Život udvoje – saveti i ideje za uređenje prvog zajedničkog stana

0
1740

Doneli ste važnu odluku da započnete zajednički život sa partnerom i pored sreće i ushićenja, osećate kao da ste pred velikim izazovom. Pronaći stan koji oboma odgovara, urediti ga tako da zadovoljava sve estetske kriterijume, a pritom bude funkcionalan nije baš lak zadatak. 

Uređenje prvog zajedničkog stana je kreiranje porodičnog doma, mesta u kome ćete deliti i stvarati uspomene. Kako da uskladite afinitete, ideje i stilove i napravite kutak kakav ste oduvek želeli? Odakle početi?

Izaberite stan koji odgovara i partneru i vama

Kada kupujete stan veoma je važno da budete spremni na kompromis i da sve vreme otvoreno komunicirate sa partnerom. Šta je to što oboje želite od stana? Na koje uslove nikako ne biste pristali? Koju cenu možete da priuštite?

Možda vam deluje da je izbor mesta za stanovanje sporedna stvar jednom kad ste se odlučili na tako veliki životni potez kao što je venčanje i zajednički život. Međutim, upravo je ovo prva odluka koju treba zajedno da donesete sa partnerom. Izaberite nekretninu u gradu i naselju koji oboma odgovaraju. Razmislite o zajedničkim potrebama i željama – da li se stan nalazi na lokaciji koja vam je blizu posla? Da li u okruženju postoji park, banka, teretana, kafić? 

laptop-traženje-stana-par
Pexels.com

Ako želite život u velikom gradu, ali ne uobičajenu gužvu pokušajte da suzite internet pretragu na mirnija naselja. Uz pomoć filtera kao što su lokacija, cena, opremljenost ili struktura prikazaće se brojni stanovi u koji mogu zadovoljiti potrebe i očekivanja mladog para.

Kada pregledate oglase za prodaju stanova, verovatno da se nećete složiti sa svim idejama i sugestijama partnera (kao što neće ni on sa vašim). Ovo je bitan momenat – potrebno je da saslušate voljenu osobu, da uvažite njeno mišljenje i razmotrite ideje i predloge koje ima za vas. Kada posmatrate određenu nekretninu i naselje iz druge, a ne samo svoje perspektive, onda su veće šanse da dođete do kompromisnog rešenja. Na ovaj način zapravo mnogo lakše možete izabrati i kupiti funkcionalan i lep stan u kome ćete istinski uživati.

Kombinujte i uskladite ideje i stilove 

Kompromis nije ključ samo kod odabira stana, već i kod njegovog uređenja. Možda imate potpuno drugačije poglede na dizajn enterijera u odnosu na svog životnog saputnika. Pokušajte da pomirite ideje i želje i pronađete ono stilsko rešenje koje oboma zadovoljava ukus. Setite se, ne uređujete momački tj. devojački stan, već prostor koji treba da pruži udobnost i vama i partneru. 

stan-enterijer
Pexels.com

Kada pronađete stan idealne kvadrature i na odgovarajućoj lokaciji, uskladite stilove i tako potvrde još jednom da ste kompatibilni. 

Pronađite multifunkcionalan nameštaj 

Kupovina i opremanje stana zahtevaju veliki budžet, a samim tim i veštine kalkulisanja. Čak i u slučaju da imate dosta novca na raspolaganju, ipak je pametno da ne donosite ishitrene odluke kada je u pitanju investiranje u nameštaj i belu tehniku.

Primera radi, ulaganje u multifunkcionalan nameštaj može biti i više nego korisno (bar u početku). Klupe ili ležajevi koji dolaze sa fiokama ili čak kutijom za odlaganje posteljine bitno mogu da vam uštede novac i prostor. Slično je i sa sofama i trosedima na razvlačenje, stolom koji može da posluži i za ručavanje i za rad od kuće. Sa funkcionalnim komadima zajednički život može biti u velikoj meri olakšan.

Pažljivo s bojama 

Značajan deo svakog dizajna enterijera čine boje. Ako želite da vaše “ljubavno gnezdo” bude primer otmenosti i sofisticiranog stila, najbolje je da izaberete neutralne tonove kao osnovu, a potom dekorišete. Nije, dakle, neophodno (a ni poželjno) da zidove dnevnog boravka obojite u jarku narandžastu ili zelenu da biste dobili živopisnost. Umesto toga, neka zidovi i veći komadi nameštaja budu u beloj, bež ili sivoj nijansi, pa tepihom interesantnog dezena unesite željenu veselost.

Kada je već reč o beloj boji, ona je idealna za svaki, pogotovo manji prostor, jer doprinosi tome da soba izgleda veće. Ukoliko tome dodamo tumačenja iz psihologije boja, da je belo boja jednostavnosti, savršenstva i sigurnosti, sigurno je da ćete je poželeti u vašem zajedničkom stanu. 

Sa aspekta praktičnosti, neutralne nijanse su takođe idealne, jer pružaju mogućnost da pravite bezbrojne kombinacije nameštaja i ukrasa, i to bez velikih briga oko usklađivanja. Funkcionalno rešenje koje je sve atraktivnije poslednjih godina u svetu dizajna su foto tapete i nalepnice koje se postavljaju lako i ne zahtevaju veliki budžet.

Uložite u ambijentalno osvetljenje

stan-uređenje
Pexels.com

Uz glavno, plafonsko osvetljenje, radi funkcionalnosti, a i romantike vredi uložiti u dodatnu ambijentalnu rasvetu. Nemojte se oslanjati samo na luster tj. plafonjeru, kupite podne i stone lampe, ugradite zidne svetiljke zanimljivog dizajna i oplemenite svaki kutak novom dozom svetla. Sa ambijentalnim svetlom svaki prostor dobija na otmenosti, a uz to je i korisno bilo da je reč o spavaćoj ili dnevnoj sobi.

Ne zaboravite na umetnost

Jedan od “slatkih” procesa tokom useljenja i uređenja u prvi zajednički stan jeste i odlučivanje o tome na koji način ćete dekorisati prostor. Možda ste se opredelili za minimalistički stil ili imate drugačije poglede na dekor? Ipak ne morate se potpuno odreći umetničkih detalja. Unesite jednostavne ukrase poput crno-belih fotografija ili grafika. Možete se držati osnovne ideje minimalizma, a da, primera radi, jedan zid u stanu pretvorite u galeriju. Postavite umetnička dela ili fotografije porodice i prijatelja, ali prethodno zajedno izaberite temu. 

Simpatična ideja može da bude galerija ogledala i praznih ramova u kombinaciji sa uramljenim motivacionim citatima. Takođe možete istaknuti na ovaj način fakultetske diploma i druga priznanja. 

Opremite jedan kutak za goste

Jednom kad se uselite i opremite prvi zajednički stan, sva je prilika da će vaša rodbina i prijatelji želeti da vas posete. Možda ćete imati goste i na nekoliko dana. Stoga je pametno, prilikom uređivanja stana razmisliti i o prostoru gostinske sobe. Ako nemate dovoljno veliki stan da jednu sobu izdvojite samo za goste, opet treba organizovati jedan kutak tako da dragim ljudima možete ukazati gostoprimstvo. Pripremite posteljinu, peškire i sve ono što smatrate da je neophodno da bi se vaši gosti osećali udobno u vašem domu.

Na kraju, uz konstantan kompromis i usklađivanje ideja, kada kupujete i uređujete zajednički stan, važno je da ostanete strpljivi. Ne žurite sa pretragom nekretnina, pažljivo razmotrite sve raspoložive opcije. Isto postupajte i kada je reč o kupovini nameštaja i kućnih aparata. Kroz dogovor i usaglašavanje stilova vremenom ćete bez svake sumnje doći do idealne kombinacije dizajna i savršeno uređenog zajedničkog doma.

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime