Urinarne infekcije – Lekovi iz prirode

0
1083

Upaljena bešika, kamen u bubregu ili upala mokraćnih kanala, svako ko je bar jednom imao problema sa nekom vrstom urinarne infekcije zna koliko one mogu biti bolne i teške. Simptomi koji prate ove bolesti su prepoznatljivi upravo po bolu, a lečenje je dugotrajno.

Infekcija može zahvatiti bilo koji organ sistema za mokrenje, a žene imaju veći rizik od oboljenja od muškaraca. Ukoliko otežano mokrite ili pak imate čest nagon za mokrenjem koje prati peckanje i bol, onda je neizostavno vreme za urološki pregled u ordinaciji. Lekar specijalista postaviće dijagnozu i utvrditi tok lečenja koji vam najviše odgovara.

Osim antibiotika koji se smatraju sastavnim delom terapije, urinarne infekcije lakše se leče uz povećan unos tečnosti. Uz vodu, a nekad i umesto vode preporučuju se različiti čajevi od lekovitog bilja. Da priroda ima lek za sve potvrđuju i ove proverene kombinacije biljaka sa izuzetnim antibakterijskim i antiseptičnim dejstvom. Izdvojili smo nekoliko recepata koji će vam pomoći u lečenju svih urinarnih infekcija.

Čajevi za lakše mokrenje

lekovi-iz-prirode
Foto: Unsplash.com

Čajevi za lakše mokrenje, odnosno diuretični čajevi izuzetno su korisni za osobe koje imaju poteškoća sa mokrenjem. Međutim, kako će svakom bolesniku odgovarati drugačija mešavina bilja, pametno je pre konzumacije posavetovati se sa urologom, koji će proceniti na osnovu anamneze i postavljene dijagnoze koji biljni čaj će biti najdelotvorniji za vašu bolest.

Ima nekoliko biljaka koje povećavaju diurezu, a ovo su neki od recepata sa najvećom stopom uspešnosti u lečenju.

Tri kašike sitno zdrobljenog lista od breze minut do dva prokuvati u pola litra vode. Kada se smlači, dodati na vrh noža sode bikarbone i dobro promešati da se soda potpuno rastvori. Ostaviti da odstoji šest sati, a potom ocediti i piti u toku dana, poželjno u tri doze pre jela.

Brezovo lišće smatra se jakim diuretikom, pa ga tako ima u nekoliko čajnih mešavina. Može se koristiti sa borovnicom, nanom i kruškom. Napravi se mešavima ovih biljaka (po 20 grama), potom se 3 kašike smeše prokuvaju u pola litra vode, kao i u prethodnom receptu doda se malo soda bikarbone i nakon 6 sati pije.

Manje sastojaka vam treba za isti postupak pripreme čaja od brezovog lišća, brezovih pupoljaka, plodova peršuna i morača.

U avanu možete stucati po 20 grama ploda celera, šargarepe, peršuna, morača i kima. Potom popariti sa pola litra ključale vode i ostaviti da poklopljeno odstoji do 3 sata. Pije se u tri doze, pre obroka.

Čajevi kod zapaljenja bubrega

Topli čajevi od lekovitog bilja po preporuci urologa mogu ublažiti zapaljenje tkiva bubrega i ubrzati tok lečenja. Kao najkorisniji i najučinkovitije predlažu se čajevi koji se spravljaju po sledećim receptima:

Po 20 grama lista koprive, podbela, hajdučice, kruške i breze isitniti i pomešati. Jednu kašiku ove smeše kuvati do pet minuta u 200ml vode. Pošto se skuva, poklopi se i ostavi da odstoji 3 sata. Oceđen čaj pije se topao, dva do tri puta dnevno pre jela.

Na sličan način pripremaju se i kompozicije mešanih čajeva od 30 grama lanenog semena, pupoljaka breze i žutilice i 10 grama hajdučice.

lekovi-iz-prirode-čajevi
Foto: Unsplash.com

Beli slez i crni gavez u mešavini sa vrbovom korom i pupoljcima majske ruže takođe će umiriti zapaljenje bubrega.

Podbel je biljka koja ulazi u sastav nekoliko recepata za čajeve protiv mokraćnih infekcija. Najefikasnije deluje kada se pomeša sa kantarionom , vidoovčicom, listom koprive i breze i cveta hajdučice.

Nešto slađa varijanta čaja pravi se od 20 grama borovnice, vrbove kore, pupoljaka breze, listova kupine i šumske jagode.

Biljne mešavine kod kamena u bubregu

Jedno od najtežih i najbolnijih oboljenja urinarnog trakta jeste kamen u bubregu. Pored neizdržljivih bolova u slabinama, prateći simptomi su često i izuzetno bolno mokrenje, a nekada se javlja i krv u mokraći. Nakon detaljnog pregleda urolog određuje terapiju, a prema njegovom savetu piju se I odgovarajuće čajne mešavine. Neki od prirodnih lekova i biljnih mešavina koji pomažu u razgradnji i izbacivanju kamena iz bubrega su sledeći:

Uzeti po 30 grama sitnice, korena selena i zečjeg trna I 10 grama klekinja. Sve dobro isitniti i pomešati, pa onda potopiti u 1 litar vode. Ovako napravljeno ostavi se preko cele noći da odstoji. Sutradan se zagreva do ključanja i kuva 2 do 3 minuta. Kada se ohladi, procedi se i pije umesto vode tokom dana.

Poželjno je da se ovaj čaj pije nezašećeren, ali ako neko ne može da pije gorak čaj, onda ga umesto šećera zasladite medom. U tom slučaju se pije posle jela i između obroka. Važno je da se nakon tri dana konzumiranja ovog čaja napravi pauza od jedan dan, pa tek onda ponovo nastavi na isti način.

Ista procedura pripreme važi i za sledeće mešavine: 30 grama brezovih pupoljaka, sitnice i semena peršuna i 10 grama ruse.

Čaj možete napraviti i od 30 grama celera, selena i peršuna i 10 grama brezovih pupoljaka.

čaj
Foto: Pixabay.com

Za osobe koje pored kamena u bubregu imaju i povišen pritisak izuzetno je koristan čaj koji se pravi na sledeći način: uzme se po 40 grama lista breze i rastavića i 20 grama imele. Tri kašike ove smeše potopi se sa pola litra prethodno ključale vode i ostavi da odstoji 4 sata. Nakon toga se ocedi i pije u tri doze – pre jela.

Kome ne smeta miris belog luka, u istu mešavinu može dodati i 20 grama belog luka i pripremiti čaj na identičan način.

Čaj kod zapaljenja mokraćne bešike

Lečenje zapaljenja mokraćne bešike ili cistitisa možete ubrzati ako pijete neku od sledećih biljnih mešavina:

Napravite mešavinu od 20 grama cveta kamilice, lipe i zove, lista kupine i cveta kantariona. Tri kašike ove smeše držati četiri sata u pola litra hladne vode. Nakon toga 5 minuta kuvati. Kad se ohladi, procediti i popiti u toku dana, i to u 3 doze pre jela.

Na isti način pripremaju se čajevi i od mešavine 30 grama rastavića, po 20 grama lista breze, veronike i žalfije i 10 grama belog sleza.

Značajne rezulate u lečenju daje i redovna konzumacija čaja spravljenog  od mešavine 20 grama lista koprive, breze, kruške, rutvice i korena selena.

Ukoliko nemate drugih sastojaka i 3 kašike korena selena koje ostavite u hladnoj vodi na četiri sata, a potom skuvate i procedite nakon hlađenja i te kako mogu pomoći.

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime