Uređenje doma prema feng šui principima: osnovna pravila i korisni saveti

0
1082

U bukvalnom prevodu, feng šui znači voda-vazduh, a reč je o drevnoj kineskoj praksi stvaranja ravnoteže u prostoru posredstvom energije či. Rezultat je miran i harmoničan život u takvom okruženju. 

Veruje se da feng šui okruženje utiče na sve aspekte života – psihički život čini stabilnijim, svakodnevne aktivnosti manje stresnim, a pruža se mogućnost i za prosperitet u karijeri. Upravo su to razlozi obožavanja ovog principa i težnje da se primeni apsolutno svuda, a najviše u životnom i poslovnom prostoru. Način da se privuče či energija jeste pravilno postavljanje predmeta i stvari u okruženju, tako da postoji sklad između elemenata vatre, vode, zemlje i metala. 

Ipak, ako mislite da nemate dovoljno novca i kreativnosti da uredite feng šui enterijer, grešite, jer su njegovi principi univerzalni i koriste ih drugi stilovi. Uostalom, ova tehnika ne traži ništa nemoguće i specifično – čak je treba prilagoditi ličnim potrebama i kulturi. U nastavku teksta saznajte na koji način to možete učiniti. 

Saveti za dnevnu i spavaću sobu 

Dnevna i spavaća soba imaju poseban značaj u domu, jer u njima provodimo najviše vremena. Glavno pravilo feng šuija jeste da ove (ali i sve druge) prostorije budu izrazito osvetljene. Topli tonovi ili jin boje na zidovima širiće pozitivnu energiju i stvarati efekat mira i spokoja. Takođe, prozore nikako ne treba opterećivati teškim i tamnim zavesama i draperijama, već najjednostavnijim prozirnim laganim materijalima u beloj ili bež nijansi. 

Kada je reč o izboru i rasporedu nameštaja, postoji nekoliko pravila. Glomazan nameštaj je suvišan i u dnevnoj i u spavaćoj sobi, jer se prostor vizuelno sužava i deluje tesno i zagušljivo. Drugo pravilo je da treba izbegavati nameštaj sa oštrim ivicama, i na kraju, u spavaćoj sobi ne treba držati elektroniku, zbog ometanja protoka energije i narušavanja harmonije. 

Feng šui u kuhinji

Kuhinja kao izvor bogatstva i blagostanja takođe mora biti osvetljena, pa će i na njenim zidovima najbolje pristajati svetle pastelne boje. Pošto feng šui enterijer potencira više prirodno osvetljenje nego veštačko, izbegavajte popularnu led rasvetu. 

Važno pravilo koje primenjuju i svi drugi stilovi jeste i to da u kuhinji nema mesta suvišnim stvarima i predmetima. Oslobodite prostor od neispravnih uređaja, nepotrebnog posuđa i obavezno popravite vratanca na kuhinjskim elementima. Ormariće i police držite zatvorenim, a pravilo da predmeti budu okrugli primenite i kod izbora posuđa. 

Sledeći princip jasno suprotstavlja elemente vatre i vode, što znači da sudoperu i šporet ne bi trebalo držati u međusobnom dodiru. Trudite se i da u kuhinji preovladavaju prirodni materijali ili im pronađite kvalitetne zamene – na primer, kuhinjski površine osvežite radnim pločama od kvarca (široki izbor istih pogledajte ovde), čiji izgled podseća na prirodni kamen. 

Feng šui dekoracija – sklad na minimalistički način

Kada je reč o dekorativi, u kojoj definitivno najviše uživamo, pravila feng šui tehnike su sasvim jasna. Najvažnije je da prostor ne bude prenatrpan detaljima, ma koliko oni bili lepi i dragoceni. Cilj je da svaki ukras nosi određenu simboliku i da bude postavljen na pravo mesto. Evo najvažnijih smernica:

  1. Dom dekorišite dragim predmetima, koji će vas u svakom trenutku asocirati na nešto ili nekog. To mogu biti vaši trofeji, nagrade, diploma, pokloni dragih osoba i sl.
  2. Napravite pažljiv izbor slika na zidu. One ne treba da prate formu triptiha, tj. da budu podeljene na tri dela, sem ako ne prate istu temu. U suprotnom direktno se remeti harmonija. Dominantne teme na slikama trebalo bi da budu proleće, sa motivima cveća, sunca, zelenila, ruža, božura. Izbegavajte da na vidnim mestima držite slike preminulih.
  3. Ogledala u domu moraju biti cela (nikako mozaik) i ne treba ih postavljati nasuprot vrata.
  4. Lampe mogu biti stimulatori svetlosti, pa samim tim i energije. Ako dom nema dovoljno prirodne svetlosti, obavezno ga treba osvetliti lampama.
  5. Biljke postavite u onim delovima doma gde je potrebno aktivirati energiju.
  6. Simboli koji za vas nemaju nikakvo značenje sasvim su nepotrebi u domu (npr. figura Bude).  
  7. Neka u dnevnoj sobi dominiraju vodeni elementi – npr. akvarijum sa ribicama, koje simbolišu sreću i prosperitet. 
  8. Mirišljave sveće i štapići su uvek poželjana dekorativa.
  9. Restaurirani nameštaj se može savršeno uklopiti u feng šui enterijer.

Higijena u domu

Feng šui koncept nikako ne podržava haos u domu. To znači da suvišnim predmetima, glomaznom nameštaju i neispravnim uređajima treba reći zbogom! Već je poznato da nered i loša higijena u stambenom, pa i poslovnom prostoru, inače podstiču negativnu energiju. Zato se trudite da ne zanemarujete ovaj princip kako bi dom zaista bio mesto harmoničnog života.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime