Ginisova knjiga rekorda 2009.

0
1873

U novom izdanju Ginisove knjige rekorda ima toliko šarolikih stvari – od najstarije deveruše na svetu (105 godina), preko najstarije žive osobe (Amerikanka Edna Parker stara 114 godina), do najluđe podvodne konferencije za štampu na kojoj je bio prisutan 61 novinar. U knjigu je ušao i „casu marzu“ kao najopasniji sir na planeti

Ako nekoga interesuje da sazna koja žena na svetu ima najduže noge, koji je sir najopasniji po zdravlje i gde živi najniži čovek na svetu može konsultovati najnovije izdanje Ginisove knjige rekorda 2009. koje se ovih dana pojavilo u svetskim knjižarama.

Za londonsku promociju ove knjige prepune raznoraznih zanimljivosti – najmanji čovek na svetu, Hi Pingping (25), Mongol visok jedva 74,61 centimetara, i žena najdužih nogu na svetu, Ruskinja Svetlana Pankratova (30) su doputovali u britansku prestonicu i pozirali fotoreporterima na Trafalgar Skveru.

Trafalgar Skver koji, inače, služi kao pozornica za mimičare, žonglere i druge umetnike bio je povod za okupljanje izuzetno radoznale mase koja je htela da vidi najnižeg čoveka na svetu kako upoznaje ženu sa najdužim nogama.

Mladi Mongol, koji je rođen sa retkim tipom poremećaja rasta, je vlasnik restorana i uopšte nije impresioniran nogatom plavušom čije su noge duge čitavih 132 cm.

Hi je priznao da mu je teško bez verenice koja je ostala u Mongoliji i rekao „uvek mi nedostaje kada nismo zajedno“, naglasivši da ona nije kao on već da je „srednje visine“.

Dugonoga Ruskinja je poreklom iz Volgograda, nekadašnjeg Staljingrada, visoka je 1,96 i živi sa verenikom (15 cm nižim od nje) u španiji, na Kosti del Sol, gde se bavi prometom nekretnina.

Svetlana se zaprepastila kada je ugledala Hia koji joj jedva doseže do kolena i rekla „nisam ga zamišljala toliko malog, a on se ipak smeje i izgleda mnogo srećan“.

Pingping je njene noge nazvao „veoma lepim“.

Sa svojih 196 centimetra visine Svetlana naravno nije najviša žena na svetu. Taj rekord je, prema podacima iz knjige, držala nedavno preminula Sendi Alen iz šelbivila u Indijani, sa 231 cm.

U novom izdanju Ginisove knjige rekorda ima toliko šarolikih stvari – od najstarije deveruše na svetu (105 godina), preko najstarije žive osobe (Amerikanka Edna Parker stara 114 godina), do najluđe podvodne konferencije za štampu na kojoj je bio prisutan 61 novinar. U knjigu je ušao i „casu marzu“ kao najopasniji sir na planeti, ali i „gumena“ Amerikanka Lesli Tipton koja je za samo 7 sekundi i 4 desetinki uspela da izađe iz zatvorenog koferčića minijaturnih dimenzija, pa Englez šon šanon koji je izgovorio za manje od 23,8 sekundi svih 262 stiha famoznog monologa Hamleta koji počinje sa „biti ili ne biti“.

Ljubitelji pasa će saznati da je najduži pas na svetu irski vučji hrt „Mon ami“, koji od nosa do vrha repa ima 232 centimetara i živi u blizini Diseldorfa u Nemačkoj.

Ginisova knjiga rekorda se bavi i šoubiznisom i primećuje da je pevačica Britni Spirs najtraženija osoba na internetu, TV serija „Lost“ najpreuzimaniji TV program svih vremena, a „Bradželina“ (Bred Pit i Andželina Džoli) najuspešniji glumački par svetske kinematografije.

Inače, prvo izdanje „Ginisove knjige rekorda“ pojavilo se u prodaji 27. avgusta 1955. godine i već do Božića postalo britanski „bestseler“. Prema podacima glavnog urednika Krega Glendeja svake godine se proda oko 3,5 miliona primeraka.

Izvor: B92

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime