Neobični radni prostori najpoznatijih kompanija na svetu

0
1867

Da li ste se nekada zapitali kako izgledaju radni prostori najpoznatijih kompanija na svetu? Duhoviti vam u ovom tekstu predstavlja radno okruženje jednog prosečnog radnika u kompanijama Google i Facebook.

Sve je više poznatih, izuzetno vrednih kompanija koje zahtevaju punu koncentraciju i izuzetno produktivan rad svojih zaposlenih, a u isto vreme njihov radni prostor ispunjen je kreativnim prostorijama koje više podsećaju na dnevnu sobu, nego na kancelariju.

Očekivalo bi se da će upravo u ovim kompanijama, radni prostor i kancelarije biti uređene ozbiljno i uobičajeno, ali je upravo suprotno. Naime, vlasnici i menadžeri shvatili su stari postulat “srećan radnik je dobar radnik” i učinili sve da se zaposleni osećaju prijatno tokom provodenog vremena na poslu.

Skoro trećinu života provodimo na radnom mestu, pa je logično da kako vlasnici, tako i zaposleni, teže da ono bude što lepše uređeno. Domaće firme sve češće prate ovaj trend i primenjuju ovakav vid uređenja radnog prostora. Pored ostalog sadržaja, sa opremanjem kancelarije kreće se od najvažnijih stavki kao što su udobnost rada, gde je kancelarijski nameštaj itekako važan.

Interesantan nameštaj se sve češće kupuje u IKEA-i, ali tu su i drugi proizvođači kao što je Emmezzeta, ili proveren izbor za ergonomske stolice koje proizvodi Mordulj firma iz Novog Sada. Ipak, pored udobnih stolica i nameštaja za sedenje, za potpuno drugačiju radnu atmosferu i ambijent je potrebno otići korak dalje, kao što to čine najveće svetske kompanije.

Najpoznatije kompanije koje su započele ovaj trend su od radnih mesta napravile prostore neobičnog dizajna, pune različitih aktivnosti i pozitivne, radne energije i entuzijazma. A koje su to dve najpoznatije kompanije i kako izgledaju njihovi prostori možete da vidite u nastavku teksta.

Ah taj Google – najvrednija korporacija sa najkreativnijim radnim prostorom

Ova korporacije jedna je od najvrednijih i najuticajnijih na svetu, a dugo je pratila psihološke analize i istraživanja radnog prostora i njegovog uticaja na motivaciju zaposlenih. Zapazivši da kancelarije koje izgledaju “kul” i podstiču opuštenije odnose među zaposlenima izazivaju kod ranika veću volju za radom i provođenjem vremena za poslu, to su i primenili, pa sada svaka kancelarija Gugl-a  u različitim državama i gradova izgleda izuzetno neobično.

U najrazličitijim bojama, sa neobičnim stolicama, foteljama i mnogobrojnim sadržajem koji nude zaposlenima, ovakve kancelarije ohrabruju tim-bilding, a radnici se u njima mahom osećaju kao da su kod kuće

Tako je, na primer, kancelarija Gugl-a u Dablinu inspirisana tropskim šumama, cela u biljkama, sa prirodnom zelenom bojom i udobnim foteljama u kojima zaposleni obavljaju svoje dnevne zadatke, dok se u kancelariji iste kompanije u Londonu sedi u ogromnim somotskim sofama tamnozelene boje.

Prostori se razlikuju, ali suština im je ista – velikim kaučima, udobnim foteljama, inspirativnim posterima i sjajnim sadržajima – podstiču osećaj kao da ste kod kuće i odlazak na posao vam postaje uživanje.

Facebook – radni uslovi koje svako poželeti može

I Facebook, kao jedna od najvrednijih kompanija na svetu primenila je ovakav vid uređenja poslovnog enterijera u svojim kancelarijama. Sa puno zabavnih aktivnosti koje su osmilili za svoje radnike, ova kompanija za mnoge upravo zbog toga predstavlja pravi “dream job”. Zaposleni, kao i u Gugl-u, u sklopu radnog mesta imaju i pristup teretani, igricama, kantini koja liči na restoran i baštom koja izgleda kao bašta kafića.

Takođe, kao i Gugl, i ova kompanija je prostore ukrasila najsavremenijim dizajnom, a svaka kancelarija je uređena na drugačiji način.

Vlasnik Facebooka, Mark Zuckerberg, ovu kompaniju osnovao je još tokom studija, vrlo mlad, pa je već njena prva kancelarija izledala prilično neobično i mladalački – sa grafitima na zidovima i kompjuterskim igricama koje su zaposleni igrali na pauzama. Ne čudi što je Fejsbuk i nastavio ovim koracima.

Generalno, IT korporacije najčešće zapošljavaju mlade pa ne čudi što je i sadržaj koji nude prilagođen njima. One na taj način ne samo da podstiču tim-bildinge i čine vreme provedeno na poslu prijatnim, već i povećavaju osećaj jednakosti među zaposlenima.

Hijerarhijski ustrojene kancelarije postaju stvar prošlosti. Međutim, sa njima odlazi i većina privatnosti koje su stari modeli radnog prostora pružali zaposlenima, pa je onima koji su navikli na drugačiju radnu atmosferu i sopstvenu kancelariju teže da se prilagode ovakvom načinu rada.

Ove dve korporacije samo su najpoznatiji primeri mnogobrojnih firmi koje primenjuju iste principe uređenja radnog prostora, a sudeći po rezultatima njhovog poslovanja – ovakvo uređenje i princip rada daju odlične rezultate.

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime