Zanimljivosti o Srbiji

0
3028

Zvanično ime Srbije je Republika Srbija.

Zvanični jezik u Srbiji je srpski, a drugi jezici u upotrbi su mađarski, slovački, rumunski, hrvatski, rusinski i albanski.

Većina stanovništva u Srbiji je srpske nacianalnosti.

U Srbiji je najzastupljenija pravoslavna vera, ali takođe postoje i druge verske zajednice, odnosno islamska, katolička, protestantska, jevrejska i druge.

Valuta u Srbiji je dinar (RSD).

Glavni grad Srbije je Beograd.

Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi, prvi su ga naselili Kelti u 3. veku pre nove ere, i to pre nego što je postao rimsko naselje pod nazivom Singidunum.

Rimski car Konstantin Veliki, rođen u Nišu, u 274. godini pre nove ere.

Miroslavljevo jevanđelje, pisano u dvanaestom veku, najstariji je sačuvani srpski rukopis.

Kalemegdan je najveći beogradski park. Istovremeno je najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, u kojem dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav. Kalemegdan je osamdesetih godina  19. veka pretvoren u park.

Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram i najveći pravoslavni hram na Balkanu a po površini i zapremini najveća pravoslavna crkva na svetu.

hram svetog save

Knez Mihajlova ulica je glavna ulica u Beogradu. Ona je zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih znamenitosti grada. Beograd  ima veliki broj impresivnih zgrada i palata, koje su građene krajem 1870. godine.

Nikola Tesla (1856-1943) jedan je od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Mihajlo Pupin (1854-1935) bio je srpski naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija i počasni konzul Srbije u SAD. Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi.

Josif Pančić (1814 – 1888) bio je srpski lekar, botaničar i prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu četinara koja je po njemu nazvana Pančićeva omorika, a po njemu je nazvan i najviši vrh Kopaonika (Pančićev vrh) na kome se nalazi mauzolej sa njegovim posmrtnim ostacima.

Kopaonik (Nacionalni Park Kopanik) najveći je planinski masiv u Srbiji, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017 metara nadmorske visine.

kopaonik

Đavolja varoš predstavlja skup zemljanih figura ili kula na čijim vrhovima se nalaze kamene kape. Ima ih više od dve stotine, visoke su od dva do petnaest metara, a široke od pola do tri metra. Đavolja varoš je retki prirodni fenomen koji se nalazi na Radan planini u blizini Kuršumlije. Đavolja varoš se nalazila u izboru za sedam svetskih čuda.

Resavska pećina je pećina u istočnoj Srbiji, na 20 kilometara od Despotovca. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Predstavlja jednu od najstarijih ispitanih pećina. Njena starost se procenjuje na oko 80 miliona godina, dok najstariji nakit ima 45 miliona godina. Dužina pećine je 4.500 metara, od čega je istraženo do 2.850 metara.

Najveća reka koja protiče kroz Srbiju je reka Dunav, važan plovni pravac koji povezuje srednju Evropu sa Crnim morem.

Nemanjići su srednjovekovna srpska dinastija koja je najduže vladala Srbijom. Dinastija je nazvana po Stefanu Nemanji, osnivaču dinastije. Među mnogobrojnim manastirima koji su njihova zadužbina, ističu se: Žiča, Studenica, Mileševa, Sopoćani, Hilandar, Gračanica, Banjska, Visoki Dečani i drugi.

1217. godine Srbija je prvi put postala kraljevina a Stefan Nemanjić je postao prvi srpski kralj, i zato je dobio ime Prvovenčani.

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) rođen oko 1174. bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop.

Himna Republike Srbije je ujedno i stara himna nekadašnje Kraljevine Srbije „Bože pravde“.

Grb Republike Srbije je grb iz doba Kraljevine Srbije iz 1882. godine i sadrži dvoglavog belog orla sa crvenim štitom na grudima na kome se nalazi beli krst sa četiri ocila (srpski krst), a iznad glava orla se nalazi kruna loze Nemanjića.

Dragačevski sabor je godišnji trubački festival koji se održava u mestu Guča. Nekoliko stotina hiljada posetilaca, iz Srbije i inostranstva, svake godine poseti varoš sa nekoliko hiljada stanovnika. Rekordni broj posetilaca zabeležen je 2009. godine, na 49. saboru, koji je, prema podacima, posetilo više od 600.000 ljudi. O ovom festivalu je snimano i nekoliko dokumentarnih filmova.

Egzit je muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Važi za jedan od najvećih muzičkih festivala u jugoistočnoj Evropi. Udruženje sedamdeset najvećih evropskih festivala dodelilo je Egzitu 2007. nagradu za najbolji festival godine.

Srbija po proizvodnji šljive zauzima drugo mesto u Evropi, a to voće u našoj zemlji zauzima prvo mesto kako po zasađenoj površini, tako i po proizvodnji. Šljivi su posvećeni i nekoliko festivala, među kojima je najpoznatiji festival u Blacu, koju uživa veliki broj posetilaca.

Srbija je najveći izvoznik malina.

Novak Đoković najbolji teniser sveta proglašen je i za najboljeg sportistu sveta u 2011. godini u izboru prestižne fondacije Laureus.

Monika Seleš je postala najmladja teniserka koja je osvojila Australian Open, sa samo 16 godina (1990).

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime