Ko je bio najveći osvajač svih vremena?

0
710

Džingis Kan je bio mongolski ratnik koji je svojim osvajanjima izgradio najprostraniju imperiju u istoriji. Njegova imperija je bila ogromna i prostirala se preko centralne Azije, od Japanskog do Kaspijskog mora, zauzimajući pritom veći deo današnje Rusije. U određenim periodima njegov deo su činili i Kina, Koreja, Turkestan, Jermenija i Mongolija kao i veći delovi Tajlanda, Vijetnama i Burme.

Džingis Kan je život počeo u mongolskim nizijama. Postepeno je počeo da okuplja grupe ranije izolovanih plemena, sve dok nije postao jedini vladar Mongolije. Mongoli su pod vodstvom Džingis Kana napali Kinu a 1215. godine su preuzeli kontrolu nad njenim glavnim gradom, Pekingom. Potom su on i njegove trupe pregazili Aziju, stigavši sve do Kaspijskog mora.

mongoli

„Mongoli su bili strah i trepet zbog surovosti svojih nepredvidljivih napada na gradove širom Azije i Srednjeg  Istoka.  Vojske drugih vladara su se svrstavale u borbeni poredak i borile danju, u skladu sa pravilima ratovanja.

Mongoli su, međutim, bili mnogo drugačiji. Jurišali su u borbu na konjima, oslanjajući se isključivo na brzinu i iznenađenje, ne ostavljajući pritom nikoga u životu. Njihova veština s lukom i strelom s leša konja u trku otežavala je odbranu protivničkoj pešadiji. Većina gradova se odmah predavala, radije nego da reskira da ih Mongoli izmasakriraju.“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime