Bojler ne sme biti uključen dok se tuširate! Mit ili istina?

0
3469

Koliko ste puta samo čuli da je opasno tuširati se dok je bojler uključen? Ako ste od onih koji nemaju naviku da isključe bojler pre nego stanu pod tuš ili legnu u toplu kupku pod hitno prestanite sa tom navikom.

Uključen bojler tokom tuširanja može da bude smrtonosan i nije u pitanju mit već činjenica. Bojler nije jedina opasnost koja vreba iz kupatila. Ima ih još, a mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti isključivo činjenicama.

Zašto je opasno tuširati se sa uključenim bojlerom?

Kada „probije“ grejač u bojleru, odnosno istopi se zaštitni omotač tada ostaje žica koja greje vodu. Kod starih instalacija gde je uzemljenje loše najčešće se dešavaju ovakve situacije. Grejač „probije“, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da iskoči, tj ne odradi svoj posao, onda je bukvalno jedini provodnik struje u tom momentu čovek koji se nalazi pod tušem.

Tog momenta se kroz vodu prenosi struja, a elektricitet se širi kroz celo telo. Tada neretko dolazi do fatalnih ishoda u kupatilu. Ovo je važno da upamtite!

Zašto dolazi do eksplozije bojlera?

Sem strujnog udara, kada je bojler u pitanju, može da dođe i do eksplozije. Sigurno ste i sami čuli za ovakve slučajeve. Zapravo u bojleru postoji sigurnosni termostat. Njegova funkcija je regulacija temperature u bojleru. Kada se voda u bojleru ugreje, termostat gasi bojler.

Sigurnosni ventil koji postoji na bojleru ukoliko je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada je bojler pun pare dolazi do pritiska a zatim do eksplozije.

Bojler i grejalica nikako u kombinaciji!

Ukoliko se tuširate sa uključenim bojlerom a pri tom vam je upaljena i grejalica vrlo lako se može desiti da nastupi kratak spoj između ova dva uređaja.

Često ljudi nesvesno prave ove greške, verujući da se takve stvari dešavaju „tamo nekom.“ A u stvari ljudski faktor, ljudska nepažnja je ono što može dovesti do katastrofalnih posledica.

Stanovi za iznajmljivanje i instalacije!

Ukoliko ste vlasnik stana ili kuće vrlo verovatno da ste upućeni u sve instalacije i da o tome vodite računa. Ali kada su u pitanju podstanarski stanovi i iznajmljivanje, pre nego se uselite u neki stan najbolje bi bilo da potražite usluge vodoinstalatera. Nakon njegove provere i eventualne sanacije bićete daleko mirniji i opušteniji.

Ne dozvolite da se u bojleru nataloži kamenac

S obzirom da je naša voda prilično „tvrda“ to znači da sadrži mnogo kamenca. Uostalom verovatno ste i sami imali prilike to da vidite ukoliko vam voda stoji duže u čaši. Zamislite šta se tek dešava sa bojlerom i sa nakupljanjem kamenca u njemu.

Sa porastom temperature kamenac se izdvaja iz vode tako da ga uvek najviše ima na samom grejaču ili na predelu oko grejača.

Čak i kada najmanji sloj kamenca postoji na grejaču, to automatski izoluje grejač od vode tako da se voda u bojleru sporije greje, a to znači i veći utrošak električne energije. I to vam takođe ne ide u prilog, jer bojler je možda i najveći potrošač struje u domaćinstvu.

Kako sami da očistite kamenac iz bojlera?

Ukoliko ste razmišljali na ovu temu, naš odgovor je nikako. Kao što se ne biste popeli na krov da očistite dimnjak, tako ne biste trebali sami ni da uklanjate kamenac iz bojlera. Prepustite ovaj posao stručnim licima.

DODATAK: Feniranje u kupatilu nakon tuširanja

Ovo je nešto što nikako ne biste smeli da radite iz više razloga. Fen ne sme da se koristi u blizini tuš kabine ili kade. Fen nije vodootporan uređaj tako da ni slučajno ne sme doći u kontakt sa vodom.

Ono što je takođe važno a često zaboravljamo je činjenica da ukoliko fen dođe u kontakt sa većom količinom vodene pare postoji velika opasnost od elektrošoka. Iz tog razloga nikada nemojte sušiti kosu odmah nakon tuširanja, jer je tada koncentracija vodene pare u kupatilu veoma velika.

Nadamo se da smo vas kroz ove redove uverili da bojler nikako ne sme biti uključen dok se tuširate i pokušali da vam objasnimo da nije u pitanju mit već nepobitna činjenica.

Naravno, nije nam namera da vas preplašimo i uputimo na kupanje u koritu, ali doza opreza je svakako potrebna. Da li se slažete sa nama?

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime