Koale – Da li ste znali da koale spavaju čak 20 sati dnevno?

0
8744

Koale su australijski torbari. Reč „koala“ je iz nastala iz aboridžanskog jezika što znači „bez vode“. Vrlo često ih nazivaju medvedima ali nemaju nikakve veze sa njima. Evo još nekih zanimljivosti o ovim veoma interesantnim životinjama.

Koale mogu da drže hranu u stomaku više od 8 dana

Koale se prehranjuju prvenstveno lišćem eukaliptusa. Da bi dobila više energije iz ove hrane, koala fermentiše deo onoga što pojede u svojim crevima. Činjenice o koali nas uče da ona ne fermentiše lišće eukaliptusa u stomaku. Fermentacija se dešava u delu nakon tankog creva u procesu varenja u debelom crevu. 

Dok koala vari pojedenu hranu, bakterije razgrađuju vegetativnu materiju i oslobađaju više hranljivih sastojaka koje koala apsorbuje za energiju. Uprkos ovoj dodatnoj energiji, ona se dosta loše hrani. Činjenice o koali pokazuju da je životinja evoluirala tako da ima sporiji metabolizam i manju veličinu mozga kako bi nadoknadila ishranu siromašnu hranljivim sastojcima.

Koale zaista vole samo 30 od 600 sorti eukaliptusa

Iako postoji više od 600 vrsta eukaliptusa, ova životinja zaista voli da jede otprilike samo 30 ovih vrsta. Koale vole da konzumiraju visoko proteinske sorte eukaliptusa.

Uobičajeni je mit da koale jedu samo lišće eukaliptusa. Koale zapravo jedu sa brojnih stabala, uključujući čajevac i akaciju. Međutim, ishrana koale sastoji se prvenstveno od lišća sa stabla eukaliptusa.

Koale dobijaju puno vode koja im je potrebna iz hrane koju jedu. Ženke koala mogu preživeti i samo na vodi od lišća koje jedu! Ovo je jedna od najneverovatnijih činjenica o koali. Međutim mužjaci koala moraju da piju malo više vode nego što dobijaju preko hrane.

koale

Koale spavaju 20 sati dnevno

Misli se da samo mačke zaista znaju da dremaju ali ne! Činjenice o mačkama govore nam da mačke spavaju do 16 sati dnevno. Ali koala je u ovom nadmetanju pobedila. Koale spavaju duže od mačaka, čak 20 sati dnevno!

Ovo se dešava usled ishrane siromašne hranjivim sastojcima koale. Ova životinja se prilagodila da troši vrlo malo energije. Jedan od načina na koji ona to čini je hranjenje u toku samo 4 sata dnevno. Ostatak vremena ona odmara i miruje.

Što se tiče traženja mesta za dremanje, za koalu nije problem. Većina koala će jesti i spavati na istom drvetu. Možda ovo objašnjava zašto se koale tako često fotografišu. Na istom su drvetu više od jednog dana i ne kreću se mnogo.

Koale provode samo 15 minuta dnevno družeći se

Ponekad to što ste društveni može vam oduzeti energiju! Ove životinje i nisu baš nešto društvene. Koala provodi samo 15 minuta dnevno u društvenim aktivnostima.

Možda spavanje po 20 sati dnevno i traženje hrane tokom preostala 4 sata, u rasporedu koale za „ćaskanje“ ne ostavlja puno slobodnog vremena. Ovo nije zbog nedostatka mogućnosti. Na njihovoj teritoriji ima stanovnika kao i prolaznika koji se sele sa teritorije na teritoriju.

Postoji 40 ​​jedinjenja u sekreciji iz grudne žlezde koale

Koale imaju složeno ponašanje pri reagovanju na mirise, koje pokazuju pri svojim normalnim aktivnostima.

Kada mužjak koala istražuje novo drvo, počeće da miriše dno stabla da proveri ima li kakvih tragova mirisa koje su ostavili drugi mužjaci. Zatim će se popeti na drvo i trljati se grudima po drvetu, obeležavajući drvo sekretom iz svoje grudne žlezde.

Postoji 40 ​​različitih jedinjenja koja su identifikovana u sekretu grudnih žlezda koale. 

Koale se rađaju samo 30 dana nakon što su začete

Koale su, poput kengura, torbari i imaju kratak period gestacije. To znači da se bebe rađaju relativno brzo nakon začeća i mnogo su manje razvijene u poređenju sa novorođenčadi drugih velikih sisara. Koala se rađa samo 33-35 dana nakon začeća.

Kada se rodi koala, slepa je i bez dlake. Međutim, majka koala u svom telu ima torbicu koja štiti novorođenče dok se ono razvija još 6 ili 7 meseci. U torbici je i majčino mleko kojim koala započinje ishranu.

torbari

Zapadnjaci su koalu otkrili 1798.

Koala je deo zavičajne kulture u Australiji hiljadama godina. Mnogi mitovi i legende iz aboridžinske kulture u Australiji bili su zasnovani na ovoj životinji. S obzirom na njihov nedostatak kretanja, zadržavanje na jednom drvetu po ceo dan i spavanje po 20 sati dnevno, koale su bile lak izvor hrane.

U početku je koala trebalo da bude medved, a njeno naučno ime „phascolarctos cinereus“ što u prevodu znači „sivi vrećasti medved“. Kasnije je prepoznato da su koale deo posebne grupe životinja koje se nalaze uglavnom u Australiji i na Novoj Gvineji, poznate kao torbari. 

Životinje slične koali datiraju više od 25 miliona godina

Koale koje danas poznajemo su vrlo specijalizovani biljojedi koji su se prilagodili ishrani siromašnoj hranjivim sastojcima u suvom okruženju. Koale većinu vode dobijaju iz lišća koje jedu i vode relativno neaktivan život.

Činjenice o koali pokazuju da su preci koala možda bili drugačiji. Australijski kontinent odvojio od Antarktika pre 45 miliona godina. Pre 25 miliona godina, životinje slične koali počele su da se pojavljuju na kontinentu.

Tada Australija nije bila tako suva. Kako se klima menjala, drveće eukaliptusa evoluiralo je da bi živelo na kontinentu, a koala evoluirala da živi sa njima. 

Koale imaju 2 suprotna palca

Činjenice o koali govore nam da su one posebno prilagođene za život na drveću. Iako tehnički nisu klasifikovane kao palčevi, koale imaju dva suprotstavljena prsta na ruci. Njihova preostala tri prsta su na drugoj strani, što im daje ukupno pet prstiju sa kandžama, baš kao i ljudska ruka. Pošto imaju dva palca, dobro drže drvo!

Postoje dodatne osobine koale zbog kojih je posebno vešta u penjanju. Životinje imaju kratko mišićavo telo sa dužim gornjim udovima koje im pomažu u penjanju. Mišići koale u zadnjim udovima su pričvršćeni niže na kosti nogu u poređenju sa drugim životinjama. Kako prednji udovi zahvaćaju drvo, zadnji udovi pružaju snagu za pokretanje koale po drvetu.

Nažalost, broj koala opada

Nažalost, broj koala opada. Njihov broj svake godine sve više opada zbog krčenja šuma i bolesti. Australiju je opustošila najrazornija, bez presedana sezona požara koju je zemlja ikada videla. Tragično je da je stradalo skoro 3 milijarde životinja, a mnoge nisu nađene nigde drugde na svetu. Mnoge australijske vrste koje se bore, poput koala, sada su gurnute još dalje ka ivici izumiranja. Dobra vest je da postoji nada da se ovo preokrene.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime