju se lajsne. Njihova uloga je između ostalog i dekorativna, jer služe i za prekrivanje prostora između laminata i zida. Postupak kojim se spajaju laminatne ploče, kao i lajsne, nalaze se u uputstvu koje je priloženo uz proizvod, tako da je poželjno detaljno ga iščitati pre nego što pređete na praktični rad.

Naravno, uvek postoji  opcija da platite majstora koji će vam ugraditi laminat profesionalno i bez greške. Konačna odluka je na vama!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime