Da li se brak menja dolaskom bebe na svet?

0
995

Verovatno ste bezbroj puta čuli da se brak menja kada postanete roditelji. Ima istine u ovoj rečenici, mada je svako doživljava na svoj način. Da li ste nekad razmišljali šta se uopšte menja i zbog čega? Činjenica je da roditeljstvo menja svakodnevicu. To je period nesanice, strepnje, ali i pomeranja fokusa sa ranijih interesovanja. Dolaskom bebe na svet normalno je da oba roditelja budu fokusirana na to majušno biće, na porodicu i da uživaju u osećaju bezuslovne ljubavi. 

Ako se pitate da li se brak menja dolaskom bebe…

Činjenica je da u ovom periodu dolazi do promene uloga, od uloge žene i muškarca do uloge roditelja. Činjenica je i da se mama i beba sve više vezuju, a samim tim ostali odnosi počinju da trpe. Ovo je period kada se partnerski odnos stavlja u drugi plan. Zbog umora i neispavanosti, previše obaveza i manje slobodnog vremena parovi sve manje vremena posvećuju jedno drugom, a u njihov odnos se neretko uvlače trzavice i tenzija. Međutim, mora li uvek da bude baš tako ili ipak može i drugačije?

Svaki brak ima periode napretka i stagnacije

Svaka veza, uključujući i brak, ima periode kada napreduje i kada stagnira. To je razumljivo, jer partneri se postepeno prilagođavaju jedan drugom, s vremenom imaju zajedničke prijatelje, kao i zajednička interesovanja. Međutim kada postanu roditelji ova promena je znatno drastičnija nego pre. U tom periodu više nego ikad potrebna je međusobna podrška. Bez obzira na to ko je od supružnika češće bio podrška u bilo kojoj situaciji, dolaskom novog člana porodice ta podrška je izuzetno važna. To je period kada oba roditelja treba da se daju kako emotivno tako i fizički, jer  roditeljstvo je timski rad. 

Iako je to period kada ćete imati manje vremena isključivo za vas dvoje, ne smete dozvoliti da vas to obeshrabri. Nećete imati onoliko vremena koliko ste imali za gledanje filmova, zajedničke šetnje, planiranje izlazaka. U početku će vam kafići, restorani, pozorište ili bioskop delovati kao nešto nedostižno i činiće vam se da ćete zauvek ostati zatvoreni u kući. Ipak, opčinjeni roditeljstvom i sasvim novim načinom života, ne bi trebalo da budete obeshrabreni. 

Novi član porodice postaje centar zajedničkih aktivnosti

Ne znači nužno da novi način života treba da bude monoton i nezanimljiv. Naprotiv. U roditeljstvu ćete uživati na jedan poseban, do tada nepoznat način. Istina, to je period kada skoro ništa više ne zavisi od vas, jer je sve podređeno tom malenu biću. 

Da biste što bolje funkcionisali, neophodno je da dobro isplanirate vreme, odnosno da imate unapred isplaniran raspored. S vremenom neke stvari će vam postati rutina i koliko god da ne volite ustaljen životni ritam, ubrzo ćete shvatiti da je to dobar način da ostvarite uštedu vremena. Uz sve to razmislite kako da obnovite strast, koja neminovo u dugoj vezi ili braku postepeno jenjava.  

Ako ste imali dosta zajedničkih aktivnosti dok ste bili sami, dolaskom bebe na svet pojavljuju se nova interesovanja i nove zajedničke aktivnosti. Njihov centar svakako je novi član porodice, što je sasvim u redu. 

Budite otvoreni i iskreni jedno prema drugom

Nemojte da se obeshrabrite ukoliko se povremeno pojavi ljubomora. Niste jedini koji prolaze kroz to. Čak i kada podjednako uživate u roditeljstvu i kada ste fokusirani na bebu, dešava se da se jedan od partnera povremeno oseti zapostavljenim, što dovodi do ljubomore. Nemojte se preispitivati ili u gorem slučaju stavljati stvari „pod tepih.“ Otvoren razgovor i iskreno priznanje svega što vam smeta  će vam pomoći da prevaziđete trenutno stanje. 

U početku će vam nedostajati vremena za sve što biste želeli da uradite ili doživite. Još ako se na to doda i nervoza zbog nedovoljno sna, vrlo verovatno da nećete imati vremena kao nekad za lagano ćaskanje ili okolišanje. Konkretno iznošenje mišljenja kao i direktna pitanja će vam mnogo pomoći. Jedino iskrenim i otvorenim razgovorom vaš brak neće zapasti u krizu. Mnogo je lakše rešavati problem čim se pojavi nego nagomilavati nezadovoljstvo koje će jednog momenta sigurno eskalirati preteći da pređe u ozbiljnu svađu. 

Razumevanje i podrška su od ključnog značaja

Ovo je period kada bi trebalo da imate više razumevanja jedno za drugo. Ne zaboravite da umor stvara nervozu, što dovodi do svađe i oko najmanje sitnice. Trudite se da odmenite jedno drugo u svim kućnim poslovima, ne samo oko bebe. To je način da jedno drugome pomognete, a ujedno  i da učvrstite brak. Iako je beba centar vašeg zajedničkog sveta, potrudite se da nađete vreme kada ćete biti fokusirani isključivo jedno na drugo. Nemojte iznalaziti opravdanja, jer toliko možete priuštiti sebi povremeno. 

U srećnom braku se odgajaju srećna deca

Nikada nemojte izigrati poverenje partnera. Ne obećavajte više nego što možete da ispunite, a kad obećate nešto, to i ispoštujte. Sama pomisao da se uvek možete osloniti jedno na drugo, činiće vaš brak sigurnim. 

Kriza i adaptacija na novonastalu situaciju traje od 6 meseci do godinu dana najduže. Činjenica je da se mnogi parovi ne snalaze najbolje u novonastaloj situaciji, tako da postoje i oni brakovi koji se postepeno raspadaju dolaskom novog člana porodice, što na sreću nije čest slučaj. 

Iako je roditeljstvo nešto najlepše i ni sa čim se ne može porediti, ne smete zaboraviti jedno na drugo. Imajte u vidu da se srećno dete odgaja isključivo u zdravoj i srećnoj porodici. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime