Kako nastaje reuma i kako je učiniti podnošljivom?

0
747

Ako vam je poznat osećaj bola u zglobovima, ili imate poteškoće prilikom kretanja ili u obavljanju nekih drugih pokreta, onda sigurno znate šta je i kako nastaje reuma. Reumatizam, reuma ili kostobolja je oboljenje koje pogađa sve delove tela. Postoje razni uzročnici za koje se pretpostavlja da dovode do reume. Među najbrojnijima se smatra prehlada, nedostatak fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana, kao i neadekvatni lekovi. Genetska predispozicija je takođe bitan faktor za nastanak reume.

Simptomi reume se manifestuju najčešće bolom u mišićima, tetivama, kao i zglobovima. Prvi simptomi reume se mogu javiti upalom kao i crvenilom i otokom na koži.

Šta je i kako nastaje reuma?

Za reumu se smatra da je u pitanju autoimuna bolest koja ima hronično stanje. Činjenica je da reuma najčešće napada zglobove i tetive, ali istovremeno kosti i mišiće. Spada u bolne i progresivne promene. Reuma je najčešće hronična i smatra se da je neizlečiva. Ipak, dobrom disciplinom može da se svede na veoma nizak stepen oboljenja. Koliko god simptomi reume u početku izgledali bezazleno, ako se ništa ne preduzima tokom nekog vremena, reuma može da dovede do potpunog deformiteta pojedinih organa, a u onom najgorem stadijumu i do nepokretnosti.

Koje su vrste reumatskih bolesti?

Uvek kada se pominje reuma važno je naglasiti da imamo više vrsta bolesti zglobova i kostiju:

  • Zapaljenski reumatizam što podrazumeva reumatodni artritis, reumatska groznica kao i sistemske bolesti;
  • Vanzglobni reumatizam;
  • Degenerativne reumatske bolesti perifernih zglobova i kičmenog stuba.

Svakako je najbolje konsultovati se sa lekarom, kako biste saznali kako se leče određena reumatska oboljenja, a zatim uz njegovu preporuku i nadzor krenuti sa lečenjem.

Kako sprečiti razvoj reumatskih oboljenja?

Ključnu ulogu u sprečavanju reumatskih oboljenja ima rana dijagnoza. Ukoliko je bolest u začetku, lekovi i fizikalna terapija imaju više vremena da deluju i smanje tegobe koje bi nastale s vremenom. Razlikujemo dve vrste terapije, a to su konzervativna i fizikalna terapija.

Konzervativna terapija podrazumeva lečenje medikamentima koje je propisao lekar. Najčešće su u upotrebi analgetici, antireumatici i kortikosteroidi. Takođe je česta primena lokalnih preparata, odnosno antireumatskih gelova, koji imaju daleko manja neželjena dejstva u odnosu na pojedine lekove.

Fizikalna terapija je preporučljiva kod reumatskih oboljenja, ali i ona podrazumeva nadzor stručnog lica. Degenerativne promene se ne mogu sanirati, ali zahvaljujući fizikalnoj terapiji bolovi se mogu znatno smanjiti. S obzirom da razume mehanizam rada mišića, zglobova i kostiju, fizioterapeut će vam olakšati tok bolesti.

Prirodno lečenje reumatskih oboljenja

Lečenje reume prirodnim putem je veoma zastupljeno i veoma delotvorno. Naravno, ne preporučuje se uvek, ali kao alternativna kratkoročna metoda može dati trenutno olakšanje. Simptome reume je moguće ublažiti utrljavanjem prirodnih lekova kao što su tinkture, obloge ili kreme. 

Smatra se da je u lečenju reume presudno koristiti ljute masti i obloge kojima ćete mazati otekla i bolna mesta. I sami možete napraviti neki od melema protiv reume, koji će vam uspešno smanjiti bol i sanirati tegobe.

Ulje od mlevenih papričica – ovo ulje ćete napraviti tako što ćete samleti 10 ljutih papričica a zatim ih potopiti u 2 čaše maslinovog ulja i ostaviti nedelju dana da odstoji. Svaki put kada ovo ulje utrljate u kožu, važno je da utoplite bolno mesto. 

Obloge od đumbira – ova čuvena biljka sve više dobija na značaju, jer se pokazala kao veoma delotvorna. Đumbir u sebi sadrži supstancu koja je vrlo slična aspirinu. Doboljno je da koren đumbira istružete i da previjete na bolno mesto. Obloge od đumbira pospešuju cirkulaciju.

Gavez mast se takođe pokazala kao veoma dobra za ublažavanje reumatskih bolova. A osim što je možete napraviti, možete je naći u svakoj apoteci.

Fizička aktivnost ublažava reumatske tegobe

Verovatno vam je prva pomisao da je nemoguće vežbati uz reumatske bolove. Ali ma koliko vam se to činilo teško i neizvodljivo na prvi pogled, verujte da ste u zabludi. Istina je da ćete u samom početku verovatno dobiti upalu mišića, ali vremenom kada vas bol popusti i sami ćete uvideti dobrobit vežbanja.

Vežbanjem ćete poboljšati cirkulaciju, čvrstinu kostiju i ojačaćete mišiće oko zglobova. Naravno, ne očekuje se od vas da postanete profesionalni sportista, ali svaki vid fizičke aktivnosti će mnogo doprineti opštem zdravlju vašeg organizma. Dovoljno je da uvedete svakodnevnu šetnju, vožnju bicikla, vežbe joge ili nešto što sami odaberete. Mada morate biti dosledni i disciplinovani kako biste imali vidljiv efekat. 

Sada kada znate kako nastaje reuma i kako da ublažite reumatske tegobe, potrudite se da promenite dosadašnji  način života. Pod ovim se prvenstveno podrazumeva promena načina ishrane kao i redovna fizička aktivnost. Ukoliko vam je tekst bio od koristi podelite ga sa prijateljima, jer ćete možda baš vi pomoći nekome da se pokrene i preduzme nešto po pitanju reumatskih tegoba.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime