Koji su pauci otrovni (ujed pauka)?

0
6764

Teško da postoji mesto na svetu gde nećete naići na pauke. Oni se mogu naći kraj mora, ali i na Maunt Everestu, u šumama, na livadama, u močvarama, u pustinjama, po podrumima. Pletu svoje mreže kako bi u njih hvatali mušice i druge insekte.

Mnogi ljudi se plaše pauka, jer su neke vrste poznate kao otrovne. Svi pauci, sem dve vrste, imaju otrovne žlezde. Ali to ipak ne znači da svi pauci koji imaju otrovne žlezde mogu da naškode čoveku. Pauci sami vladaju svojim otrovnim žlezdama, i upotrebljavaju ih samo u izuzetnim slučajevima. Tako, na primer, ne služi se otrovom onaj pauk koji ispreda mrežu  da bi u nju uhvatio svoju žrtvu. Oni pak pauci koji sebi hranu obezbeđuju loveći plen ili skriveni u cveću savlađuju insekte svojim „zubima“, ubijaju svoje žrtve otrovom.

Svi se pauci, međutim, služe svojim otrovom radi odbrane. Kada su ulovljeni , i vide da im nema drugog spasa, poslužiće se otrovom kao poslednjim sredstvom radi lične odbrane.

Pauci opasni po ljude

Vrlo je malo pauka koji su otrovni za čoveka. Opasna je za čoveka vrsta poznata pod imenom “crna udovica“. Trup mu je dugačak jedva 1,5cm, blistavo-crne je boje na gornjem delu, dok mu je trbuh po obliku i obojenosti takav  da podržava boju biljaka na kojima se zadržava i krije u očekivanju plena.

crna udovica

Ovako izgleda „Crna udovica“ (Black Widow)

Ujed toga pauka može da izazove jake bolove i teže oboljenje. Neke vrste pauka, čiji su ubod i otrov opasni za čoveka, žive u Australiji. Pa ipak,ni ogroman dlakav pauk, poznat kao “smrtonosna tarantula“ ni „bananasti pauk“ nisu do sada usmrtili nijednog čoveka. Mogu da prouzrokuju jak otok i bol za izvesno vreme na mestu gde ujedaju, i ništa više.

Većina pauka nije za čoveka opasnija od ose ili stršljena. Mnogi ne ujedaju ni kada ih uzmete u ruku, dakle,  samo ako znate koji je pauk „crna udovica“, ostalih se ne morate plašiti.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime