Zanimljivosti o Dubaiju za koje možda niste čuli

0
2122

Ako postoji grad na svetu koji bismo okarakterisali kao najpoželjniji i različit u odnosu na druge, onda je to zasigurno Dubai. Kao takav predstavlja san mnogih ljudi.
Dubai je sinonim za luksuz i važi za najmoderniju i najaktuelniju turističku destinaciju. U tom moru luksuza i raskoši izdvajaju se mnoge istorijske znamenitosti, neobični arhitektonski objekti, aktivan noćni život, glamurozni automobili, jahte, moderni hoteli i peščane plaže koje ostavljaju turiste bez daha.

Bez obzira na to da li živite u ovom jedinstvenom gradu ili ste samo turista koji otkriva tajne poznatih destinacija, verovatno već mnogo toga znate o njemu. Međutim, sigurno je mali broj onih koje sve podatke o Dubaiju „drže u rukavu“. Istorija Dubaija je veoma zanimljiva tako da postoji čitav niz podataka koji su u vezi sa kulturom ovog grada, a nisu toliko poznati. To nikako ne umanjuje njihovu vrednost, jer se upravo u nekoj od ovih zanimljivosti krije razlog nečijeg putovanja u Dubai i Emirate. Dubai obiluje hotelima različite klase, a neke od njih možete pogledati ovde.

Razvoj grada počeo je otkrivanjem nafte 1966. godine

Niko ne bi ni pomislio da je ovaj grad 50-ih godina prošlog veka bio malo ribarsko naselje i jako nerazvijena luka na obodu pustinje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Umesto današnjih luksuznih automobila i jahti tada su se gradom mogle videti kamile i ribarski čamci. Prekretnica u razvoju ovog grada je 1966. godina kada je vladar Dubaija, šeik Rašid bin Said Al Maktum nakon otkrivanja nafte sav prihod od naftnih resursa počeo ulagati u razvoj grada. Vrlo brzo počela je da napreduje infrastruktura, sa izgradnjom su počele bolnice, škole, glavne institucije.

Već od 1968. godine počelo je masovno doseljavanje stanovnika u Dubai, a vladar Rašid je stvarao najbolje uslove za građane. Od 1968. do 1975. godine broj stanovnika povećao se za četiri puta.

Tako je počela modernizacija grada, razvoj avio-transporta, izgradnja objekata koji su decenijama kasnije dobili epitet svetskih čuda. Jedna od zanimljivosti je upravo ta da je priroda inspirisala arhitekte koji su radili projekte za najpoznatije građevine u Dubaiju. Činjenica da je Dubai nastao praktično od 1966. godine govori koliko je ovaj grad „mlad“.

pustinja

Priroda kao inspiracija za izgradnju Burdž Kalife

Od nastanka grada pa do dana današnjeg skoro sve građevine u Dubaiju predstavljaju apstrakciju nečega, a uglavnom je inspiracija za izgradnju nekih objekata bila pronalažena u prirodi. Podatak koji je retko kome poznat jeste da je najviša zgrada na svetu – Burdž Kalifa izgrađena kao apstrakcija pustinjskog cveta Hymenocallis.

Prvi let

Prvi let u istoriji Dubaija bio je 25. oktobra 1985. godine i odvezao je putnike do Karačija.

Početak Emiratesa kome su se svi smejali

Već pomenuta 1966. godina donela je mnogo ovom gradu. Kada je novac od naftnih derivata uložen u infrastrukturu, došlo je i do razvoja saobraćaja. Ubrzo je osnovana i prva nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata i ona je imala samo dva iznajmljena aviona. Mnogi su se smejali ovom početku. Danas, avio-kompanija Emirates broji sopstvenih 240 aviona koji povezuju pet kontinenata i 147 destinacija.

Prvi Dubai World Cup

Malo kome je poznato da je svetski poznata trka konja po prvi put održana u Dubaiju i to iste, čuvene 1966. godine. Tom prilikom pobedu je odneo konj Cigar iz Sjedinjenih Američkih Država.

Grad lepote

Koliko ovaj grad ulaže u lepotu govori i podatak da je mis sveta 2000. godine Prijanka Čopra, koja je ujedno i najplaćenija glumica Bolivuda, proglašena za zaštitno lice Atlantisa, jednog od najpoznatijih hotela u Dubaiju.

Zadatak političara – srećan narod

Kada se pogleda raskoš i način života u Dubaiju verovatno se svako pita kakve vlasti moraju biti na čelu države? Odgovor je prilično zanimljiv. Sve vlasti do sada u Dubaiju imale su i imaju jedan univerzalni cilj, a to je da svi stanovnici ovoga grada budu srećni i bezbedni. Malo kome je poznato da u Dubaiju postoji Ministarstvo sreće čiji ministar na čelu ima za cilj da konsoliduje sve planove države, njene programe i politiku kako bi ljudi koji žive u Dubaiju bili srećniji.

Šta znači naziv grada?

Kad god se nešto proučava dublje, počinje se od njegovog naziv ovoag grada ima simbolički naziv. Ime Dubai potiče od skraćene reči „Daba”, što je sinonim za bebu skakavca. Ovo se može dovesti u vezi sa time što je ovaj grad Ujedinjenih Arapskih Emirata nastao relativno skoro, a dostigao je visine o kojima mnogi nikad ni ne dosanjaju. Pored toga, postoji još jedno tumačenje – potočić koji ponire u zemlju.

Velika važnost komunikacije

Ovaj podatak verovatno malo ko zna, a odnosi se na komunikaciju koja je prema najnovijim podacima iz Agencije za komunikacije, vrlo važna za sve stanovnike Dubaija. Svaki stanovnik ovog grada ima najmanje dva mobilna telefona. Za njih je jako važno da se važne vesti prenose jako brzo i da se bude u toku sa svim novitetima u različitim delovima grada, ali i sveta.

Najprometnije mesto u Dubaiju

Kada se spomene velika gužva i promet uvek prvo što padne na um jesu veliki tržni centri poput BurJumana, Uniona. Međutim, u Dubaiju to nije slučaj. Najprometnije mesto je metro Deira City Centre.

Kriminal u Dubaiju

Zbog raskošnog načina života, svakom turisti padne na pamet da je u ovom gradu razvijen kriminal, ali stvari su sasvim suprotne. Stopa kriminala u Dubaiju je ekstremno niska i ona iznosi 0%. Dubai se smatra jednim od najsigurnijih gradova na svetu. Ovo je rezultat veoma rigoroznih zakona i moralnih stanovnika.

Burj al Arab

Godine 1999. u decembru mesecu otvoren je čuveni hotel Burj al Arb. Ovo je prvi hotel na svetu koji je bio viši od 305 metara. Zanimljivost koja se vezuje za ovu građevinu odnosi se na njegov atrijum koji je toliko visok, a u njemu može stati ceo njujorški Kip slobode. Takođe, enterijer ove zgrade ukrašen je 24-karanim zlatnim listićima na oko 1790 kvadratih metara.

Dubai se iz trenutka u trenutak razvija

Ono što važi za ovaj grad jeste da će već sutra postati bogatiji za jednu novu građevinu. Dubai se razvija iz dana u dan. Baš u ovom trenutku grade se mnogi najveći hoteli i zgrade. Zanimljv je podatak da je od ukupnog broja svetskih kranova čak 24% na gradilištima u Dubaiju.

Pored toga što se svakog dana radi na izgradnji mnogih objekata, ono što nikako ne zaostaje jeste i saobraćaj. Godine 1968. u celom gradu postojalo je samo 13 automobila, dok je sada taj broj toliki da se grade i dvospratni putevi kako bi se saobraćaj neometano razvijao.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime