Šta je kletva? Srpske narodne kletve, najteže kletve!?

0
8891

Kletve su speifični govorni izrazi koji u svojoj suštini odslikavaju nemoć onoga ko ih izriče. One su produkt beznadežnosti trenutka u kome se on nalazi zbog nepravde koja mu je naneta od strane nekog jačeg po njemu nepravednog. Kune obično onaj koji ne može sam da se izbori za nešto što mu je uskraćeno, a što mu po pravdi pripada. U kletvama slab kune jačeg, mladji starijeg, siromah bogatog .

Svoju osvetu za učinjeno zlo i nanetu patnju čovek je artikulisao u ubojitu formulu mržnje, podstaknutu verovanjem da će njegovog neprijatelja stići zaslužena kazna.

„Kletva je posredno ili neposredno izrečena, sažeta ili pesnički razvijena, najčešće ritmički uobličena želja. Priziva zlo na onoga kome se upućuje. Izrečena s jakim emotivnim intezitetom, većinom kao zgusnuto osećanje mržnje, u srditoj nemoći, kao osveta, ili kao preventivno sredstvo pretnje, zasniva se u medijsku moć reči.“ – iz leksikona Narodna književnost.

U Srpskom mitološkom rečniku možete naći sledeće objašnjenje o kletvama „Kletva sadrži reči koje tajanstveno deluju na onoga koji je upućuje. Kletva je teška, varvarska, ponekad i svirepa. Kletva nastaje kao posedica gneva, mržnje, želje za osvetom, a gde vlada razum, ona se ne čuje.“

Kletve uglavnom iskazuju žene: majke, supruge, devojke, ređe sestre  i ćerke a muškarci veoma retko i u trenucima najvećeg bola. Među kletvama muškaraca najteža je očeva kletva i ona se po verovanju izvesno obistinjuje, a posebno je teška ako se izrekne u crkvi ili pred ikonom sveca.

Sinonimi za pojam kletve i onoga ko kletvu izriče ili mu je ona upućena.

Postoji veliki broj sinonima za pojam kletve i onoga ko kletvu izriče ili mu je ona upućena: kletvenik, kletnik, kletnica, kletljiv, kunidba, kunitelj, prokletnik, prokletnica, prokleština, prokletstvo, prokleti, proklinjati, ukletva, ukletnik, ukletnica,uklinjanje, ukletstvo, ukletost,ukletven, ukleven itd.

kletve

Srpske narodne kletve – primeri

– Dabogda ti kroz oči guje prolazile, a kroz kosu trava pronicala!

– Bog da te drži, pa snagu da ti oduzme, da omršaviš i svoju senku da ne vidiš!

– Vrane ti se na veselje kupile!

– Glavu ti guzica izela!

– Da prosiš pa da se raniš!

– Da ti se izvrnu usta naopako!

– Dabogda da mi se gadi u usta da ti pljunem!

– Dabogda ko orao da živiš (skrivena kletva, za dug život ili život na visini i moći, ali usamljenički napušten od svih bližnjih)!

– Dabogda manji umreo nego što si se rodio!

– Dabogda noge skršila i na guzicu se vukla!

– Dabogda sam da ne znaš a drugoga da ne pitaš!

– Dabogda ti dim išao na vrata a ne na odžak!

– Kad mi legneš pored muža, mrtva da se digneš!

– Kurva mi kuću zatvorila, dabogda oči poparila!

– Kad mog’o, ne mog’o!

– Koj me kune, u dupe da me cune!

– Kroz dvorište ti put prolazio!

– U iglu da se udeneš, sas slamku da se potpiraš i slamka da ti je teška!

– U kući ti konje vezivali!

– Uvek ti rupa dabogda bila veća od zakrpe!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime