Kamuflaža životinja – sposobnost preživljavanja u divljini

0
3356

Životinje u divljini imaju prirodni dar da se stope sa okolinom, neke od životinja to rade kako bi lakše došle do plena dok druge kako ne bi postale plen. I jedne i druge gotovo inteligentno koriste prirodno okruženje a sve u cilju opstanka u ovom nemilosrdnom svetu, gde vlada zakon ječeg i gde samo najspretniji i najsposobniji opstaju.

Za kamuflažu su znali još u antičkoj Grčkoj gde još Aristotel spominje sposobnost hobotnice da vreba plen tako što menja svoju boju kako bi je prilagodila boji okolnog kamenja; to čini i kada je uznemirena.

Najpoznatiji primer gotovo savršene kamuflaže svakako je Kameleon, gmizavac koji može da menja boju svog tela od zelene do tamne ili gotovo bele, u zavisnosti od okruženja. Zato ga sa pravom mnogi nazivaju majstorom kamuflaže. Priličan broj životinja ovladao je ovom tehnikom preživljavanja a medju najboljima su još i: bogomoljka, iverak, hobotnica, pauk, žaba travnjača i kalifornijska kraljevska zmija.

Ova neverovatna sposobnost oduvek je inspirisala umetnike, posebno fotografe, koji su tragajući za savršenom fotografijom potrošili silno vreme, ne žaleći novac, a kad kad ni svoj život. Možemo samo naslućivati težinu njihovog zadatka.

Pred vama su predivne fotografije divljih životinja koje lutaju ovom našom planetom zabeležene u pravom trenutku, u trenu kada su se bukvalno stopile sa svetom koji ih okružuje.

art wulfe

Fotografije je zabeležio i objavio čuveni američki fotograf Art Wolfe u okviru projekta započetog još davne 1989. godine i koji je nazvan “Čin nestajanja”. Art je 2005 godine objavio prvi set fotografija ali i dan danas ovaj zaljubljenik u prirodu dodaje nove.

Fotografije majstora kamuflaže

A sad pogledajte fotografije i pokušajte da pronađete na njima skrivene životinje.

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime