Kako da brzo i lako naučite novi strani jezik?

0
2831

Mlađe generacije koje tek pokušavaju da uobliče svoj prvi “CV”, trudiće se da se istaknu među vršnjacima. Pošto bogato iskustvo uglavnom ne ide uz mali broj godina, najefikasniji način da obogatite svoju biografiju, je upravo kroz učenje novog stranog jezika. Ipak, učenje novog jezika nije tako jednostavno, posebno ako se jezik gramatički i zvučno veoma razlikuje od maternjeg.

Međutim, postoje načini da ceo proces sebi olakšate, pa čak i da učite kroz zabavu (nešto što ste mislili da nećete doživeti posle zabavišta). Primenjivanjem nesvakidašnjih i interesantnih metoda, naučićete jezik brzo, uz vrlo malo napora.

Sprijateljite se s ljudima koji već govore jezik koji učite

Ukoliko u vašem gradu ili okolini postoje mesta gde se okupljaju stranci koji pričaju jezik koji želite da naučite, zaputite se na ta mesta. Velika je verovatnoća da ćete pri tome upoznati brojne zanimljive ljude, a imaćete priliku da učite jezik od osoba kojima je to maternji. Čak ni skupi individualni časovi vas neće uputiti u aktuelan sleng, intonaciju ili manerizme ni približno dobro kao ovaj način.

Kako se vaša prijateljstva razvijaju, tako će rasti i vaša želja za što boljom komunikacijom, što će vam biti i dodatna motivacija da što pre naučite jezik. Mada ćete na ovaj način izgovor moći da dovedete do perfekcije, problem može predstavljati gramatika. Za učenje gramatike ćete verovatno morati da izdvojite posebno vreme, koje neće biti toliko interesantno. S vedrije strane, ako vam nešto nije jasno, uvek imate “pomoć prijatelja”.

Gledajte filmove!

Svi oni koji su introvertniji i nisu baš voljni da izlaze i upoznaju gomilu stranaca, sigurno će ceniti moć kinematografije. Ako pronađete pravi žanr i reditelja koji vam odgovara, film na bilo kojem jeziku biće pravo uživanje za gledanje.

Kroz film, moći ćete da se upoznate i sa kulturom te zemlje, možete usvojiti manerizme ili kolokvijalne izraze. Ukoliko ste ljubitelj dokumentarnog filma, sa svakom novom pokrivenom temom, pokrićete i veliki broj stručnih reči i izraza.

Reči koje ste prvi put čuli – zapišite. S tim u vezi, u početku gledajte filmove i serije sa titlovima. Titlovi će vam pomoći ne samo da bolje razumete i ispratite tok priče, nego i da zapamtite kako se neka reč piše. Kasnije, kada budete poprilično sigurni u stečeno znanje, titlove možete i isključiti.

Iskoristite internet

U današnje vreme, sve je zaista udaljeno samo jedan klik od nas. Internet može biti prava riznica korisnih informacija, ako pretragu upotrebimo na pravi način. Primera radi, na internetu možete pronaći brojne video zapise izvornih govornika, koji se trude da pojednostave učenje jezika svim strancima. Prateći predavača, iz epizode u epizdou, polako ćete pokrivati izgovor i gramatiku, a nećete morati da izdvojite više od dvadesetak minuta vremena dnevno.

Google Translate je uvek tu kao pomoćnik, ako zaškripi. Takođe, možete i stupiti u kontakt s nekim preko Skajpa ili neke druge aplikacije. Uz pomoć i podršku sagovornika, vi ćete naučiti njegov jezik, a on vaš!

Razložite jezik po temama

Slično kao u primeru sa dokumentarnim filmom, jezik možete i sami podeliti na određene teme. Jedne nedelje, recimo, možete pokriti temu hrane i uslužnih delatnosti, sledeće praćenje instrukcija za snalaženje u gradu, zatim obraćanje u biblioteci ili odlazak u prodavnicu.

Nakon što jezik “razbijete” na zasebne teme, nećete osećati toliki pritisak i nakon svakog “časa” ćete imati osećaj da ste nešto postigli: sada znam kako da se nekome obratim u prodavnici, u školi ili kako da zatražim pomoć.

Slušajte radio

Malo ljudi danas klasično sluša radio, ali je podkast doživeo pravi “bum”. Iskoristite procvat podkasta i naučite novi jezik! Slično kao i sa filmovima, jedino što se sada fokusirate isključivo na priču i izgovor.

Pronađite podkast sa temama koje vas zanimaju ili jednostavno poslušajte vesti. Dostupne su i brojne audio knjige. Vremenom će vam jezičke konstrukcije i fraze ući u uvo. Trebalo bi povesti računa da se slušanje podkasta na stranom jeziku uglavnom ne preporučuje nekome ko još nije savladao osnove, jer kod podkasta nema ni titlova koji bi mogli pripomoći. S druge strane, možete nabaviti audio knjige čija je namena upravo učenje jezika.

Posetite zemlju u kojoj se priča jezik koji želite da naučite

Ipak nema boljeg načina za učenje jezika od posete zemlji u kojoj je to zvanični jezik sporazumevanja. Istovremeno ćete upiti i kulturu, temperament, istoriju i jezik. U početku će vam možda biti malo teže da se sporazumete, ali ćete vremenom ući u štos

Međutim, kratak boravak u stranoj zemlji, neće vam dati vremena da usavršite jezik. Tek nakon par nedelja ili čak meseci, primetićete koliko su vam se razumevanje lokalaca i izgovor reči popravili.

Nažalost, većina nije u mogućnosti da sebi obezbedi dugoročan boravak u stranoj zemlji. Ipak, postoje kompanije koje ambicioznim avanturistima omogućavaju da određeni period provedu u stranoj zemlji. Ako imate želju da usavršite znanje stranog jezika, a da pri tome nešto i zaradite, Work and Travel Group nudi brojne programe.

Dobijate priliku da se upoznate sa različitim kulturama i predelima, steknete iskustva i veštine, kao i stručnu praksu, te da usavršite strani jezik. Kada malo bolje razmislimo, na ovaj način ćete višestruko obogatiti svoju biografiju, a doživećete i nezaboravne uspomene!

Ukoliko je vaš cilj da u narednoj godini usavršite strani jezik ili naučite jezik koji ste danas prvi put čuli, najbitnije je da budete uporni i da pronađete način učenja koji vama najviše odgovara. Nema pravila ni uslova, pa možete iskombinovati i sve navedene metode. Sigurno ćete biti iznenađeni rezultatima koje ćete postići!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime