Idete na more? Saznajte nešto više o morskim ježevima

0
4619

Ko ovog leta ide na more da se kupa mora biti veoma pažljiv da ne nagazi morskog ježa! Ako već morate biti pažljivi onda je dobro da saznate nešto više o ovoj maloj morskoj životinji.

Morski ježevi spadaju u grupu bodljokožaca. Postoje četiri glavne grupe bodljokožaca: morski krastavci, morski ježevi, morske zvezde i zmijolike morske zvezde. Većina se kerće pomoću cevastih nožica, koje izbacuju kroz malene otvore na ljušturi. Neke vrste hodaju čak i na bodljama. Poznato je negde oko 800 vrsta morskih ježeva.

Jelovnik morskog ježa

Jelovnik morskog ježa zavisi od mesta stanovanja. Mogu biti biljojedi, svaštojedi, pa čak i grabljivci koji proždiru sitne životinje. A gde su im usta? Usta morskog ježa se nalaze na trbušnoj strani tela, u samom centru kruga. Tu se nalaze i mali šiljati zubi, ukupno pet komada. Taj organ za žvakanje se zove „Aristotelova lampa.“

Jedna vrsta morskog  ježa, „Jež pisaljka“ živi u , morima oko Australije. Njegove bodlje liče na staromodne pisaljke.

Telo morskog ježa je zaštićeno neobičnom ljušturom prepunom bodlji. Bodlje su im veoma čvrste i šiljate i neki morski ježevi se služe njima da bi rili po pesku ili čak u steni. Neki ježevi u bodljama kriju otrov pa mogu biti opasni.

morski jez

Gde žive morski ježevi?

Ima ih gotovo u svim morima. Neki su zaljubljeni u kamenite obale, a neki se kriju u pesku. Neki morski ježevi mogu živeti i na dubinama  do 7000 metara.

U nekim krajevima sveta ljudi jedu morske ježeve, a od njihovih zuba prave se lepe ogrlice.

Ukoliko dođe do uboda

Ukoliko se desi da nagazite morskog  ježa možete se suočiti sa velikim problemima, a najviše jer vam ubod onemogućava normalno hodanje dok ne izvadite iglice. Pored bola i upale, važno je u najkraćem mogućem roku izvaditi bodlje, kako ne bi došlo do gnojne infekcije.

Bodlje ježa vade se iglom i alkoholom. Dobro je prvo potopiti mesto uboda u toplu vodu, na taj način se lakše izvlače bodlje. Ako ih je malo, možete ih izvaditi sami uz pomoć dezinfikovane igle, pincete i alkohola, a ukoliko ih ima dosta morate se obratiti lekaru.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime