Kako se životinje leče biljkama?

0
1791

Kao i čovek i životinje imaju potrebe za vitaminima, ugljenim hidratima, mastima, belančevinama i mineralnim solima. Kada se životinja razboli, sama sebe leči: odabira posebnu hranu bogatu vitaminima da poboljša opskrbu gvožđem ili nadoknadi nedostatak vitamina. Životinje su mnogo ranije otkrile lekovite biljke i značaj vitamina.

U jednom zoološkom vrtu u Americi, bolesne životinje izdvajaju se u posebno dvorište u kojem nalaze sve potrebne biljke koje nalaze u prirodnoj sredini. Bolesne životinje izdvaja baš one biljke koje bi i veterinar preporučio.

Američki crni medved, kada se probudi iz zimskog sna, najpre potraži lukovice nekih biljaka koje pojede da bi pročistio svoj organizam.

Životinje vode računa da zadovolje potrebu za vitaminima. Sob ne ide na jezero samo da se kupa. Jede vodene biljke bogate vitaminima i hranljivim sastojcima.

Kada mačke i psi imaju bolove u stomaku, jedu travu. Od trave povrate ono što im nadražije želudac, kao što su dlake koje dospu u želudac prilikom lizanja tela.

D vitamin preko sunčevih zraka dospeva na telo životinje. Kada se pas i mačka oblizuju ne rade to samo iz higijenskih razloga, već unose u telo jezikom vitamin D.

Grabljivica koja uhvati svoj plen najpre pojede  iznutrice, jetru i gusteraču, gde ima najviše vitamina. Ako je oteraju, bar će zadovoljiti svoju potrebu za vitaminima.

Beloglavi sup je izložen zarazama zbog  uginulih životinja. Zato mu je vrat bez perja, lakše se održava. Na velikim visinama gde oni borave, ultravioletni zraci uništavaju bakterije na vratu i glavi.

beloglavi-sup

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime