Zašto je Venecija na vodi?

0
4281

Veoma čudno osećanje obuzima čoveka kada se nađe u gradu u kome većinu „glavnih ulica“ čine kanali! Ali za razliku od drugih gradova, ulice Venecije – kanali postojale su pre nego što je grad sagrađen!

Venecija je podignuta na muljevitim sprudovima koji čine više od 100 malih ostrva u laguni Jadranskog mora. Sve kuće sagrađene su na stubovima pobodenim u blato. Između sprudova nalaze se uzani delovi mora, koji čine čuvene venecijanske kanale!

U ovom gradu saobraćaj se obavlja čamcima ili pešice. U starom delu grada nije dozvoljen saobraćaj automobilima ili teretnim kolima. Postoji veliki broj uskih ulica i malih mostova koji spajaju kanale. I svuda se vide čamci zvani „gondole“. Gondolijer stoji na zadnjoj platformi i pokreće gondolu dugim veslom.

venecija3

Venecija je vrlo star grad. Mnogo pre najezde Huna i njihovog prolaska kroz Italiju, sredinom 5 veka, živeli su ljudi na malim ostrvima lagune. Kasnije je osnovano 12 gradskih opština na vodi i to je bio početak stvaranja države Venecije u kojoj se postepeno razvijao grad koji se danas zove Venecija.

Godine 1450. Venecija je bila centar velike kolonijalne imperije i najveća pomorska sila na svetu. Početkom XVI veka, kada su otkriveni novi trgovački putevi, i trgovina Venecije počela je da opada.

Kasnije, Venecija je vodila mnoge ratove, izgubila je svoju imperiju i neprijatelji su je gotovo uništili. Venecija se pridružila Kralje vini Italiji 1866. godine.

Danas je Venecija jedan od čuvenih umetničkih centara Evrope i ponovo postaje značajna morska luka.

venecija1

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime