Koje je najsuvlje mesto na svetu?

0
2259

Najsuvlje mesto na svetu je pustinja Atakama u Čileu i zauzima 105.000 km2. To je uzani pojas između Anda i Tihog okeana gde se smenjuju slana zemlja, pesak i okamenjena lava. Godine 1971. ovde je kiša pala posle 400 godina. Kao i druge vrele pustinje, Atakama leži u oblasti u kojoj je vazdušni pritisak stalno visok, s vrlo malo kretanja vazduha ili oblaka. Potpuno je neplodna zato što je zaštićena s obe strane andskim i priobalnim planinama. Prosečne padavine u regionu Antofagasta u Čileu, koji je deo Atakame, su samo 3mm godišnje. Atakama je stara 15 miliona godina i 50 puta suvlja od Doline Smrti u Kaliforniji.

Atakama ima bogata nalazišta bakra i drugih minerala i najveći je izvor natrijum nitrata – „čilske šalitre“, koja je uveliko eksploatisana do ranih četrdesetih godina prošlog veka.

Atakama je nastanjena, iako je populacija vrlo retka. Kroz Atakamu ide Pan-američki auto-put. U oazama usred pustinje na visini od oko 2.000 metara nalazi se selo San Pedro de Atakama. Crkvu u selu su sazidali Španci 1577. godine.

San-Pedro-v

Jedno je od najstarijih jezera na svetu je slano jezero Atakame, nalazi se južno od San Pedra, u podnožju vulkana Licancabur i Lascos.

U srcu pustinje severno od San Pedra de Atakame nalazi se „El Tatio“ jedan od najvećih gejzira na svetu. Najveća aktivnost gejzira vidi se u zoru kada je najveća razlika između spoljašnje temperature, koja može biti i do -20 °C, i vode koja ključa već pri 85 °C zbog nadmorske visine od 4337 m. Iz utrobe najsuvlje pustinje na svetu izlazi proključala voda i stvara stupove vodene pare visoke i do 10 m.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime