Šta su gejziri i kako nastaju?

0
9624

Gejzir je termalni izvor na površini zemlje koji u manje ili više redovitim vremenskim razmacima izbacuje ključalu vodu i paru kao fontanu. Kada voda prođe kroz magmu, usijane stene ili vulkanske gasove, ona naglo proključa. To ključanje proizvodi paru koja može silovito da izbacuje vodu kroz pukotine.

Gejziri mogu da budu veoma spektakularni a neki su izbacivali vodu na visinu od 500 metara, mada je većina mnogo manje snažna. Ponekad se erupcije gejzira dešavaju u radovnim intervalima, ali najčešće su tek povremene. Gejziri se nalaze uglavnom na vulkansko aktivnim područjima (Island, Novi Zeland, Čile, Nacionalni park Jelouston u SADu).

Gejzir Waimangu

Gejzir Waimangu nalazi se na Novom Zelandu, a poslednja erupcija bila je 1904 i tada je postigao rekordnu visinu mlaza od 450 metara.

Najviši aktivni gejzir na svetu

U nacionalnom parku Jelouston nalazi se najviši aktivni gejzir na svetu – gejzir „Parobrod“ sa maksimalnom visinom mlaza od 60 do 115 metara.

„Gejzir izbacuje ključalu vodu iz zemlje. Tako nastaje vreli izvor. Ovakvi izvori mogu da budu vrlo korisni i u nekim zemljama se ta vrsta vode koristi za centralno grejanje.“

gejzir

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime