Kako unaprediti svoje zdravlje

0
538

Svi smo imali one dobro poznate trenutke kada smo razmišljali o tome kako možemo unaprediti svoje zdravlje i  čvrsto odlučili da napravimo krupne promene u svom načinu života. Odlučili smo da ostavimo pušenje, da izgubimo 20 kilograma,  krenemo u teretanu i slično. Međutim, iako bi trebalo da uvek težimo postizanju ovakvih zdravstvenih ciljeva, put ka boljem zdravlju ne mora uvek značiti i velike promene.

I male promene mogu u velikoj meri unaprediti naše zdravlje. Ali ako želite na primer da krenete u teretanu a da pre toga niste vežbali, odradite prvo neke osnovne preglede i analize. To ćete najbrže uspeti da uradite ako se odlučite za neku od privatnih laboratorija u mestu svog stanovanja, jer ne morate unapred zakazivati termin. Ukoliko živite u Novom Sadu npr., naša preporuka su privatne laboratorije Novi Sad. U njima možete uraditi sve analize koje su vam potrebne.

Kako unaprediti svoje zdravlje?  

Predlažemo vam neke aktivnosti koje možete uključiti u svoju svakodnevicu i na taj način unaprediti svoje zdravlje. Kada ovi jednostavni koraci postanu vaša navika, oni mogu imati pozitivan efekat na vaše celokupno zdravstveno stanje.

Kontrolišite stres i uživajte

Stručnjaci preporučuju redovno vežbanje, meditaciju, kao i tehnike disanja za smanjenje stresa. Međutim, čak i nešto tako jednostavno kao što je slušanje umirujuće muzike, čitanje dobre knjige, uživanje u hidromasažnoj kadi ili igranje sa kućnim ljubimcem mogu vam pomoći da se opustite.

Dugotrajni stres može prouzrokovati ili pogoršati brojne zdravstvene probleme. Stoga, obavezno uvrstite neku od ovih aktivnosti u svoju svakodnevicu.

Nemate dovoljno vremena? Neka vam to ne bude izgovor. Kratki periodi opuštanja su takođe korisni. Ponekad je i samo 10 minuta dovoljno. 

Smanjite količinu soli

Slanik koji stalno stoji na kuhinjskom stolu čini da ponekad unesemo više soli nego što nam je zaista potrebno. Zato ga stavite u ormarić i iznesite ga samo kada kuvate. Najbolje je da  probate hranu pre nego što je posolite. Možda ćete otkriti da je jelo dovoljno ukusno i bez dodatnog soljenja.

Hranu možete začiniti i sokom od limuna ili limete, belim lukom, alevom paprikom i drugim začinskim biljem. Napunite ostavu omiljenim svežim i sušenim biljem i tako ćete ga uvek imati pri ruci.

zdravlje

Idite u krevet ranije

Većina nas ne spava najmanje sedam sati, koliko nam je potrebno. Izostanak kvalitetnog sna vremenom može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara, bez obzira na vašu starost, težinu ili navike u vežbanju.

Ako ste neprestano neispavani, odlazak u krevet čak i 15 minuta ranije svake večeri može biti od velike pomoći. Takođe, odredite redovan raspored odlaska na spavanje i buđenja i pridržavajte ga se čak i vikendom.

Popijte čašu crnog vina za zdravlje

Studije su pokazale da moćni antioksidanti koji se nalaze u crvenom vinu štite od bolesti srca, raka debelog creva, anksioznosti i depresije. Dakle, izuzev u slučaju kada postoji medicinski razlog zašto ne biste smeli da ga konzumirate, savetujemo vam da slobodno uživate u čaši dobrog crnog vina uz večeru.Naravno, pijte umereno. Baš kao što mala količina crvenog vina ima zdravstvene prednosti, previše alkohola može prouzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući bolesti jetre, bubrega i rak.

Proverite svoje držanje tela 

Sledeći put kad budete za stolom, zastanite na  trenutak i razmislite o svom držanju. Zatim svesno ispravite leđa, uvucite stomak i stavite stopala ravno na pod. Odmah ćete se osećati opuštenije.

Ako radite za računarom, pogledajte ergonomiju svog radnog prostora. Prilagodite ga sebi, kako biste sprečili naprezanje leđa i vrata, sindrom karpalnog tunela, naprezanje očiju i druge profesionalne povrede.

Uposlite um

Mentalno izazovne aktivnosti, kao što su čitanje, ukrštanje reči ili sudoku i igranje šaha, mogu imati fantastičan efekat na vaš mozak.

Prema istraživačkim studijama, redovno bavljenje umnim aktivnostima može vam pomoći da smanjite rizik od demencije povezane sa Alchajmerovom bolešću.

Ne uživate u zagonetkama ili igrama? Ne brinite. Postoje i drugi načini za održavanje zdravlja vašeg mozga. Jedite svojom nedominantnom rukom. Hodajte novom rutom do kuće u povratku s posla. Družite se.

Redovno se merite 

Održavanje zdrave težine može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i nekih vrsta karcinoma. Ali za žene postoji još jedan razlog da se kilogrami ne nagomilavaju. Smanjiće rizik od budućih poremećaja karličnog dna.

Ovi poremećaji su češći kod žena koje su rađale vaginalno. Međutim, nedavno istraživanje pokazalo je da čak i žene koje nikada nisu imale vaginalni porod imaju povećan rizik od urinarne stresne inkontinencije ako imaju prekomernu težinu. 

Napravite male promene u ishrani

Zamenite beli hleb, pirinač i testeninu za zdravije verzije od celog zrna. U receptima koristite piletinu i ćuretinu bez kože i mršavije komade drugog mesa, poput govedine ili svinjetine.Izbacite slatka pića i pijte više vode.

Ako ogladnite između obroka, uzmite šaku badema ili indijskog oraha, komad voća ili štapiće šargarepe umočene u humus, umesto da posegnete za slatkišima ili čipsom.

Koristite stepenice

Ako ste se pitali kako unaperditi svoje zdravlje, evo još jednog sjajnog načina za to. Sledeći put kada idete na viši sprat, zaobiđite lift i popnite se stepenicama. Ubrzaćete cirkulaciju, vežbati pluća i mišiće donjeg dela tela. To je odličan način da dodate fizičku aktivnost u svoj dan. Ako svakodnevno ciljate na preporučenih 10.000 koraka, penjanje stepenicama se takođe računa.

Planirajte budućnost

Dobra vest je da nikada nije prerano niti prekasno  za usvajanje zdravih navika.

Kad ste mladi, možete stvoriti temelje za dobro zdravlje. Kada budete stariji, zdrave navike mogu vam pomoći da kontrolišete bilo koje hronične bolesti koje već imate, kao i da smanjite rizik od nekih drugih u budućnosti.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime