Ko je najveći kopneni mesožder (mesojed)?

0
845

Porodica medveda razvila se od predaka nalik na psa, pre više miliona godina. Medvedi su najveći sisari mesojedi koji žive na zemlji, mada jedu sve, uključujući i biljke i insekte. A najveći među svim medvedima, a ujedno i najveći kopneni mesojed je beli medved.

Beli medved, najveći kopneni mesojed

Najveći kopneni mesojed polarni ili beli medved, živi u polarnim oblastima. Dostiže dužinu i do 3 metra, a može da teži i do 1000 kilograma. Uglavnom se hrani fokama i ribom. Može da nanjuši foku (inače svoju omiljenu hranu) sa ni manje ni više nego 35 kilometara!

Beli medved ispod kože ima debeo sloj sala koji mu održava telesnu temperaturu u normali. Zahvaljujući tome može da luta arktičkim ledom bez ikakvih poteškoća.

Beli medved ima mali, kratak rep i male uši kako ne bi gubio višak toplote, ali i relativno malu glavu. Beli medvedi su izuzetno vešti plivači, između prstiju na prednjim šapama imaju opne (nalik na plovne kožice).

Mladunci se rađaju u rupama koje majka iskopa u snegu. Mladunčad na svet dolaze slepa i gluva sa vrlo finim krznom. Ženka okoti obično od jednog do četiri medvedića. Oni ostaju uz majku gotovo 28 meseci, učeći od nje veštine lova i druge veštine koje će im biti potrebne za uspešno preživljavanje.

Krzno belog medveda

Iako svi misle da je krzno polarnog medveda bele boje to je zabluda, krzno je prozirno, ali deluje belo zato što odbija svetlost. Krzno je veoma gusto i predstavlja prvu liniju odbrane protiv arktičke hladnoće.

Druga važna uloga takvog krzna je što pruža životinji efikasnu kamuflažu prilikom lova. Interesantna činjenica je da je koža polarnog medveda zapravo crne boje.

Šape belog medveda obrasle su tvrdom dlakom što zajedno sa debelim jastučićma pruža izuzetnu izolaciju na ledu.

Klimatske promene prete da zauvek zatru bele medvede

Klimatske promene koje su poslednjih godina sve izražajnije prete već kritično ugroženim ekosistemima Severnog ledenog okeana, izazivajući znatno opadanje broja polarnih medveda. Kako se čini, polarnim medvedima preti izgladnjavanje i nemogućnost razmnožavanja duž celog Kanadsko-arktičkog arhipelaga. Trenutno se njihov broj kreće između 20 i 25 hiljada jedinki.

Zanimljivosti o polarnim medvedima

– Najveći polarni medved bio je mužjak koji je težio 1102 kg. Ustreljen je u severozapadnoj Aljasci 1960. godine.

– Beli medved je svakako i najkrvoločniji predstavnik porodice medveda i velika je verovatnoća da je jedini koji bi bez ustručavanja udario na čoveka gledajući ga kao plen.

– Za razliku od svog rođaka mrkog medveda, beli medved ne pada u zimski san.

– Jedini prirodni neprijatelj polarnog medveda izuzimajući čoveka je Kit ubica.

– Od 2006. godine beli medvedi su svrstani u ugrožene životinje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime